Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zverev ve finále přejel Chačanova a stal se olympijským vítězem

Roli favorita ustál s grácií. Němec Alexander Zverev vyhrál ve finále mužského singlu nad Rusem Karenem Chačanovem za hodinu a devatenáct minut 6:3, 6:1. Bronzovou medaili získal Španěl Pablo Carreňo po sobotním vítězství nad světovou jedničkou Novakem Djokovičem.

Alexander Zverev po mečbolu na olympijském turnaji
zdroj: REUTERS

Čtyřiadvacetiletý Zverev byl ve finále favoritem - jednak kvůli vyššímu nasazení, jednak kvůli semifinálovému skalpu srbského suveréna Djokoviče. Vzájemnou bilanci s Chačanovem měl ovšem 2:2 a ruský tenista ovládl obě poslední vzájemná utkání.

Tentokrát ale vítěz čtyř turnajů okruhu ATP na Zvereva nestačil. V úvodní sadě ztratil 25. hráč světového žebříčku podání dvakrát, ve druhé prohrával už 0:5 a často se na sebe po nepovedených úderech zlobil. V celém finále se dopracoval jen k jednomu brejkbolu.

Další měl na dosah v závěrečném gemu, kdy vedl 30:0, jenže pak se zase projevila Zverevova nadvláda. Dvěma přímými body z podání vyrovnal a dvěma voleji zápas s turnajovou dvanáctkou nekompromisně ukončil.

"Tohle je prostě ve sportu úplně nejvíc... Pro mě to je nový pocit, nedokázal jsem si představit sám sebe se zlatou medailí na krku. Byl to nejlepší týden mého života," řekl Zverev. “Já měl na finále plán, ale on byl prostě lepší. Hrál mnohem lépe než v našich předchozích zápasech," uznal Chačanov.

Rusko-německé olympijské finále se hrálo i před 21 lety v Sydney - Tommy Haas tenkrát prohrál s Jevgenijem Kafelnikovem v pěti setech. Také Zverev má přitom ruské kořeny, jeho starší bratr Mischa se ještě narodil v Moskvě, on sám už v Hamburku.

Grandslamový titul mu zatím schází, od dnenšího dne je ale v mužském singlu prvním německým olympijským vítězem. Ve dvouhře před ním na Hrách triumfovala jen Steffi Grafová v Soulu 1988.

V mixu se radovali Pavljučenkovová s Rubljovem

Ruské finále ve smíšené čtyřhře ovládli čtvrtí nasazení Anastasia Pavljučenkovová s Andrejem Rubljovem, kteří udolali Jelenu Vesninovou s Aslanem Karacevem 6:3, 6:7, 13:11.

Vesninová má zlato z ženského deblu v Riu. Další medaile jí v sobotu těsně unikla po čtyřech neproměněných mečbolech v utkání o bronz ve čtyřhře s Brazilkami a jediný míč od vítězství se ocitla i v neděli za stavu 10:9 v super tie-breaku.

Tenis:

Muži:
Dvouhra - finále:

A. Zverev (4-Něm.) - Chačanov (12-Rus.) 6:3, 6:1.

Smíšená čtyřhra - finále:
Pavljučenkovová, Rubljov (4-Rus.) - Vesninová, Karacev (Rus.) 6:3, 6:7 (5:7), 13:11.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články