Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Johannes Bö završil v Novém Městě vítězný hattrick, Moravec a Krčmář dojeli v desítce

Naprostá dominance. Tak se dá charakterizovat počínání norského biatlonisty Johannese Thignese Bö při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. V závodě s hromadným startem na 15 kilometrů s přehledem zvítězil. Na střelnici nechyboval a před druhým Francouzem Fillonem Mailletem měl náskok přes 46 sekund. O nejlepší výsledky na domácí půdě se postarali osmý Ondřej Moravec a desátý Michal Krčmář.

Vítěz "masáku" v Novém městě Johannes Thingnes Bö
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Bezchybný byl na střelnici i Rus Jevgenij Garaničev, přesto zaostal bežecky za druhým Mailletem o osm sekund. Osmému Moravcovi, kterého v průběhu víkendu sužovaly žaludeční problémy, pomohl ke skvělému výsledku kvalitní běh, v posledním kole zdolal dokonce Martina Fourcada.

"Cítil jsem se docela dobře navzdory včerejšku. Ale co se stalo, se stalo. Na trati jsem se cítil super. Škoda první dvojky. Začít masák dvojkou je prakticky smrtelné. Vykřesal jsem z toho osmé místo, což je ještě super. Je to nejlepší můj výsledek letošní," prohlásil lepší z českého dua, kterému hodně pomohly obě čisté položky při střelbě ve stoje.

Krčmář chyboval poprvé na střelnici až při poslední položce. S vypětím sil dojel do cíle a uzavřel elitní desítku se ztrátou minuty a 44 sekund. Na rozdíl od Moravce se ráno před závodem necítil dobře. "Kdybych nebyl v Novém Městě, tak nejedu. Ten můj zdravotní stav nebyl vůbec optimální," řekl. Nechtěl ale spekulovat, zda jeho potíže souvisely s virózou, která zasáhla český tým, nebo měly jinou příčinu. Kvůli svému fyzickému stavu pak nechtěl hodnotit svůj výkon na trati. "Aspoň na té střelnici to byl slušný výkon," poznamenal.

Jak závod probíhal? 

Tratě v noci skrápěl déšť, což jí paradoxně pomohlo, neboť sníh se více udusal a byl rychlejší. Krčmářovi patřila na startovním roštu 15. pozice, Moravec stál na chvostu jako 27.

Na čelo si hned nalezli Martin Fourcade s Johanesem Bö, aby eliminovali riziko kolize. Během prvního kola však k žádnému pádu nedošlo, přestože těžký sníh znesnadňoval příkré novoměstské sjezdy.

První ležku nejrychleji odstřílel, jak je jeho dobrým zvykem, Rakušan Eder. Michal Krčmář musel dobíjet a střelba mu trvala nejdéle. Moravec se se střelbou trápil a odnesl to dvěma trestnými koly. Stejně špatnou bilanci zaznamenal i Martin Fourcade.

V druhém kole se podobně jako při včerejší stíhačce vyváželi na čele bratři Böeovi, na patkách jim bruslil Eder, Krčmář měl na 10. místě manko asi 20 sekund. V zatáčce, v níž v minulosti spadl Michal Šlesingr a mezi fajnšmejkry nese jeho přízvisko, se k zemi poroučel i Rus Elisejev, což ho odsunulo na poslední místo, protože pak 8krát minul.

Na druhou ležku dorazila dvojce bratrů Böevých s poměrně výrazným náskokem. Kvůli větru zvolili závodníci pomalejší tempo, ale příliš se nechybovalo. Bez trestného kola pokračoval i Krčmář a polepšil si na druhé místo. Na norský tandem ztrácel 25 sekund. Moravec si spravil chuť, odstřílel svižně a bez zaváhání a posunul se na 21. místo.

Norové nasadili pro ostatní závodníky kruté tempo, a třeba Krčmářovi se během kilometru vzdálili o další 4 sekundy. Překvapivě více tahal běžecky slabší Tarje.

Michala Krčmáře trochu zbrzdil problém s hůlkou, která mu vypadla z poutka a český závodník ji nechal za sebou. Jeden z výjezdů musel absolvovat o jedné holi, až na vrchu mu servisman podal náhradní.

První stojku výrazně lépe zvládl Johannes, Tarjej dvakrát minul. Druhý bezchybný byl Rus Garaničev. Krčmáře incident nerozhodil a zaznamenal třetí nulu, čímž vyskočil na 7. místo. Dav rozvášnil i Moravec, svou typickou rychlopalbou ve stoje za 23 sekund a posunul se na 10. místo a na trati se zdál být v dobrém rozmaru. Kdo by to po první střelbě řekl?

Johannes Bö si před poslední střelbou hýčkal luxusní náskok více než 40 sekund na duo Garaničev - Fillon Maillet, další čtvrtminutu ztrácela skupina Doll, Desthieux, Tarjej Bö, Krčmář a Pfeiffer.

Fillon Maillet zvládl držet tempo letošního suveréna, kdežto Garaničev odpadal.

Při poslední položce si Bö mohl dovolit jedno zaváhání, bez potíží si zajistil triumf, až když opustil podložku, přijel Fillon Maillet, jenž jednou minul.

Krčmář na poslední střelbě poprvé chyboval, Moravec zopakoval výkon na předchozí položce a čeští reprezentanti se sešli na 7. a 8. místě. Běžecká pohoda v závěrečném kole favorizovala Moravce.

Na trati se bojovalo hlavně o druhé místo. Fillon Maillet sjel ztrátu na Garaničeva. K Čechům se přidali dva Francouzi: Martin Fourcade a Simon Desthieux. Francouzský duet zhruba v polovině okruhu Čechům nastoupil.

Na druhém místě získával Fillon Maillet na Garaničeva pomalu metr po metru. Zatímco Johannes Bö si v cílové rovince už jen mohl vychutnat ovace publika a cílovou čáru radostně přeskočit. Druhý dojel Fillon Maillet, spokojený mohl být třetí Garaničev. Moravec ve finiši porazil Fourcada a dojel osmý, Krčmářovi závod běžecky úplně nechutnal, ale na 10. místě mohl před diváky smeknout čepici.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

1. J. T. Bö (Nor.) 37:25,2 (0 tr. kol), 2. Fillon Maillet (Fr.) -46,5 (2), 3. Garaničev (Rus.) -54,1 (0), 4. Peiffer (Něm.) -59,3 (1), 5. Bjöntegaard (Nor.) -1:04,9 (2), 6. Doll (Něm.) -1:18,7 (2), 7. Desthieux (Fr.) -1:21,6 (4), 8. Moravec (ČR) -1:23,8 (2), 9. M. Fourcade (Fr.) -1:28,1 (3), 10. Krčmář (ČR) -1:44,2 (1).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 428, 2. Loginov (Rus.) 312, 3. Eder (Něm.) 266, 4. Desthieux 266, 5. M. Fourcade 263, 6. Guigonnat (Fr.) 263, ...15. Krčmář 180, 20. Moravec 138.

14:30 závod s hromadným startem 12,5 km ženy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články