Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ženský masák si podmanily Slovenky. Kuzminová zvítězila, Fialková bere stříbrnou příčku

Povedený den pro slovenský biatlon. Na závěr podniku v Novém Městě na Moravě, v závodě s hromadným startem žen na 12,5 kilometru, slavila triumf Anastasia Kuzminová. Doběhla 12 sekund před svou kolegyní z reprezentace Paulínou Fialkovou. Ta předvedla neuvěřitelný finiš, v němž předčila třetí Anaïs Chevalierovou, a čtvrtá skončila vedoucí biatlonistka celkového pořadí Světového poháru Italka Dorothea Wiererová. Němka Laura Dahlmeierová tento závod vynechala.

Anastasia Kuzminová
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Čeští fanoušci se museli obejít bez domácích biatlonistek, které se do "masáku" nekvalifikovaly. V úvodních kilometrech se na čele startovního pole ocitla Wiererová, kterou poté vystřídala Finka Kaisa Mäkäräinenová, která potom vyhořela na střelnici a celkově zapsala šest chyb.

Kuzminová potvrdila dobrou běžeckou formu, stejně jako další Slovenka Fialková, která ještě před cílovou rovinkou pod sebe dostala Chevalierovou a Wiererovou a slaví druhou příčku. 

"Běžecká forma se stále drží. Je to na správné cestě a dobré úrovni. Hned po prvním kole jsem cítila, že se můžu posouvat dopředu. Bylo to o střelbě, tak jsem se hodně snažila. Viděli jste, že střelba byla pomalá. Dvě nuličky mě nakonec potěšily a jsem velmi ráda," povídala s úsměvem Kuzminová, která letos vystoupala na své první stupně vítězů.

Jak probíhal závod?

Podmínky pro závod žen se malinko změnily, lehce se oteplilo, a tak servisní týmy během dvouhodinové pauzy nelenily.

V závodě netradičně bez české účasti měla největší ekipu Ukrajina, za níž jelo pět závodnic. Vedoucí žena Světového poháru Dorothea Wiererová se neschovávala a po startu diktovala tempo. Naopak všech pět Ukrajinek zůstalo úplně na chvostu.

Nejrychlejší bezchybnou střelbu předvedla během 22 sekund Wiererová, dobře zastřílela také Ruska Jurlová-Perchotvá, v bezprostředním kontaktu s čelem jela taktéž Slovenka Fialková. Čistou položku předvedlo 10 závodnic.

Během druhého kola se odtrhla z balíku závodnic dle očekávání Mäkäräinenová, která první položku střílela od 9 sekund pomaleji než Wiererová. Mäkäräinenové ale rezervička nepomohla, jednou minula. Zato Wierová opět zkosila všechny terče a následovala ji Fialková s Němkou Preussovou a Jurlovou-Perchtovou.

K první čtveřici se dokázala přisát během třetího kola i další slovenská reprezentantka Kuzminová. Mäkäräinenová zběsilým tempem stáhla za kilometr 10 sekund. Na špici zatím běžela famózně Kuzminová a k třetí střelbě přijela první s několikavteřinovým náskokem před Fialkovou.

Na první položce vestoje opět vydělala nejvíce Wiererová. Přijela střílet se ztrátou 8 sekund, odjížděla jako první. Kuzminová však zapsala také nulu a ztrácela jen 4 sekundy. Pomaleji jela i střílela třetí Němka Hinzová, díky čistému štítu však byla třetí. Dvacet osm sekund na čelo ztrácel norsko-slovenský pár Tandrevoldová-Fialková. Mäkäräinenová připsala další dvě chyby a byla až 13.

Před poslední střelbou Kuzminová opět jasně pláchla Wiererové. Přijela na poslední střelbu s náskokem 15 sekund, přestože před položkou zvolnila. Obě závodnice zaznamenaly jednu chybu, leč Wiererová střílela výrazně rychleji, kdežto Kuzminová poslední rány dlouze odkládala. Nikdo z popředí nedokázal zbělat všechny terče, a tak třetí opustila střelnici Fialková.

Vzhledem k běžecké formě nebylo o vítězství Kuzminové v posledním kole pochyb, brzo ukázala Wiererové svoji zbraň. Fialková původně bojovala o bronz s rozjetou Francouzkou Chevalierovou. Tato dvojice se v polovině okruhu nebezpečně začala přibližovat k Wiererové. V posledním kopci předvedla mohutný nástup Fialková a prolétla kolem Wiererové. Došlo tak k historické situaci, kdy Slovensko obsadilo v závodě Světového poháru první dvě místa. Wiererová nestačila ve finiši ani na Chevalierovou, a tak se musela spokojit se čtvrtým místem.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko):

1. Kuzminová 35:34,4 (2), 2. P. Fialková (obě SR) -12,1 (2), 3. Chevalierová (Fr.) -13,3 (3), 4. Wiererová (It.) -20,1 (1), 5. Brorssonová (Švéd.) -36,3 (2), 6. Tandrevoldová (Nor.) -45,8 (3), 7. Preussová (Něm.) -46,3 (3), 8. Braisazová (Fr.) -52,7 (4), 9. Jurlovová-Perchtová (Rus.) -55,1 (3), 10. Öbergová (Švéd.) -1:03,1 (3).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 26 závodů): 1. Wiererová 381, 2. P. Fialková 345, 3. Vittozziová (It.) 276, 4. Mäkäräinenová (Fin.) 268, 5. Hojniszová (Pol.) 242, 6. Röiselandová (Nor.) 237, ...39. Vítková 69, 42. Davidová 57, 46. Puskarčíková 52, 59. Charvátová 19, 66. Jislová (všechny ČR) 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články