Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Veterán Scola dotáhl svůj tým k výhře a Argentina si zahraje čtvrtfinále

Argentina si připisuje první tokijskou výhru a postup do play-off ze třetího místa. Po porážce Japonska 97:77 si stejně jako Německo podle nových olympijských pravidel zahrají čtvrtfinálové zápasy. Jednačtyřicetiletý Luis Scola, který má mimo jiné dlouholeté zkušenosti i ze zámořské NBA, přispěl k výhře výkonem double double a to 23 body a 10 doskoky. V bitvě o první místo ve skupině C porazili úřadující mistři Evropy Slovinci 95:87 světové šampiony ze Španělska.

Luis Scola v zápase s Japonskem na OH
zdroj: ČTK autor: Charlie Neibergall

Mezi nejlepší osmičkou pod pěti kruhy si Scola zahraje už popáté, čímž napodobí Australana Andrewa Gazea. S národním týmem získal zlato v Aténách 2004 a bronz v Pekingu 2008. "Ještě jsme neskončili, ještě ne," prohlásil Scola.

"Je mu 41 a je to dříč. Nikdy se nezastaví. Nikdy. Myslím, že si za posledních 25 let neorazil ani jeden den. I když skončí sezona, druhý den jde zase něco dělat. Já ho miluju," chválil Scolu trenér Sergio Hernández.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Slovinci si vyšlápli i na Španělsko a ovládli skupinu
Dostupnost videa skončí: 04.08.2021 19:42

"Je to ďábel. Nádherný příklad v životě i ve sportu. Musíme být vděční, že ho máme. Hodně se od něj učíme. Ani nemusí mluvit, stačí ho vidět při tréninku nebo když mluví s novináři," uvedl Facundo Campazzo, jenž byl se 17 body druhým nejlepším střelcem Argentiny.

Dončičův skoro triple double zařídil slovinskou neporaženost

Španělé po vyrovnaném prvním poločasu ve třetí čtvrtině Slovincům utekli na rozdíl 12 bodů, náskok ale neudrželi a úřadující evropští šampioni uzavřeli zápas devíti body v řadě.

Hvězdný rozehrávač Dallasu Luka Dončič sice tentokrát nebyl tak úspěšný ve střelbě jako v předchozích dvou zápasech, ale jen těsně utekl první triple double na olympiádě po devíti letech. Zaznamenal 12 bodů, 14 doskoků a devět asistencí. Naposledy si triple double na olympijských hrách připsal Američan LeBron James v Londýně v roce 2012.

Slovinci se v úterním čtvrtfinále střetnou s Německem, zatímco Španělé narazí na favorizovaný výběr USA v repríze semifinále z Ria. Na předchozích Hrách v Londýně a Pekingu s Američany prohráli ve finále. Další dvojice tvoří Francie - Itálie a Austrálie - Argentina.

"Když chcete získat zlato, musíte porazit kohokoli. Takže je jedno, s kým budeme hrát," uvedl španělský pivot Marc Gasol před soubojem s vítězi posledních tří olympiád. Ocenil Dončičův výkon. "Skvěle diktoval tempo hry a nedělal žádné chyby," řekl.

"Byla to dřina, ještě nikdy jsem neviděl Španěly bránit 40 minut v zóně. My jsme jako psi a toho se držíme. I když jsme prohrávali o 12 bodů, věřili jsme, že můžeme vyhrát. Dýcháme jeden za druhého, a přestože jsme malá země, dneska jsme ukázali, jak umíme hrát," řekl Zoran Dragič.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články