Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Obměněný tým Kanady bude bez McDavida, Tavares a spol. ale přesto mohou pomýšlet na zlato

Výběr javorového listu na první pohled nenabízí tak zvučná jména jako v předchozích letech, přesto se musí s kolébkou hokeje počítat na mistrovství světa i letos. Nejzajímavější osobností bude John Tavares, který by měl v roli lídra nahradit Connora McDavida. Kanada vsadila na vyvážený mix zkušených veteránů a mladých talentů pod taktovkou trenéra Alaina Vigneaulta. Kanada se představí hned v úvodním utkání šampionátu proti Finsku, přímý přenos sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz v pátek od 15:45.

John Tavares
zdroj: ČTK/AP autor: Nathan Denette

Nahradí Tavares McDavida?

Kanada se bude muset na Slovensku obejít bez aktuálně nejlepšího hráče současnosti McDavida. Útočník Edmontonu bude citelnou ztrátou, jeho místo by ale měl plnohodnotně nahradit Tavares. Díky podpisovému bonusu nejlépe placený hokejista NHL zaznamenal po přesunu do Toronta v letošní sezoně osobní maxima v gólech (47) i bodech (88).

Ačkoli se Tavaresova hra zakládá na jiných přednostech, než kterými disponuje McDavid, umí být pro soupeřovu obranu podobně nebezpečný. Neoplývá takovou rychlostí jako jeho kolega z Oilers, hbitost ale nahrazuje hokejovou šikovností. V zámoří pravděpodobně nikdo neumí tečovat střely tak chytře a úspěšně, jako právě bývalý kapitán New Yorku Islanders. K jeho dalším ofenzivním zbraním patří skvělá střela zápěstím a gólový instinkt v okolí brankoviště, kde je skutečným vládcem.

Tavares je ceněný nejen pro hru v plném počtu hráčů na ledě, ale o to nebezpečnější je v přesilovkách. Právě početní výhody by měly být ozdobou kanadského celku na šampionátu, neboť v týmu jsou i další vhodní adepti na tento typ hry.

Jádro týmu tvoří hráči z Vegas

Mark Stone po přestupu z Ottawy do Vegas skvěle zapadl a v sezoně si připsal 33 branek. Jeho silné momenty ale přišly zejména v play-off, proti San Jose vyprodukoval v sedmi zápasech 12 bodů (6+6). Společně se Samem Reinhartem (65 bodů v ročníku) a Seanem Couturierem (76) navíc všichni tři vědí, jaké to je vyhrát světový šampionát.

Tři kanadští hráči, které sledovat:

John Tavares (28 let, centr, Toronto) – Hlavní hvězda výběru. A právem. Dříve přehlížený kvůli působení v nevýrazných New York Islanders, nyní konečně doceněný po přestupu k Maple Leafs. Přitom se jedná o hráče, který má ve své sbírce olympijské zlato ze Soči 2014 i triumf na Světovém poháru 2016. V NHL si navíc drží skvělý bodový průměr na zápas, když v 751 duelech nasbíral 709 bodů. Jeho komplexnost vystihuje i poměr gólů a přihrávek (319+390).

Thomas Chabot (22 let, obránce, Ottawa) – Budoucí kometa NHL v obranných řadách. Letos v týmu Senators výrazně prorazil a zařadil se mezi nejofenzivnější beky celé ligy. V bodování obránců skončil desátý. Jeho potenciál dokazuje fakt, že z této elitní desítky byl tím nejmladším. V zápasech strávil na ledě přes 24 minut.

Mark Stone (26 let, pravé křídlo, Vegas) – Kanonýr s pověstí gólového zabijáka. V každé z jeho pěti kompletních sezon v NHL nasázel minimálně 20 branek. Bilanci potvrdil i letos, kdy ve slabé Ottawě stihl před přestupem do Las Vegas 28 tref. V novém týmu stihl rychle zapadnout a po pěti gólech na konci základní části přidal dalších šest zásahů v prvním kole play-off.

