Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Velký nedělní souhrn: Český deblový pár splnil očekávání na zlato, atletický svět šokoval Jacobs

Postaraly se o první tenisové olympijské zlato v české éře. Deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková potvrdily roli největších favoritek turnaje a v životní sezoně přidaly další úspěch po výhře nad švýcarskou dvojicí Belinda Bencicová - Viktorija Golubicová. Králem tokijských dvorců je pak Němec Alexander Zverev a sprinterskou legendu Usaina Bolta vystřídal na trůnu překvapivě italský sprinter Marcell Jacobs.

Siniaková a Krejčíková po triumfu v Tokiu
zdroj: ČTK/Xinhua autor: Li Yibo

TENIS

Na zádech jim obrazně řečeno svítila visačka "favoritky číslo jedna". A nejvýše nasazený pár v ženské části tenisové čtyřhry tlak ustál na výbornou. Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou k triumfu na letošním Rolland Garros přidaly olympijské zlato.

V prvním setu proti Švýcarkám Belindě Bencicové a Viktorii Golubicové sice byla znát od českého páru nervozita, ale v závěru využily Češky brejk na 6:5 a set dotáhly k vítězství 7:5. Ve druhé sadě už dominovaly a po využití pátého mečbolu ovládly druhou sadu 6:1. Jde o čtvrté zlato české výpravy v Japonsku.

Tenisové medailové úspěchy rozebral Tokio fokus podcast:

"Jsem pyšná, že jsme to zvládly a že přivezeme domů zlato. Hodně lidí to očekávalo, ale bylo to strašně náročné," prohlásila Siniaková se zlatem na krku. "Jsou výborné singlistky a skvělé deblistky a tahle kombinace je nebezpečná. Proti ostatním párům můžou hrát singlově i deblově, což je strašný plus. Znají se, jsou sehraný a to dělá největší rozdíl," vyzdivhl fedcupový kapitán a kouč v Tokiu Petr Pála.

Překvapivě ne Novak Djokovič, ale jméno Alexander Zverev je na vrcholu pavouka olympijského turnaje. Německý tenista a přemožitel Djokoviče, nasazený v Tokiu jako čtyřka, ve finále mužského singlu splnil roli favorita s přehledem, když porazil Rusa Karena Chačanova za hodinu a devatenáct minut 6:3, 6:1.

ATLETIKA

Tomu se říká ideálně načasovat formu na vrchol kariéry. Mužskou stovku na dráze Olympijského stadionu vyhrál Ital Marcell Jacobs a ještě k tomu v novém evropském rekordu 9,80. "Je to sen, je to sen, je to fantastické. Vyhrát olympijské hry bylo mým dětským snem, ale zjevně se sen může proměnit v něco jiného," radoval se syn italské matky narozený v Texasu, který od dvou let žije v Itálii.

Jedna z královských disciplín atletického programu neměla překvapivě ve finále jamajského nástupce Usaina Bolta. Dlouholetý Boltův konkurent Yohan Blake skončil už v semifinále, stejně jako například první muž letošních tabulek Američan Trayvon Bromell.

Kuriózně dvě zlata se rozdělila v mužské výšce. Katařan Mutaz Essa Baršim a Ital Gianmarco Tamberi se po zdolání 237 centimetrů a stejném zápisu dohodli na dělbě olympijského triumfu. Favorizovaná trojskokanka Yulimar Rojasová z Venezuely pak zlepšila 26 let starý světový rekord v trojskoku o 17 centimetrů s výkonem 15,67 metru.

Z českého pohledu se nevyvedl den Pavlu Maslákovi, jenž v rozběhu na 400 metrů skončil až sedmý a celkově až na 40. místě. Vít Müller zaběhl v semifinále závodu na 400 metrů překážek čas 49,69 sekundy, což stačilo jen na 22. místo. 

PLAVÁNÍ

Vládcem plaveckých soutěží v Tokyo Acquatics Centre je jednoznačně Caeleb Dressel. Nadějný americký plavec vyhrál dnes závod na 50 metrů kraul a poté také polohový závod ve štafetě na 4x100 metrů, navíc ve světovém rekordu. V Tokiu tak získal už páté zlato a celkově sedmé v kariéře.

Australanka Emma McKeonová přepsala historii, když jako první plavkyně získala sedm medailí na jedné olympiádě. Na závěr plaveckého programu přidala zlato v kraulařské padesátce a podílela se i na triumfu polohové štafety na 4x100 metrů. 

GOLF

O pouhou jednu ránu měl lepší zápis a díky uhájení těsného náskoku slaví Američan Xander Schauffele zlato. Senzační stříbro pro slovenskou reprezentaci bere jihoafrický rodák Rory Sabbatini. Ondřeji Lieserovi se olympijská premiéra nevydařila a obsadil poslední, 60. místo.

