Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Švédsko dychtí po zlatém hattricku s králem Henrikem. Máme velkou motivaci, říká Lundqvist

Tohle může být báječný happy end. Éry úspěšného kouče Rikarda Grönborga, období, kdy švédská reprezentace kralovala hokejovému světu, a kdoví, třeba i působení brankářské legendy Henrika Lundqvista v národním týmu. K završení zlatého hattricku ale vede ještě dlouhá cesta, jeden celý šampionát. Na Slovensko však míří vyrovnat historický český počin opět kádr nabitý jmény z NHL. A právě přímý přenos duelu s českým výběrem sledujte v pátek od 19:45 na programu ČT sport či webu ctsport.cz.

Brankář švédské reprezentace Henrik Lundqvist
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

V letech 1999 až 2001 česká reprezentace na mistrovstvích světa dominovala. Na sbírku tří zlatých medailí za sebou se třepou i Švédové. Šanci zabojovat o tento milník mají z velké části díky Grönborgovi. Kouč začal se svou prací v americkém univerzitním a juniorském hokeji a tyto poznatky přenesl i k mládeži Tre kronor.

Od reprezentační osmnáctky a dvacítky, kde zastával snad všechny možné funkce od skauta po hlavního trenéra, se dostal na lavičku A-týmu a dělá s ním velké věci. Hráči mu věří, jdou za ním a hlavně bez okolků přijedou.

Grönborg už vyjádřil touhu zkusit trenérské angažmá v NHL. Jméno v zámoří určitě má, i proto jezdí padesátiletému stratégovi takové množství posil. Na jeho práci pak příští rok naváže současný asistent a někdejší vynikající útočník Johan Garpenlöv.

Švédové sází na muže s vítěznou mentalitou

V roce 2017 kývlo 19 hráčů ze zámoří, minulý rok 18 hráčů (k tomu ještě dva mladíci z farem NHL) a letos? Opět letělo přes Atlantik 18 hokejistů z NHL. Nejcennější kov má ve sbírce z výběru pro šampionát v Bratislavě a Košicích už 15 mužů. To je velká zkušenost a Švédové mohou navázat na titul z Dánska, kde udolali houževnaté Švýcary až po nájezdech.

A koho povede úspěšný trenérský štáb? Třeba superhvězdu v brankovišti, Henrika Lundqvista. Zkušený sedmatřicetiletý gólman se podruhé v řadě nedostal s New Yorkem Rangers do play-off NHL, a tak se upjal k vidině úspěchu s reprezentací.

"Mistrovství světa je vždy skvělý způsob, jak zakončit dlouhou sezonu, a je velká motivace vyhrát turnaj potřetí v řadě," pronesl brankář, který s Tre kronor započal zlatou cestu a získal titul v roce 2017. "Poslední šampionát, kterého jsem se účastnil, mi pomohl připravit se na další sezonu. Stejně bych plánoval nějaký trénink v květnu. Tohle je ale mnohem zábavnější způsob, jak na sobě pracovat, " dodal. 

Tři švédští hráči, které sledovat:

Henrik Lundqvist (37 let, brankář, New York Rangers) - Zažil, co se týká čísel, nejhorší sezonu v NHL. Průměr přes tři obdržené branky na zápas a úspěšnost zásahů lehce nad 90 procent. Navíc pár utkání mu "ukradl" Rus s bulharskými kořeny Alexandr Georgiev, nastoupil do 33 utkání a měl celkově lepší čísla. Rangers navíc podepsali dalšího ruského gólman Igora Šesťjorkina. V zámoří se spekuluje o tom, že se Lundqvistův čas u Rangers chýlí ke konci. S okolními vlivy se musí vypořádat a dát na ně zapomenout na MS.

William Nylander (23 let, pravé křídlo, Toronto) - Dlouhé licitování o nové smlouvě s Maple Leafs mu vůbec neprospělo. Za Toronto stihl v základní části 54 zápasů, v nichž vstřelil pouze sedm branek a zaznamenal 27 bodů. V play-off v sedmi duelech vstřelil pouze jeden gól na dva přihrál. Čekalo se od něj víc. Švédsko jeho příspěvek bude potřebovat, nakopne ho právě světový šampionát?

Elias Pettersson (20 let, centr, Vancouver) - Chytrý centr s obrovským talentem. Dokazují to čísla. V 71 zápasech své první sezony v NHL nasbírat 66 bodů (28+38)? To vás předurčuje k zářné boducnosti. Pettersson je jasný kandidát na cenu nováčka sezony v NHL, ale má silné konkurenty. Možná tedy Calder Memorial Trophy nezíská, ale pokud bude mít na krku 26. května zlato, ani si na ni nevzpomene.