O ofenzivní produkci by se měl starat i Jonathan Marchessault, Stoneův spoluhráč z Golden Knights, který stihl nastřílet 25 branek v základní části a v play-off přidal další čtyři trefy. Dalším z party z Las Vegas je i obránce Shea Theodore, který se stal ve 23 letech nejdůležitějším pilířem zadních řad Zlatých Rytířů. Na přesilovce by mohl v obranném páru hrát s Thomasem Chabotem z Ottawy, který se ve své druhé kompletní sezoně vyšvihl na 55 bodů.

Chabot je na druhé straně jedním z pouhých tří hráčů, kteří se představili na loňském šampionátu a v závěru turnaje museli strávit porážku 1:4 od Spojených států v duelu o bronzové medaile. Kromě něj to byli ještě další obránce Darnell Nurse z Edmontonu a Kyle Turris z Nashvillu.

Mladíci v bráně mohou právem oplývat sebevědomím

Tým Kanady si ale na nedostatek zkušeností s mezinárodním hokejem nemůže stěžovat. Vedle Marchessaulta si na světové scéně v juniorských nebo seniorských kategoriích nezahráli jen útočník Tyler Bertuzzi (Detroit) a obránci Brandon Montour (Buffalo) s Troyem Stecherem (Vancouver).

Talent kanadského brankoviště bude reprezentovat trojice brankářů, kterým dohromady není ani 69 let. Nejstarším a zároveň nejzkušenějším z nich je Matt Murray. Brzy 25letý gólman Pittsburghu se už může pyšnit dvěma prsteny pro vítěze Stanley Cupu. Juniorský mistr světa z roku 2018 Carter Hart (20 let) zase pronikl do prvního týmu Philadelphie a v druhé polovině sezony držel naděje Flyers na postup do play-off.

V New Jersey Devils nastoupil ve svém premiérovém ročníku Mackenzie Blackwood k 23 zápasům a optimistické prognózy naznačují, že by v budoucnu měl plně nahradit jedničku Coreyho Schneidera.

Když se k tomu přidá silná sestava trenérského štábu ve složení Vigneault, Dave Hakstol, Kirk Muller a Lindy Ruff, může Kanada dojít opět daleko. V kádru si navíc ponechala ještě tři volná místa, která mohou zaplnit hráči, kterým skončí klubová sezona po vyřazení z play-off NHL.

Velkou motivací může být i historická tabulka, v níž javorovým listům chybí jediné zlato, aby dohnaly dosavadního lídra z Ruska s celkovým ziskem 27 nejcennějších medailí.

Nominace hokejistů Kanady na mistrovství světa v Košicích a Bratislavě (10.-26. května):

Brankáři: Mackenzie Blackwood (New Jersey/NHL), Matt Murray (Pittsburgh/NHL), Carter Hart (Philadelphia/NHL).

Obránci: Dante Fabbro (Nashville/NHL), Darnell Nurse (Edmonton/NHL), Shea Theodore (Vegas/NHL), Damon Severson (New Jersey/NHL), Troy Stecher (Vancouver/NHL), Brandon Montour (Buffalo/NHL), Thomas Chabot (Ottawa/NHL).

Útočníci: Anthony Mantha, Tyler Bertuzzi (oba Detroit/NHL), Mark Stone, Jonathan Marchessault (oba Vegas/NHL), Mathieu Joseph, Anthony Cirelli (oba Tampa Bay/NHL), Sean Couturier (Philadelphia/NHL), Adam Henrique (Anaheim/NHL), Dylan Strome (Chicago/NHL), Kyle Turris (Nashville/NHL), John Tavares (Toronto/NHL), Sam Reinhart (Buffalo/NHL).

Zdroj
hockey-reference.com, nhl.com, hockeycanada.ca

Hlavní zprávy

Nejčtenější články