Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ledy na Slovensku se rozzáří hvězdami. Šampionát ozdobí Kučerov, Kane, Draisaitl a další

Tato sezona NHL mu vyšla mimořádně a posbíral takové množství bodů jako v zámoří nikdo za více než 20 let. Nikita Kučerov přesto s rozjetou Tampou Bay skončil v play-off předčasně, a tak vyrazil na mistrovství světa na Slovensko. V ruském týmu ale nebude jediným hráčem s puncem hvězdy a další lze najít také v týmech USA, Kanady nebo Česka. Podívejte se na výběr 10 nejzářivějších hvězd, které se představí v Bratislavě a Košicích.

Hvězdy
zdroj: ČT

Nikita Kučerov (Rusko):

Pokud by se potvrdily papírové předpoklady, měl v tuhle dobu být úplně někde jinde. Tampa Bay jasně ovládla základní část NHL a čekalo se, že dokráčí i pro Stanley Cup. Jenže po šokujícím konci už v 1. kole musel Nikita Kučerov rychle měnit plány. Místo boje o Stanley Cup tak koupil letenku na Slovensko, kde se pokusí získat druhou medaili na mistrovství světa. Ve sbírce má zatím jen bronz z před dvou let.

Právě 25letý útočník by měl být největší hvězdou celého šampionátu. Proč? Stačí se podívat, co předváděl v letošním ročníku.

Byl to totiž právě Kučerov, kdo Tampu táhl skvělými výkony. V základní části nasbíral 128 bodů za 41 branek a 87 asistencí, díky čemuž ovládl bodování a zajistil si Art Ross Trophy. Jeho počin byl vůbec nejlepším od sezony 1995/96, kdy produktivitě kraloval Mario Lemieux z Pittsburghu se 161 body (69+92). Kučerov je navíc ve hře ještě o Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže a Ted Lindsay Award, což je v podstatě to samé, jen o vítězi rozhoduje Hráčská asociace (NHLPA).

Hvězdný forvard Nikita Kučerov v ruské reprezentaci
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Patrick Kane (USA):

Dalším hráčem, který se dostal v základní části NHL přes stobodovou hranici, je Patrick Kane. Třicetiletý Američan v konečném pořadí zaostal za Kučerovem o 18 bodů, když jich celkově posbíral 110 za 44 gólů a 66 asistencí. Art Ross Trophy mu tak unikla, ale ruského soka může obrat alespoň o Ted Lindsay Award, pokud ho zvolí.

Výborně hrající Kane letos táhl Chicago, které se ovšem ani přes jeho výjimečné výkony nedostalo ani do play-off. Zlepšit náladu si tak může na Slovensku, kde by měl být klíčovou postavou mladého týmu USA. Na světových šampionátech se objeví potřetí v kariéře a čísla má zatím famózní. V 17 duelech drží bilanci více než bodu na zápas a loňský turnaj v Dánsku? Z toho Kane odjel s bronzem a pozicí nejproduktivnějšího hráče MS.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Leon Draisaitl (Německo):

Největší hvězda turnaje, které v krvi koluje česká krev, paradoxně nenaskočí v dresu se lvem na prsou, ale s černou orlicí. Němec Leon Draisaitil, jehož maminka je Češka a otec v Česku trénoval, v této sezoně v dresu Edmontonu předváděl velké výkony, kterými se právoplatně zařadil mezi největší elitu světového hokeje.  

Jeho osud se trochu podobá tomu Kaneovu. I když s dalším supertalentem Connorem McDavidem řádili, Oilers se do vyřazovací části nedostali. Draisaitla tak mohlo alespoň těšit, že poprvé v kariéře překonal v základní části NHL stobodovou hranici a se ziskem 105 bodů skončil v této statistice čtvrtý. Aby toho nebylo málo, jen jediný zásah (celkově dal 50 gólů) ho dělil od toho, aby se s Alexandrem Ovečkinem podělil o korunu krále střelců. Na šampionátu se představí popáté.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Alexandr Ovečkin (Rusko):

Tím se dostáváme k další hvězdě, která loni na MS chyběla, jelikož konečně dosáhla na vytoužený Stanley Cup. Letos to Alexandru Ovečkinovi nevyšlo a společně dalšími hvězdami Washingtonu Jevgenijem Kuzněcovem a Dmitrijem Orlovem vyslyšel volání sborné, která postavila skutečně extrémně silný výběr.

Ovečkin by se měl opět svou tvrdou a přesnou střelou starat o góly, kterých v sezoně NHL nasázel 51. Poosmé tak získal Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL a překonal rekord Bobbyho Hulla. Na MS je zkušeným matadorem. Celkově už hrál na šampionátu třináctkrát a ve sbírce má vedle tří zlatých medailí (2008, 2012 a 2014) dvě stříbra a tři bronzy.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Oliver Ekman-Larsson (Švédsko):

I obránci je živ hokej, a proto ve výběru nemůže chybět alespoň jeden hvězdný bek. Tím je Oliver Ekman-Larsson, který by možná raději konečně s Arizonou dosáhl na nějaký úspěch v play-off NHL, ale ani tento rok se nedočkal, a tak na šampionátu nemohl chybět.

