Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Velký sobotní souhrn: Vondroušová má stříbro, USA ukončilo šance českého basketbalu

Stříbrná nakonec skončila ve dvouhře tenistka Markéta Vondroušová, která ve finále nestačila ve třech setech na Belindu Bencicovou. Český basketbal na olympijském turnaji končí. Tomáš Satoranský se spoluhráči podlehli USA o 35 bodů a ztratili šanci na postup do čtvrtfinále. U konce je také působení plážových volejbalistů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera.

Markéta Vondroušová
zdroj: ČTK autor: Sidorják Martin

TENIS

Vítězné tažení Markéty Vondroušové olympijským turnajem skončilo až ve finále. Česká tenistka v závěrečném střetnutí nestačila v třísetové bitvě na Švýcarku Belindu Bencicovou, které podlehla po setech 5:7, 6:2 a 3:6, a domů si odveze stříbrnou medaili. 

V utkání o bronz neuspěl Novak Djokovič. Se Španělem Pablem Carreňo Bustou prohrál 4:6, 7:6, 3:6 a z Tokia odcestuje bez zisku cenného kovu. Nedlouho poté totiž oznámil, že k následnému střetnutí o medaili ve smíšené čtyřhře kvůli zranění ramena nenastoupí.

BASKETBAL

Čeští basketbalisté končí. Proti Spojeným státům sice začali skvěle, když vyhráli první čtvrtinu. Pak se však ukázala síla favorita, který nakonec zvítězil jasně 119:84. Tým kolem Tomáše Satoranského přišel o možnost účasti ve čtvrtfinále a na turnaji končí. Při své první účasti pod pěti kruhy od roku 1980 skončí reprezentanti na devátém místě.

V českých barvách se nejvíce dařilo rodilému Američanovi Blakeu Schilbovi se sedmnácti body. Ondřej Balvín dal o dva body méně, Jan Veselý třináct a Tomáš Satoranský dvanáct bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Tým USA ukončil české šance na postup do čtvrtfinále

PLÁŽOVÝ VOLEJBAL

Olympijské účinkování plážových volejbalistů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera, jimž účast v Tokiu zkomplikoval pozitivní test na koronavirus, je u konce. Závěrečný zápas skupiny B s ruskými mistry světa párem Vjačeslav Krasilnikov, Oleg Stojanovskij prohráli 1:2.

"Když se podívám pět až šest let zpět, kdy jsme začínali a náš sen a cíl byl dostat se na olympiádu, tak si myslím, že v tu chvíli bychom celý náš proces, výsledky a to, že jsme se sem kvalifikovali, brali. Ale člověk vždy žije přítomností. Mířili jsme výš. Asi nás to bude chvíli bolet, ale určitě nekončíme," hodnotil nelehkou situaci Schweiner.

ATLETIKA

Snadný den to nebyl pro atletiku, která měla tu "čest" oznámit první dopingový případ. Nigerijská sprinterka Blessing Okagbareová byla kvůli porušení pravidel předběžně suspendována a nepoběží semifinále na 100 metrů.

Dvaatřicetileté závodnici zastavila činnost s okamžitou platností Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) kvůli nálezu růstového hormonu při mimosoutěžní dopingové kontrole z 19. července. Kvůli pozitivnímu testu nesmí v Tokiu startovat ani keňský sprinter Mark Odhiambo.

A ani další zpráva z atletického stadionu nebyla veselá, určitě ne pro Dinu Asher-Smithovou. Medailová kandidátka v bězích na 100 i 200 metrů nejprve na kratší trati nepostoupila do finále. Krátce poté oznámila, že kvůli zranění stehenního svalu nepoběží ani dvoustovku.

Dojem zachránila až jamajská sprinterka Elaine Thompsonová-Herahová, která zaběhla nejrychlejší olympijskou stovku v historii. Rychleji než vítězka běžela dosud jen Američanka Florence Griffithová-Joynerová při světovém rekordu 10,49 v roce 1988. Druhá doběhla Shelly-Ann Fraserová-Pryceová za 10,74 a získala už sedmou olympijskou medaili. Jamajský triumf dovršila třetím místem Shericka Jacksonová v osobním rekordu 10,76.

GOLF

Ondřej Lieser je nadále posledním golfistou olympijského turnaje, byť ve třetím kole šla jeho hra nahoru. Turnaj vede nadále Američan Xander Schauffele, který má náskok jedné rány před domácím Hidekim Macujamou. 

Olympijský debutant Lieser zahrál lépe než v pátek, kdy klesl na poslední místo, ale dvě rány nad par k posunu pořadím vést nemohly. Devětadvacetiletý pražský rodák se skóre +9 ztrácí na předposlední pozici šest úderů.

Je nám líto, video expirovalo.
Lieser: Míjím na špatných místech a neskóruji

SPORTOVNÍ STŘELBA

Před závěrečnou položkou vestoje byla třináctá a útočila na finále, ale nakonec se Nikola Šarounová rozloučila s třípolohovou malorážkou v kvalifikaci na 24. místě. S výkonem 1161 bodů ji od postupu dělilo deset bodů. Ze zisku zlaté medaile se radovala Švýcarka Nina Christenová před dvojicí Rusek Julií Zykovovou a Julií Karimovovou.

JEZDECTVÍ

Na úvod olympijské soutěže ve všestrannosti inkasoval v drezuře s klisnou Shutterflake 46,10 trestného bodu, a tak se mu start nepovedl. Český reprezentant v jezdectví Miroslav Trunda je po úvodním kole na průběžném 60. místě z 63 účastníků. Druhý český zástupce Miloslav Příhoda dostal již v pátek s valachem Ferreolusem 33,80 bodu a je pětatřicátý.

PLAVÁNÍ

Druhý individuální světový rekord v tokijském bazénu. Postaral se o něj americký plavec Caeleb Dressel, který vyhrál motýlkářskou stovku na olympijských hrách v čase 49,45 sekundy a získal na Hrách třetí zlatou medaili. 

Jeho krajanka Katie Ledecká dále udivuje, když vyhrála osmistovku kraul a získala sedmé zlato z olympijských her. Znakařskou dvoustovku pak ovládla Australanka Kaylee McKeownová a smíšenou polohovou štafetu ve světovém rekordu Britové. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články