Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Šampionát na Slovensku začíná. Kdo zastaví Švédy na cestě za zlatou trojkorunou?

Čas příprav už je minulostí, startuje 83. mistrovství světa v ledním hokeji, které se po osmi letech vrací na Slovensko. Bratislava a Košice budou znovu hostit přední světové výběry, které se v 17 dnech utkají o vysněné zlato. Titul obhajují Švédové, kteří vyhlíží již třetí triumf v řadě. Premiéra čeká na velkém turnaji zkušeného trenéra Miloše Říhu, který se pokusí s českou reprezentací získat první medaili od roku 2012. Přímé přenosy prvních duelů Finsko–Kanada (15:45) a Česko–Švédsko (19:45) sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz, souběžně hrané zápasy Rusko–Norsko (16:10), respektive USA–Slovensko (20:10) na webu nebo prostřednictvím HbbTV.

Švédští hokejisté s trofejí mistrů světa
zdroj: REUTERS autor: Grigory Dukor

Slovensko hostilo světový šampionát poprvé v roce 2011 a podobně jako tehdy také letos jsou pořadatelskými městy Bratislava a Košice. Tentokrát si však tamní reprezentace zahraje na východě republiky a hlavní město takříkajíc přenechá českému mužstvu. To se tak bude těšit prakticky domácímu prostředí.

V čele národního týmu se poprvé na velké akci předvede trenér Miloš Říha, který vybral předběžný seznam 25 hráčů, kteří se ve skupině B utkají postupně se Švédskem, Norskem, Ruskem, Lotyšskem, Itálií, Rakouskem a na závěr se Švýcarskem.

V košické skupině A se představí kromě Slováků oba zámořské týmy Spojených států a Kanady, dále Finsko, Německo, Dánsko, Francie a nováček z Velké Británie, který se mezi elitu vrátil poprvé od roku 1994. Společně s dalším navrátilcem Itálií ale budou mít co dělat, aby po roce oba outsideři znovu nespadli o patro níž a nevyměnili si pozice se známými postupujícími – Běloruskem a Kazachstánem.

Startu mistrovství světa se věnoval speciální Hokej fokus podcast. V jakém rozpoložení je česká reprezentace, kdo bude patřit k favoritům turnaje a na jaké hráče se můžeme těšit? Zaposlouchejte se:

Na opačné straně výkonnostního žebříčku se rozhoří boj o nejcennější kovy. Švédové se pokusí napodobit výkon české reprezentace z roku 2001, která tehdy završila panování na přelomu století úspěšným útokem na zlatý hattrick. Tři korunky se mohou stát prvním týmem, kterému se to od té doby podaří.

Po dvou šťastných triumfech na samostatné nájezdy proti Kanadě (2017) a Švýcarsku (2018) se ale tentokrát nebudou moct spolehnout na individuální dovednostní soutěž, protože nově se v případě vyrovnaného finále bude hrát ve třech hráčích na každé straně až do rozhodnutí.

Na nájezdy s pěti hráči na obou stranách může dojít ve všech ostatních zápasech, ve kterých se nerozhodne v nastavení. Prodloužení se bude hrát vždy ve formátu tři na tři, přičemž ve skupinách potrvá pět minut a ve vyřazovacích zápasech včetně duelu o bronz deset minut.

O návrat na zlatý piedestal se pokusí Kanaďané, kteří právě před Švédy vládly světovému hokeji v letech 2015 a 2016. Pokud by přidali další, v pořadí už 27. titul, dotáhli by se v historické tabulce na vedoucí Rusy. Sborná však bude disponovat nabitým kádrem s největšími hvězdami z NHL včetně Alexandra Ovečkina nebo Nikity Kučerova. Prvně jmenovaný se stal v nejlepší lize světa znovu králem střelců, jeho kolega zase ovládl soutěž v produktivitě.

Pozadu nechtějí zůstat ani Spojené státy, které se mohou pyšnit zajímavým mixem zkušených hráčů s talentovaným mládím. USA chtějí udělat po loňském bronzu další krok vpřed. Konkurovat jim ale bude už ve skupině nepředvídatelné Finsko, které vsadilo na nenápadnou sestavu Jukky Jalonena. Pod jeho taktovkou z toho byl před osmi lety titul pro Suomi po 16 letech.

Bojů o medaile se bude chtít zúčastnit také domácí pořadatel. Slováci ale chyběli v play-off v posledních pěti letech a také letos je čeká těžká dřina. V roce 2011 skončili až na desátém místě.

Kromě známých hvězd se na Slovensku předvede také plejáda mladých talentů a budoucích hráčských nadějí. Z rozhodcovského hlediska se představí na šampionátu z české strany dvojice hlavních sudí Martin Fraňo a Jan Hribik a čároví Miroslav Lhotský s Jiřím Ondráčkem.

Česká televize nabídne všech 64 zápasů mistrovství světa živě, a to na programu ČT sport a v případě překrývaných duelů na webu ctsport.cz a prostřednictvím HbbTV.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články