Sedmadvacetiletý Švéd je obranou hvězdou a také jistotou, která nechyběla u zisku zlata na posledních dvou šampionátech. Skvěle si počíná ve hře dozadu a výborný je také při útočení. V této sezoně NHL nasbíral 44 bodů. Tradičně se mu daří ale také na MS. Minulý rok v Dánsku třeba zapsal 7 bodů, což není na beka vůbec špatné. Dokáže bilanci letos ještě vylepšit?

Oliver Ekman-Larsson
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JOEL MARKLUND

Andrej Vasilevskij (Rusko):

Rusko nepřivezlo jenom útočné hvězdy. Velkou oporu by mělo mít také mezi třemi tyčemi. Čtyřiadvacetiletý Andrej Vasilevskij má za sebou v NHL fantastický ročník, během něhož si připsal nejvíce vítězství ze všech brankářů (39) a společně s již zmíněným Kučerovem výrazně pomohl Tampě k premiérovému zisku Prezidentovy trofeje. 

Rodák z Ťumeně vychytal i šest čistých kont a podruhé v řadě se vešel mezi tři gólmany, z nichž bude vybrán vítěz prestižní Vezina Trophy. Loni skončil Vasilevskij třetí. K "vezině" by ale rád přidal také úspěch z MS, kde má zatím jedno zlato z roku 2014. Na šampionátu každopádně není větší brankářská hvězda s lepší formou než právě Rus. Promiň, Henriku.

Ruská jednička pro MS Andrej Vasilevskij
zdroj: ČTK/ZUMA

Jakub Voráček (Česko):

Jeho kštice lezoucí zpod helmy je nepřehlédnutelná v zámoří a stejně tomu bude i na Slovensku, kde by měl být Jakub Voráček největší oporou české reprezentace. V NHL sice devětadvacetiletý útočník společně s Philadelphií nejdokonalejší sezonu neprožil, ale to neznamená, že měl vypadnout z této hvězdné společnosti.

Voráček se na mistrovství potřetí objeví s kapitánským "céčkem" a při páté účasti na turnaji se pokusí rozšířit svoji medailovou sbírku. Zatím má jedno zlato z roku 2010 a následně byl u bronzu českého týmu právě na Slovensku. Kouč Miloš Říha bude na nebezpečné křídlo hodně spoléhat.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Jevgenij Malkin (Rusko):

A zase zpět k Rusku, které může skutečně tahat jedno útočné eso za druhým. Další z výjimečných je Jevgenij Malkin, který dlouhodobě patří mezi to nejlepší, co lze v NHL na kluzišti vidět. S Pittsburghem letos vypadl už v 1. kole play-off, takže mistrovství světa pro něj bylo jasnou volbou.

V sezoně se sice zkušený dvaatřicetiletý snajpr potýkal se zraněním, vinou kterého odehrál jen 68 zápasů. Přesto si udržel bilanci více než jednoho bodu na zápas a ve vyřazovací části byl tím nejproduktivnějším "tučňákem". Na to by rád navázal i na MS, kde se bude prát o třetí zlato v kariéře.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Elias Pettersson (Švédsko):

Jestli vypíchnout nějakou mladou hvězdu, která se bude na Slovensku pohybovat, nejde vybrat nikoho jiného. Elias Pettersson má ve 20 letech celou kariéru ještě před sebou, ale už v této sezoně NHL naplno ukázal, že si Vancouver v draftu 2017 vybral setsakra dobře.

Mladý Švéd se sice při premiérovém ročníku potýkal i se zdravotními potížemi, ale ani to mu nezabránilo, aby se stal s 66 body (28 gólů, 38 asistencí) nejproduktivnějším nováčkem sezony a hlavním favoritem na zisk Calder Memorial Trophy. To vše ho rovněž opravňuje k zařazení mezi klíčové postavy švédského výběru, který bude útočit na zlatý hattrick. Sám Pettersson byl u posledního triumfu.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Johnny Gaudreau (USA):

Desítku největších hvězd šampionátu uzavřeme dalším pohledem do výběru USA, kde je kromě Patricka Kanea i několik dalších skvělých útočníků. Jack Eichel, Dylan Larkin a hlavně Johnny Gaudreau. Pětadvacetileté křídlo prožilo v zámoří báječný rok a se svými parťáky by to rád potvrdil i na Slovensku, kde Američané obhajují bronz z Dánska.

Právě Gaudreau byl totiž klíčovou postavou fantastického ročníku Calgary. Tedy alespoň co se základní části týče. Tam Flames ovládli Západní konferenci a jen Tampa Bay byla celkově v bodech lepší. Podobně jako Lightning ovšem i kanadský tým doplatil na 1. kolo a s tím skončila i velká jízda Gaudreaua. Drobný útočník, který se po ledě pohybuje rychlostí blesku, prožil vůbec nejlepší základní část v kariéře a jen jeden bod ho dělil od magické stovky. Celkově v této bilanci byl osmý nejlepší.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články