Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nebylo jisté, zda bude vůbec závodit. Kometa Paulína Fialková teď letí Světovým pohárem

Ještě měsíc nazpět nebylo vůbec jasné, zda se ve Světovém poháru představí. Paulína Fialková nakonec stihla už první zastávku v Pokljuce, kde si hned ve stíhačce vyjela bronz. K němu pak postupně stihla přidat ještě další dvě pódiová umístění. Velký příslib slovenského biatlonu letí vzhůru.

Paulína Fialková
zdroj: ČTK/AP

Slovinsko, sportovní centrum Triglav nedaleko jezera Bled. První závod nového ročníku Světového poháru. Paulína Fialková ještě pár dní předtím se svou sestrou Ivonou dlouhé hodiny řeší, zda budou moci reprezentovat svou zemi.

Vleklý spor trval už od letošního léta a týkal se reprezentační smlouvy, kde se jako kámen úrazu ukázal bod o převodu osobnostních práv na slovenský biatlonový svaz. Sestrám Fialkovým také vadil konec trenérů z týmu.

Poté, co se do záležitosti, kde už figurovali i právníci, vložili také někteří slovenští ministři, následovalo nekonečné jednání, které po jedenácti hodinách dospělo k rozřešení. Spor byl urovnán, smlouva podepsána.

Čtyři dny před prvními závody.

"Můžu slíbit, že udělám maximum pro to, abych to vrátila v podobě krásných sportovních zážitků," uvedla Paulína Fialková.

A skutečně.

Teď před ní stál první individuální start sezony a hned z toho i s dvěma chybami bylo čtvrté místo ve vytrvalostním závodu. Jen tři vteřiny za senzačním výkonem Markéty Davidové.

I ve sprintu se udržela v nejlepší desítce – byla šestá. Pak to ale přišlo. Třetí místo ve stíhačce. Od té doby jede Paulína Fialková jako stroj.

Sprint v Hochfilzenu – sedmé místo. Z něj dosáhla v následně stíhačce pod Alpami na stříbro, a to ji od zlata dělilo pouhých 1,5 sekundy.

Zastávka v Novém Městě na Moravě její perfektní formu jen potvrdila. V pátečním sprintu si totiž dojela pro bronz, lepší byly už jen Norka Marte Röiselandová a Němka Laura Dahlmeierová.

Pro Fialkovou byla pozitivní hlavně čistá střelba. "Konečně jsem ji dala, ale i tak mě musel někdo předběhnout. Samozřejmě jsem ráda," prohlásila.

Chtěla ještě výš. "Ale nemohu říct, že je to špatný výsledek," dodala biatlonistka, která na únorových zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu obsadila 5. místo ve vytrvalostním závodu na 15 km.

Náročná trať pod přívaly sněhu ji přitom až tak nepřekvapila. "Dost se to bořilo. Nicméně tyhle podmínky máme odzkoušené ze závěrečné přípravy v Lenzerheide. Celkem dobře to fungovalo," doplnila šestadvacetiletá rodačka z Brezna.

Paulína Fialková
zdroj: Reuters

Spokojená byla i její trenérka Anna Murínová. Přesně ta, jejímž setrváním v týmu Fialkovy podmiňovaly podpis oné smlouvy. "Paulína zvládla bravurně ležku i stojku. Formu si zatím drží, přála jsem si dáreček pod stromeček," smála se.

Ve stíhačce už to tak slavné nebylo. Paulína Fialková do ní vyjížděla ze slibné třetí pozice, ale na střelnici to foukalo a slovenská reprezentantka si závod zkomplikovala hned v úvodu dvěma minelami.

Pak přidala další čtyři, takže se nakonec musela spokojit se sedmnáctým místem a výslednou ztrátou více než dvě a čtvrt minuty na čelo.

Masák v posledním podniku SP minulé sezony pro ni dopadl dobře. V ruské Ťumeni skončila druhá.

Kdy se dočká Paulína Fialková vysněného zlata? Bude tím závodem hromadný start v Novém Městě?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články