Ačkoliv v Rangers letos ochytal Lundqvist na své poměry pouze 52 zápasů, na šampionátu zřejmě bude jasnou jedničkou. Zvlášť když se jeho kolegovi Jacobu Markströmovi v Brně při Carlson Hockey Games dostalo tvrdého ataku od Fina Juhani Tyrväinena.

Gólman Vancouveru poranění ramene z turnaje nevyloučilo, na Slovensku by se měl představit, ale uvidí se, jak se bude cítit. Zákrok finského forvarda jindy klidného Grönborga rozlítil. Třetího do party však má ještě z NHL, také prověřeného Jhonase Enrotha.

Je nám líto, video expirovalo.
El. tužka: Srážka brankáře Markströma s Tyrväinenem

Zvučná obrana znovu v čele s věrným Oliverem 

Grönborgovým brankářům zase pomůže skvělá defenziva, která v poslední letech zdobí Švédy a právě kvalitní beci jim vyhrávají turnaje. Nejzvučnějším jménem je stálice Oliver Ekman-Larsson, jenž po vyřazeních Arizony neváhá s posílením reprezentace a byl u obou posledních titulů. U Coyotes si znovu udržel solidní potenci a v 81 duelech nasbíral 44 bodů.

Z loňského úspěšného kádru může Grönborg do defenzivy počítat také s obránci Mattiasem Ekholmem z Nashvillu, Adamem Larssonem z Edmontonu, Erikem Gustafssonem z Chicaga. Všechno prvotřídní obránci, které doplní třeba nováček na velkých akcích, který se už etabloval v sestavě Philadelphie, Robert Hägg.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Švédsko potáhnou mladí, ale velkým turnajem ostřílení forvardi

William Nylander druhý šampionát, Elias Pettersson také. Dvě nejzajímavější postavy útoku Tre kronor, na které se bude spoléhat. Nylanderovi z Toronta je o tři roky víc než adeptovi na Calder Memorial Trophy v NHL Petterssonovi z Vancouveru. Podobně jako tito dva se může pro příští turnaje vychovat letos i nováček Jesper Brätt z New Jersey. 

Nylander i Pettersson už si zažili mistrovskou jízdu a nebyli při ní zrovna do počtu. Pettersson svou bilanci 3 bodů (1+2) z loňských 5 zápasů na MS může směle rozšířit. Jaké taky lepší proroctví můžete mít než od slavného Wayna Gretzkyho?

"Z mého úhlu pohledu jsou u něj vidět jisté podobnosti," prohlásil Gretzky v listopadu loňského roku. "Hokejové myšlení a smysl tvořit hru jsou v jeho věku už stejně dobré jako u kohokoliv jiného. Možná z toho pak plyne to srovnání se mnou. Je skvělé sledovat hráče, který hraje s takovým zaujetím a energií," pokračoval slavný forvard.

A pokud tenhle, řekněme, "poloviční Gretzky" náhodou bude mít na MS slabší chvíle, jsou tu další zkušení útočníci jako Elias Lindholm z Calgary, který měl téměř bod na zápas v základní části NHL, nebo muž s vítěznou mentalitou Patric Hörnqvist. Loňský světový šampion a dvojnásobný držitel Stanley Cupu s Pittsburghem.

Zkrátka Švédsko je na druhou obhajobu zlata opět připraveno s vyváženým kádrem. Povede se mu to, co české reprezentaci před 18 lety?

Nominace hokejistů Švédska na mistrovství světa v Bratislavě a Košicích (10.-26. května):

Brankáři: Jhonas Enroth (Örebro), Henrik Lundqvist (New York Rangers/NHL), Jacob Markström (Vancouver/NHL)

Obránci: Lukas Bengtsson (Linköping), Mattias Ekholm (Nashville/NHL), Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL), Erik Gustafsson (Chicago/NHL), Robert Hägg (Philadelphia/NHL), Philip Holm (Nižnij Novgorod/KHL), Adam Larsson (Edmonton/NHL), Marcus Pettersson (Pittsburgh/NHL)

Útočníci: Joakim Nygard (Färjestad), Anton Wedin (Timra), Jesper Bratt (New Jersey/NHL), Loui Eriksson (Vancouver/NHL), Patric Hörnqvist (Pittsburgh/NHL), Adrian Kempe (Los Angeles/NHL), Mario Kempe (Arizona/NHL), Marcus Krüger (Chicago/NHL), Anton Lander (Kazaň/KHL), Oskar Lindblom (Philadelphia/NHL), Elias Lindholm (Calgary/NHL), William Nylander (Toronto), Elias Pettersson (Vancouver/NHL), Dennis Rasmussen (Magnitogorsk/KHL)

Zdroj
ČT sport, iihf.com, nypost.com, ČTK, eliteprospects.com, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články