Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vítr zdramatizoval stíhačku, ale Johannes Bö udržel náskok. Bezchybný Fourcade skočil do elitní pětky

Vypadalo to na pohodovou jízdu favorita ze sprintu, nakonec ale stíhací závod Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě nabídl pořádné drama. Původně bratrský souboj Johannese Thingnese a Tarjeie Böových rozčeřil Rus Alexandr Loginov, který se vklínil mezi norský tandem. Nejlepší z Čechů byl Ondřej Moravec na 18. místě.

Johannes Bö
zdroj: ČTK autor: Plíhal Libor

Stíhačku ovlivňoval silný vítr, který si od začátku závodu pohrával s nervy biatlonistů. Na čtvrté střelecké položce se tak seřadili tři vedoucí závodníci, ačkoli měl Johannes Bö luxusní náskok ze sprintu. Jelikož chyboval jak hlavní favorit, tak také jeho bratr Tarjei i Alexandr Loginov, museli všichni na trestné kolo.

Nejvíc sil ale pošetřil právě hlavní norský fenomén a k výhře ve sprintu přidal triumf i ve stíhacím závodu. Nakonec zvítězil o šest sekund před Loginovem a zúročil svou výhodu, Tarjei Bö dojel o více jak 17 sekund za Rusem.

Z českých reprezentantů si polepšil Ondřej Moravec, který ztratil se čtyřmi chybami dvě a půl minuty na vítěze. Nadějně jel dvacetiletý Jakub Štvrtecký, který měl střelbu vleže čistou, ale nakonec si výkon pokazil sedmi chybami a obsadil 49. místo.

Michal Krčmář se na střelnici trápil a skončil až 32., ačkoli startoval z 20. pozice. "Na střelnici to byl dneska děs běs. Cloumalo to se mnou. Nezvládl jsem to," řekl stříbrný olympijský medailista ze sprintu Krčmář. "Lidi mě hnali dopředu, určitě nás podpoří i v neděli. Já si to musím srovnat během večera všechno sám v hlavě. Takovým výkonem jako dnes se rozhodně s Novým Městem loučit nechci," prohlásil.

Skokanem závodu se stal Francouz Martin Fourcade, který předvedl skutečnou stíhačku. Z původně 43. příčky poskočil až do první pětky díky bezchybné střelbě.

Jak závod probíhal?

Problémy s podmínkami na střelnici se projevily už na první položce vleže. Johannes Bö si připsal u druhé rány chybu a musel na trestné kolo, kam ho následoval i Loginov. Rusa navíc zachránily jen kalibrové rány po úvodní nepřesnosti. Jako první zastřílel čistě Tarjei Bö a naznačil tak, že by se s ním mělo počítat i do zbytku závodu.

Johannes Bö si udržoval skvělým během dostatečný náskok a druhou položku navíc zvládl po úpravě mířidel bez problémů, stejně jako jeho bratr. Nadějně rozjel závod i Štvrtecký, který měl podobně jako norská dvojice čistý štít po dvou střelbách.

Drama ale nastalo po první položce vestoje. Johannes Bö se překvapivě dopustil dvou chyb, ale díky 50sekundovému náskoku bylo zřejmé, že průběžné první místo udrží.

Češi se na střelnici trápili. Moravec tak alespoň trochu vylepšil dojem pouze jedinou chybou po třetí střelbě. Před závodem vyhlásil, že stíhačka pro něj bude klíčovým závodem, že se chce probojovat do závodu s hromadným startem. Cíl splnil, ale… Od čtvrtého kola bojoval se žaludečními problémy a po závodě minul všechny novináře a odjel rychle na hotel.

Skvělý finiš předváděl Fourcade. Francouz před závodem původně prohlašoval, že do stíhačky nenastoupí, nakonec ale předvedl bleskovou jízdu a hlavně bezchybnou střelbu. V závěru mu to stačilo ještě na posun z devátého na páté místo.

Poslední zastávkou na střelnici vyvrcholil napínavý závod. Trojice vedoucích biatlonistů musela shodně na trestné kolo, ale pozici lídra si udržel Johannes Bö a v závěru si ohlídal i atak Loginova. Tarjei Bö skončil třetí, doplatil tak na jedinou střeleckou chybu.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko):

Muži - stíhací závod (12,5 km): 1. J. T. Bö (Nor.) 31:59,0 (4), 2. Loginov (Rus.) -6,2 (4), 3. T. Bö (Nor.) -23,9 (1), 4. Desthieux -29,2 (2), 5. M. Fourcade (oba Fr.) -57,3 (0), 6. Pidručnyj (Ukr.) -1:12,6 (1), 7. Fillon Maillet (Fr.) -1:17,7 (3), 8. Eder (Rak.) -1:23,7 (2), 9. Bjöntegaard (Nor.) -1:35,0 (4), 10. Samuelsson (Švéd.) -1:47,1 (2), ...18. Moravec -2:35,4 (4), 32. Krčmář -3:38,4 (7), 49. Štvrtecký (všichni ČR) -5:28,5 (7).

Průběžné pořadí SP (po 7 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 368, 2. Loginov 286, 3. Guigonnat (Fr.) 249, 4. Eder 239, 5. M. Fourcade 231, 6. Desthieux 230, ...15. Krčmář 149, 26. Moravec 104.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články