Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Starostlivý kmet, nebo kmotr? Blatter – neohrožený funkcionář

Curych – Sepp Blatter: zkušený, ostřílený, protřelý. Fotbalový funkcionář každým coulem. Je mu 79 let, světovému fotbalu vládne nepřetržitě 17 let a opratí FIFA se nechce vzdát ani po nadcházejících volbách. Ze všech stran nyní čelí obrovskému tlaku kvůli korupčním skandálům blízkých spolupracovníků, ale rezignovat nehodlá.

Blatter se narodil 10. března roku 1936 v městě Visp, ve švýcarském kantonu Valais. Fotbal hrál na amatérské úrovni, vystudoval ekonomii a obchod na univerzitě v Lausanne. Pracoval jako generální sekretář Švýcarského hokejového svazu, pomáhal při organizaci olympijských her v roce 1972 a 1976. Jeho osudem se však stala FIFA. Jejím členem je od roku 1975 – nejprve zastával funkci technického ředitele, od roku 1981 byl generálním sekretářem a v roce 1998 se stal jejím historicky osmým předsedou.

Vzor nezlomnosti

V roce, kdy Francie slavila titul mistrů světa, se stal Blatter šéfem FIFA vcelku překvapivě. Svého protikandidáta, někdejšího předsedu UEFA Lennarta Johanssona, porazil díky brilantní zákulisní lobby. Celkem byl Blatter zvolen čtyřikrát a nejkontroverzněji působila především jeho volba v roce 2002. Při ní se totiž objevily hlasy, že zákulisní jednání mohou být ovlivněna i nemalými finančními injekcemi, za hlas pro Blattera se údajně nabízelo 100 tisíc dolarů. Nic dosud nebylo prokázáno.

Zdobí ho až obdivuhodná vytrvalost – po třetím šéfovi FIFA Julesu Rimetovi, který vedl organizaci 33 let, patří Blatterovi druhé místo v délce mandátu. Ještě v loňském roce se spekulovalo, že jeho předsednictví skončí na probíhajícím kongresu, ale Blatter si vše ještě rozmyslel.

"Moje mise ještě neskončila, to vám říkám," prohlásil Blatter před delegáty kongresu 11. června minulého roku v Sao Paulu a sklidil aplaus. "Jsem připraven vést vás kupředu. Vybudujeme novou FIFA," dodal tehdy.

FIFA bohatší a bohatší

Švýcarský funkcionář pomohl k rozvoji fotbalu v Asii či Africe a FIFA se pod jeho vedením stala jednou z nejvýdělečnějších organizací na světě. Příjmy se za posledních pět let blíží k šesti miliardám dolarů. Z nich velká část teče i na charitativní projekty do rozvojových zemí, vytváří se lékařské studie na pomoc nejchudším částem světa.

Jeho úspěšné kroky však opakovaně provázely korupční stíny. Bouře nevole a podezřívání se převalila fotbalovým světem v souvislosti s volbou pořadatelů mistrovství světa v roce 2018 Rusku a 2022 Kataru. Sama FIFA v roce 2012 zahájila vyšetřování okolností volby Kataru, jeho výsledky však nebyly nikdy plně zveřejněny. Dílčí zpráva pouze připustila nedostatky.

Nervózní začali být i sponzoři. Od fotbalové federace se odvrátily například Castrol, Continental nebo firma Johnson&Johnson. Především kvůli MS v Rusku naopak začal s FIFA spolupracovat Gazprom. "Někteří lidé chtějí Rusku mistrovství světa vzít, ale na to mám jednu odpověď - my se zabýváme fotbalem a nedovolíme, aby se nám do toho pletla politika," prohlásil Blatter, velký obhájce ruského pořadatelství.

Nová FIFA v nedohlednu

Zatím poslední ranou do už tak pošramocené pověsti FIFA je zatýkání vysokých funkcionářů FIFA a blízkých Blatterových spolupracovníků na popud americké justice těsně před začátkem kongresu v Curychu. Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje obvinění z vydírání, praní špinavých peněz a podvodu v souvislosti s přidělením fotbalových soutěží a televizních práv. Celkový objem úplatků prý přesahuje sto milionů dolarů (asi 2,5 miliardy korun).

Demonstrant v Curychu během protestů proti korupci ve FIFA
zdroj: ČTK/AP autor: Ennio Leanza

Blatter působí ve svých 79 letech neobvykle svěže, úsměvy rozdává na potkání, neskrývá zálibu v krásných ženách – je potřetí ženatý, oplývá výrazným důvtipem, v rozhovorech umí být nadmíru obratný. "Vinni jsou jednotlivci, nikoli celá FIFA. Nemůžeme neustále dohlížet na všechny. Musíme táhnout za jeden provaz a jít kupředu," říká Blatter, odhodlaný stát v čele obrody.

Na curyšských ulicích stojí desítky protestujících lidí, někteří v maskách Blattera a s transparenty "Game Over". Vypadá to ale, že Blatterova hra ještě neskončila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články