Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Slováky doma čeká velká výzva. Tým bez hvězd se pokusí proklouznout do čtvrtfinále

Po osmi letech se slovenská reprezentace představí na mistrovství světa před vlastním publikem. Minule z toho byla až desátá příčka, a to tehdejší trenér Glen Hanlon disponoval nabitou soupiskou. Letošní výběr je ale na hvězdná jména ze zámoří skoupý, a tak postoupit do play-off bude pravděpodobně nad jeho síly.

Slovenští hokejisté
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Slovensko se marně snaží probojovat do čtvrtfinále MS

V roce 2011 se v Bratislavě ještě představili hráči, kteří byli pozůstatkem zlaté generace slovenského hokeje. Kapitánem týmu byl Pavol Demitra, v útoku ho doplňovala trenčínská enkláva Marián Hossa, Marián Gáborík nebo Miroslav Šatan. V obraně nechyběl Ľubomír Višňovský či Martin Štrbák, v bráně byl zámořskou NHL ostřílený Jaroslav Halák.

Těžko uvěřit, že Slováci s tehdejší sestavou ani nepostoupili do čtvrtfinále. Domácí šampionát se tak stal velkým zklamáním. Letos to na posun do elitní osmičky také nevypadá. Dá se tak odhadovat nejen podle aktuální soupisky, ale také na základě výsledků na posledních šampionátech či rostoucí výkonnosti u konkurentů.

Slovensko hrálo na MS vyřazovací zápasy od roku 2008 jen dvakrát a od turnaje v Bělorusku (2014) bylo čtyřikrát deváté a v Kolíně nad Rýnem skončilo před dvěma lety až na 14. místě. Ani pohled na současný kádr nebudí tolik optimismu. Zástupci úspěšné generace jsou pryč (posledním mohykánem je brzy čtyřicetiletý Ladislav Nagy) a za nimi zeje velká propast.

Tři slovenští hráči, které sledovat:

Tomáš Tatar (28 let, levé křídlo, Montreal) – Už to vypadalo, že jeho kariéra v NHL po konci v Detroitu uvadá. Ale po nečekané výměně, kdy se přesunul z Vegas do Montrealu, přišel restart. V dresu Canadiens letos zaznamenal v 80 zápasech 25 branek a 58 bodů. Právě on by měl z pozice lídra táhnout slabší ofenzivu Slovenska na domácím šampionátu.

Marek Ďaloga (30 let, obránce, Mora) – Bývalý obránce Sparty se stává klíčovým bekem slovenské reprezentace. Při 194 cm je s pukem nesmírně obratný a zároveň rychlý, přičemž vhodně doplňuje ofenzivu. Akce rozehrávkou zakládá, ale cizí mu není ani kličkovaná s pukem až do útočného pásma. Charakteristický je vlající dres na jeho zádech, když se prohání po ledě. Nezřídka se stává, že během jednoho střídání zvládne objet obě branky.

Róbert Lantoši (23 let, pravé křídlo, Nitra) – V letošní sezoně prorazil ve slovenské lize v týmu Nitry. Slovenský rychlík stihl v 56 zápasech 20 gólů a 58 bodů. Právě skvělé bruslení v kombinaci s rychlostí a schopností úspěšně zakončit dělá z Lantošiho jednoho z mála nebezpečných hráčů Ramseyho výběru.

Posily z NHL? Hlavně v obraně

Kanadský kouč Craig Ramsay sice může využít hned sedmičku z devíti slovenských hráčů, kteří v letošní sezoně nastoupili v NHL alespoň k jednomu zápasu, ale nejzkušenější persona Zdeno Chára z Bostonu (zatím) chybí. Posílila tak především obrana, kde nastoupí kvarteto Erik Černák (Tampa Bay), Christián Jaroš (Ottawa), Martin Marinčin (Toronto) a Andrej Sekera (Edmonton).

V ofenzivě se o gólovou produkci budou starat především Tomáš Tatar z Montrealu (letos 25 gólů) a Richard Pánik z Arizony (14). Marko Daňo nastupoval hlavně na farmě v Manitobě a za Winnipeg stihl jen osm startů. Proto se budou muset přidat i další útočníci z Evropy. Nejnadějněji se jeví Matúš Sukeľ (kterého z bratislavského Slovanu přetáhla Sparta) a rychlík Róbert Lantoši (Nitra).

Craig Ramsay
zdroj: ČTK/DPA

Z obrany bude svědomitě doplňovat útočné snažení Marek Ďaloga, který má ve zvyku využívat celoplošnou hru. Na šampionátu pomůže z české extraligy jen Libor Hudáček z Liberce, Tomáš Marcinko, který má za sebou oslavy titulu s Třincem, se nakonec do nominace nevešel.

Spasí Slováky "čeští" brankáři?

Právě produktivita bude hlavním kamenem úrazu slovenského týmu. Ukázala to už příprava, ve které se Slováci zmohli jen ve dvou případech z osmi zápasů na dvě a více vstřelených branek (s Rakouskem 5:1 a Velkou Británií 6:1). Problémy se potvrdily v dvou duelech proti Německu (dohromady jen dva góly), proti české reprezentaci se Tatar a spol. prosadili jen jednou.

Slovenský tým se tak bude muset spoléhat zejména na brankáře, kteří působili v mužstvu ve stejném složení už na loňském šampionátu v Dánsku. V Košicích se o brankoviště podělí Marek Čiliak s Patrikem Rybárem, kteří jsou českým fanouškům dobře známí z tuzemské extraligy, trojkou bude Denis Godla. Černý Petr zbyl na Júlia Hudáčka.

Hráče sice požene velká motivace ukázat se domácím fanouškům, velká očekávání a tlak na co nejlepší celkový výsledek by ale mohly Ramseyho nezkušený výběr výrazně srážet. Když se k tomu přidají i komplikace v ofenzivě, nemusí mužstvo zachránit ani kvalitní brankářská dvojice.

Dá se proto očekávat, že Slováci svedou boj o čtvrtfinále z posledního postupového místa s Německem, Dánskem a Francií.

Nominace Slovenska na mistrovství světa v Košicích a Bratislavě (10.-26. května):

Brankáři: Marek Čiliak (Kometa Brno/ČR), Denis Godla (KalPa Kuopio/Fin.), Patrik Rybár (Grand Rapids/AHL)

Obránci: Patrik Koch (Košice), Michal Čajkovský (Dynamo Moskva/KHL), Erik Černák (Tampa Bay/NHL), Marek Ďaloga (Mora/Švéd.), Martin Fehérváry (HV 71/Švéd.), Christián Jaroš (Ottawa/NHL), Martin Marinčin (Edmonton/NHL), Andrej Sekera (Edmonton/NHL)

Útočníci: Dávid Buc, Adam Liška, Matúš Sukeľ (všichni Slovan Bratislava/KHL), Mário Lunter, Tomáš Zigo (oba Banská Bystrica), Dávid Bondra (Poprad), Róbert Lantoši (Nitra), Ladislav Nagy (Košice), Marko Daňo (Manitoba/AHL), Libor Hudáček (Liberec/ČR), Michal Krištof (Kärpät Oulu/Fin.), Richard Pánik (Arizona/NHL), Marián Studenič (Binghamton/AHL), Tomáš Tatar (Montreal/NHL)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články