Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Dvě osvědčené hokejové bašty. Ledová bouře se prožene Bratislavou a Košicemi

Letos se tu sejdou nejlepší karatisté světa, zazpívá také Eros Ramazzotti. Největší letošní akce na zimním stadionu Ondreje Nepely je však jasná – mistrovství světa v hokeji. Už v pátek tu vyjedou na led také čeští hokejisté v prvním duelu proti Švédsku. Největší rekonstrukcí prošla hala před osmi lety, ale i od té doby se toho hodně změnilo. Rušno bude dozajista také v druhém hokejovém stánku, který hostí týmy skupiny A včetně domácích Slováků, ve Steel aréně v Košicích.

Zimní stadion Ondreje Nepely v Bratislavě
zdroj: ČTK autor: Jan Koller

Pro Slováky je to hokejový stadion s velkým "Š". V Bratislavě se bruslí hodně dlouho, už v roce 1871 tu měli první stříkanou ledovou plochu. Začal se snít sen o opravdové umělé ledové ploše. Jeho naplnění se však dočkali obyvatelé slovenské metropole až o téměř 70 let později.

První výkopy stavby nového kluziště začaly 28. října 1939 a o necelých 14 měsíců bylo hotovo. Deset dnů před Vánocemi válečného roku 1940 byl nový stadion uveden do provozu. První umělý led na území Bratislavy vyzkoušeli nejdříve hokejisté VŠ Bratislava a odpoledne ji dostala k dispozici veřejnost. Plné vstupné nebylo z nejlevnějších – 3 koruny.

Je nám líto, video expirovalo.
Co je nového na stadionu Ondreje Nepely

Po válce přibyly betonové tribuny a v roce 1958 byl před mistrovstvím Evropy v krasobruslení bratislavský zimní stadion zastřešen. Pak prošel ještě dvěma výraznými rekonstrukcemi. Před šampionátem před osmi lety byl dokonce z 80 procent zbourán a znovu vystavěn. Z hlediště zmizely sloupy, přibyla parkovací místa a v komplexu jsou celkem tři kluziště.

Po osmi letech vypadá aréna na první pohled stejně, po osmi letech ale došlo samozřejmě na jisté inovace.

"Vyměnily se podlahy, mantinely a plexiskla podle nových pravidel IIHF. Vyměnilo se osvětlení tak, abychom mohli udělat předzápasovou a pozápasovou show, aby se tu mohlo vysílat a aby všichni diváci měli zážitek z hokeje," přiblížila ředitelka komunikace MS 2019 Michaela Grendelová.

ZIMNÝ ŠTADIÓN ONDREJA NEPELU (Bratislava)

Kapacita: 9774 diváků

Rok otevření: 1940 (po rekonstrukci 2011)

Domácí tým: Slovan Bratislava

Zápasy: 34 (základní skupina B, dvě čtvrtfinále, dvě semifinále, zápas o třetí místo a finále)

Největší sportovní akce: MS v ledním hokeji 1959, 1992 a 2011, MS v krasobruslení 1973, ME basketbalistů 1981, ME v stolním tenisu 1996, MS florbalistek 2017.

Ještě než se košickou arénou proženou Alexandrovci a hokejbalisté na červnovém světovém šampionátu, odehraje se v tamní Steel aréně 30 utkání mistrovství světa v ledním hokeji.

Moderní multifunkční hala vznikla v roce 2006 na místě předchozího stánku. V tradičním hokejovém městě, kde klub HC Košice posbíral osm slovenských a dva československé tituly, aréna připomíná jméno velkého hráče: Ladislava Trojáka.

Zimní stadion Ladislava Trojáka v Košicích
zdroj: ČTK autor: Kamil Petrík

Vůbec první Slovák, který oblékl československý dres a vybojoval s národním týmem první titul mistrů světa, se narodil právě ve východoslovenské metropoli před více než sto lety.

Oproti bratislavské hale kapacitou košické hlediště příliš nezaostává. Do ochozů se vejde na osm tisíc fanoušků. A že tu bude opravdu hodně živo, není pochyb, protože v bojích skupiny A se tu představí domácí výběr.

STEEL ARÉNA (Košice)

Kapacita: 8165 diváků

Rok otevření: 2006

Domácí tým: HC Košice

Zápasy: 30 (základní skupina A, dvě čtvrtfinále)

Největší sportovní akce: MS v ledním hokeji 2011, MS v kuželkách 2007, MS v kulturistice 2009.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články