Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Češi stále hledají tvář, ale opěrné body mají. Vůdce Voráčka, "útočníka" Hronka nebo čističe Gudase

Nejdřív to byla sázka na tvoření evropského jádra. Až nezvykle pozitivní přístup hráčů z NHL ale realizačnímu týmu reprezentace zamotal hlavu. Po době téměř nekonečného zkoušení se vykrystalizovala sestava pro mistrovství světa na Slovensku. Ač se zdá, že tým se teprve po "chaosu" musí sehrát, několik person už má. Které to jsou? První české utkání na MS proti Švédsku sledujte dnes živě od 19:45 na programu ČT sport či webu ctsport.cz.

Kapitán české reprezentace Jakub Voráček
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Kdo si zaslouží šanci v brance? Patrik Bartošák

Po očekávaném příjezdu Pavla Francouze se situace ohledně brankářů pro šampionát zamotala. Trenéři nakonec vyřadili Jakuba Kováře, protože na duely v základní skupině se zapisují dva brankáři. Bartošák zkrátka ukázal lepší výkonnost. Vychytal s nulou a 22 úspěšnými zákroky Švédy v Brně i Slováky v Nitře se 27 zásahy. V některých momentech měl i štěstí, ale to ukazuje i na fakt, že se ho drží forma.

Pro jakého z brankářů hrají zkušenosti? Pavel Francouz

Tři šampionáty po sobě, ve dvou z nich šel Pavel Francouz do čtvrtfinále. Na mistrovstvích světa má dosud 15 startů. Před sezonou odešel bojovat do zámoří do Colorada, většinu času ale strávil v AHL. V základní části odchytal za Colorado Eagles 49 zápasů s průměrem 2,68 branky na zápas a úspěšností zákroků 91,8 procenta. Ovšem už ví, jaké to je přejít přes čtvrtfinále, alespoň na olympiádě v Pchjongčchangu, kde vychytal proti USA nájezdy. Tým podržel i na MS v Dánsku. To vše hraje v jeho prospěch, aby byl opět jedničkou.

Brankářská otázka v českém týmu se řešila i v novém dílu Hokej fokus podcastu:

Kdo bude řídit přesilovku od modré čáry? Filip Hronek

Působí na ledě skoro jako čtvrtý útočník a to je dobře. Velké turnaje vyhrává kvalitní podpora ofenzivy od obránců. Filip Hronek má výbornou střelu, kterou prokázal na turnaji v Brně. Proti Finům se prosadil, ještě trefoval i tyčky a podporoval v brejcích útok. Letos v NHL nastoupil ke 46 utkáním za Detroit a posbíral 23 bodů (5+18). V AHL za Grand Rapids odehrál 36 duelů s bilancí 27 bodů (7+20). Slušný start v zámoří. Od modré bude pálit o sto šest. Zahanbit se nenechá ani jeho parťák na první přesilovce Radko Gudas.

Kdo umravní protihráče? Radko Gudas

V Brně měl důraznou promluvu se Švédem Patricem Hörnqvistem, u mantinelu si našel Fina Joela Kivirantu. I díky Gudasovi bude mít český tým u soupeře respekt. Letos byl bek Philadelphie na 10. místě v NHL v počtu hitů s číslem 255 ze 77 utkání. Chystá se i na švédského parťáka z Flyers Roberta Hägga. "Hraje úplně stejný styl. A že říkal, ať se bojím? Když se něco semele, taky nebudu váhat po něm jít, to je jasné. Každý má svůj dres, hrát za národ je nejvíc, co může být," prohlásil.

Koho nasadit na hvězdy soupeře? Radek Faksa

Jeho příjezd je velmi pravděpodobný. Český tým hledá čistokrevného centra. I když Radek Faksa v Dallasu hraje až třetí útok a stará se o dobrou práci směrem vzad, je v texaském celku nesmírně ceněný. Umí zahrát na hvězdy soupeře. S Andrew Coglianem a Blakem Comeauem prakticky vymazal první útok Nashvillu Forsberg - Johansen - Arvidsson. Navíc v 81 duelech základní části NHL si udržel 50 procent úspěšnosti na buly, tam potřebují Češi také zabrat. A kdoví, třeba by mu to sedělo s dalším poctivcem dozadu Tomášem Zohornou?