JEZDECTVÍ

O jednu pozici klesl po cross country Miloslav Příhoda. S valachem Ferreolusem obdržel 30,60 trestného bodu a aktuálně je v soutěži v jezdecké všestrannosti na 36. místě. Na kontě má 64,40 bodu. Miroslav Trunda dostal s klisnou Shutterflyke dalších 66 trestných bodů a s celkovým ziskem 112,10 je sedmačtyřicátý. Program uzavře pondělní parkur, po němž si místenku ve finále zajistí 25 nejlepších.

SPORTOVNÍ GYMNASTIKA

Obhájkyně zlata z minulých Her Simone Bilesová se nezúčastní ani boje o medaile na prostných. Čtyřiadvacetiletá americká gymnastická hvězda kvůli psychickým problémům odřekla už pět finálových závodů. Posledním z možných nářadí, kam se Bilesová kvalifikovala, je kladina. Finále je na programu v úterý.

Ačkoliv měli izraelský gymnasta Arťom Dolgopjat a Španěl Radley Zapata v prostných stejné výsledné skóre, byl to čtyřiadvacetiletý Izraelec, který se radoval z olympijského zlata. To na cvičení na koni zlato obhájil Brit Max Whitlock. V ženském přeskoku zvítězila Brazilka Rebeca Andradeová a po stříbru z víceboje získala na letošních Hrách druhou medaili.

BASKETBAL

Argentina si připisala první tokijskou výhru a postup do play-off ze třetího místa. Po vítězství s Japonskem 97:77 si stejně jako další postupující ze třetího místa Německo zahrají čtvrtfinálové zápasy. Ze třetích míst měl nejhorší bilanci český tým a jako jediný nepostoupil. Jednačtyřicetiletý Luis Scola, který má mimo jiné dlouholeté zkušenosti i ze zámořské NBA, přispěl k výhře výkonem double double, a to 23 body a 10 doskoky. V bitvě o první místo ve skupině C porazili úřadující mistři Evropy Slovinci 95:87 světové šampiony ze Španělska.

Krajanky Španělky ovládly skupinu A, když v posledním zápase porazily Kanadu 76:66. Obhájkyně stříbra z minulých olympijských her si tak zajistily jasný postup do play-off z prvního místa a na favoritky šampionátu z USA narazí nejdříve v semifinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Slovinci si vyšlápli i na Španělsko a ovládli skupinu

BADMINTON

Zlatou medaili ve dvouhře badmintonistek získala na olympijských hrách v Tokiu Čchen Jü-fej z Číny. V dnešním finále porazila 21:18, 19:21 a 21:18 Tchaj C-Jing z Tchaj-wanu. Třiadvacetiletá Čchen Ju-fej zvítězila za hodinu a 21 minut a dosáhla na nejlepší výsledek v kariéře. 

Je nám líto, video expirovalo.
Čchen Ju-fej vrátila Číně badmintonové zlato

VZPÍRÁNÍ

Olympijskou šampionkou ve vzpírání v kategorii do 76 kilogramů se stala Neisi Dajomesová Barrerová z Ekvádoru součtem 263 kilogramů. Stříbrná skončila mistryně světa z roku 2019 v kategorii do 71 kg Katherine Elizabeth Nyeová z USA, bronz si odveze Mexičanka Aremi Fuentesová Zavalaová.

ŠERM

Olympijské zlato v soutěži družstev fleretistů vybojovali francouzští šermíři. Ve finále porazili 45:28 Rusko a oplatili mu pět let starou porážku z Ria de Janeiro. Francii k vítězství dovedli dva pamětníci neúspěšného finále předchozích Her Erwann Le Péchoux a Enzo Lefort. Ve vítězném týmu je nyní doplnili Julien Mertine s Maximem Pautym a pro Francii získali první zlato ve fleretu družstev po 21 letech.

JACHTING

Kategorii Laser ovládl australský jachtař Matt Wearn. Stříbro obhájil Chorvat Tonči Stipanovič, třetí byl Hermann Tomasgaard z Norska. Závod žen v kategorii Laser Radial vyhrála Dánka Anne-Marie Rindomová a vylepšila bronzové umístění z Her v Riu de Janeiro. Druhá byla Švédka Josefina Olssonová a třetí skončila obhájkyně zlata Marit Bouwmeesterová z Nizozemska.

Je nám líto, video expirovalo.
Trojnásobný mistr světa Wearn se dočkal i na OH

FREESTYLE BMX

Premiérovými olympijskými vítězi ve freestyle BMX se stali Logan Martin z Austrálie a britská cyklistka Charlotte Worthingtonová. Zatímco Martin potvrdil v disciplíně park pozici největšího adepta na zlato, Worthingtonová předčila hlavní favoritku Hannah Robertsovou z USA.

Je nám líto, video expirovalo.
Premiérovými olympijskými vítězi v BMX Freestyle jsou Britka Worthingtonová a Australan Martin
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články