Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Krásný finiš pro Röiselandovou, po stíhačce má double. Češkám se nedařilo

Až pomyslná cílová páska rozhodla o vítězce stíhacího závodu Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Po napínavém a náročném závěru předstihla Norka Marte Röiselandová v těsném souboji Dorotheu Wiererovou z Itálie a připsala si po sprintu druhý triumf na české půdě. Nejlepší Češkou byla Lucie Charvátová na 34. místě, Veronika Vítková musela odstoupit kvůli žaludečním problémům.

Marte Röiselandová
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Veronika Vítková nedokončila slušně rozjetý závod, kdy měla česká biatlonistka jen jednu chybu po dvou střelbách vleže. Jenže poté nastoupily zdravotní komplikace naplno a kvůli žaludečním problémům musela po třetí položce odstoupit i vzhledem ke dvěma chybám, které ji nepředurčovaly k dobrému umístění.

Nedařilo se příliš ani Lucii Charvátové, která si po ležkách zkazila výsledek a nakonec skončila s pěti chybami. "Ležky byly výborné, to jsem měla velkou radost. Ty stojky už byly trošku horší, ale myslím, že na dnešní počasí to ještě bylo v průměru," řekla Charvátová.

"Obzvlášť na moje střelecké výkony to byl skoro nadstandard, protože podmínky jsou tady opravdu šílené. S tím, že prší a fouká, tak to bylo na trati hodně znát. Takže jsem byla ráda, že jsem to tam vůbec nějak ustála," trpce dodala. Ještě hůře dopadla Eva Puskarčíková, která si připsala s pěti chybami až 51. místo.

Naopak na čele závodu probíhal napínavý souboj. Polovinu závodu to vypadalo na dominanci Marte Röiselandové z Norska, která se vezla ve formě ze sprintu. Jenže ve třetím kole přestalo pršet, a to jako by pomohlo Dorothee Wiererové.

Na rozdíl od Norky si tato italská závodnice podržela čistý štít i po první střelbě vestoje a zadělala na dramatický finiš. V cílové rovince jely Röiselandová s Wiererovou bok po boku a z těsné výhry se nakonec radovala vítězka sprintu.

Jak závod probíhal?

Také ženský stíhací závod provázely nepříznivé podmínky a k silnému větru se přidal i déšť. Střelba vleže nezamíchala pořadím na čele, ale první čtyřka se proměnila. Röiselandová si sice držela vedoucí pozici, na druhé místo však poskočila Italka Wiererová před Öbergovou ze Švédska. Dahlmeierová se naopak propadla na čtvrtou příčku, byť byla při střelbě také bezchybná.

Třetí položka, první vestoje, už ale přinesla změnu. Röiselandová jako jediná zaváhala a rázem ztrácela při výjezdu téměř dvacet sekund. Němka Dahlmeierová byla ještě horší a po dvou chybách prakticky přišla o naději na pódium.

První trojice se pak sešla na čtvrté střelbě i díky tomu, že se zvedl ještě silnější vítr. Biatlonistky čekaly po první nepřesné ráně Wiererové dobrou půlminutu, než se odhodlaly k dalšímu výstřelu. Nejrychleji zvládla hru s nervy Röiselandová, jenže stejně jako její dvě konkurentky Wiererová s Öbergovou se nevyhnula jednomu zaváhání.

Běh ale měla Norka nejlepší a formu prodala v samotném finiši, kde předčila Wiererovou o dvě desetiny sekundy. Öbergová skončila třetí se ztrátou sedmi sekund.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko):

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Röiselandová (Nor.) 29:53,5 (2), 2. Wiererová (It.) -0,2 (1), 3. Öbergová (Švéd.) -4,7 (1), 4. Vittozziová (It.) -53,9 (1), 5. Dahlmeierová -54,2 (2), 6. Hinzová (obě Něm.) -55,8 (0), 7. Valj Semerenková (Ukr.) -1:03,3 (1), 8. Chevalierová (Fr.) -1:13,5 (2), 9. Kuzminová (SR) -1:32,5 (6), 10. Häckiová (Švýc.) -1:36,5 (5), ...34. Charvátová -3:13,0 (5), 50. Puskarčíková -5:15,5 (5), Vítková (všechny ČR) nedokončila.

Průběžné pořadí SP (po 7 z 26 závodů): 1. Wiererová 338, 2. P. Fialková (SR) 291, 3. Vittozziová 268, 4. Mäkäräinenová (Fin.) 250, 5. Hojniszová (Pol.) 213, 6. Röiselandová 209, ...38. Vítková 69, 41. Davidová 57, 46. Puskarčíková 52, 59. Charvátová 19, 66. Jislová (ČR) 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články