Kdo bude řídit přesilovku z kruhu? Jakub Voráček

Pozice na pravém kruhu, ta je jeho. Nejenže bude lídr v kabině s kapitánským céčkem, dirigovat si bude i stěžejní herní situaci. V přesilovce by měl rozdávat přihrávky. V tom je ve Philadelphii s parťákem Claudem Girouxem extratřída. Letos nasbíral gólových přihrávek 46, ovšem minulý rok byl se 65 asistencemi čtvrtý nejlepší nahrávač NHL a jen tři přihrávky mu chyběly na prvního Blakea Wheelera.

Předpokládaná sestava pro start MS:

Brankář: Bartošák (Hrubec)

Obránci: Gudas - Sklenička, Kolář - Hronek, Rutta - Moravčík, Zámorský - Musil

Útočníci: Voráček - Simon - Frolík, Vrána - Kovář - Palát, Kubalík - Chytil - Jaškin, Řepík - Hanzl, T. Zohorna

Kdo bude elitní první centr? Dominik Simon

Čekalo se, že tuto úlohu nejspíš zastane Jan Kovář. Jenže dosud v přípravě vedle Jakuba Voráčka víc přesvědčil Simon, a tak alespoň pro start MS je místo v první formaci připravené pro něj. Menším problémem pro aktivního štírka je, že v sezoně hrával v Pittsburghu spíše na křídle. Ovšem s hvězdami světového formátu"S Malkinem to bylo pár zápasů, s Crosbym jich bylo víc. Je neskutečný na tréninku, na ledě nebo v kabině. Neskutečný člověk a taky hráč," vyzdvihl Simon. Tak teď to zkusí s Voráčkem... 

Komu primárně nabíjet? Dominik Kubalík

Jestli je někdo v kádru reprezentace typologicky střelec, na mysl přijde jako první jméno Dominik Kubalík. Ve švýcarském celku Ambri-Piotta v základní části nasázel 25 branek a stal se třetím nejlepším střelcem ligy. Především pak ovládl tabulku produktivity, když přidal dalších 32 asistencí. Letos má v národním týmu z dvanácti duelů devět branek a dost z nich bylo rozhodujících. Jen je škoda, že zatím nejspíš nebude figurovat na přesilovce.

Kdo schytá nejvíc ran před brankou soupeře? Dmitrij Jaškin

Ne snad, že by se ataky soupeřů daly Dmitriji Jaškinovi přát, ale je dobře, že kádr disponuje takovým borcem. Nebojí se jít do předbrankového prostoru. Od poloviny února prakticky ve Washingtonu nehrál, a tak z něj motivace přímo čiší. "Nabrusleno už mám za poslední tři měsíce hodně, té zlosti a odhodlání mám v sobě dost," řekl Jaškin. A přesně to předvádí na ledě. Sedl si ve dvojici s Filipem Chytilem. MS v Dánsku se mu povedlo náramně, v 8 utkáních zapsal 7 bodů (4+3). Teď má našlápnuto, aby to zopakoval. 

Kdo může být mladou kometou? Filip Chytil

Právě s Jaškinem si Chytil sedl výborně. Statný Dmitrij vytvoří prostor, technický Filip z něj těží. Proti Slovensku se prosadil dvakrát, v Brně sice vyšel střelecky naprázdno, ale byl cítit. V New Yorku Rangers nastupoval spíš na křídle, na centru jej Jezdci vidí později. V národním týmu může tuto pozici okusit už nyní, anebo to bude s příjezdem Faksy klasika na křídle. Letos v NHL zaznamenal 23 bodů, pomalu se z něj stává stabilní hráč Rangers.

Zdroj
ČT sport, eliteprospects.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články