Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

"Mistrovství světa v podvodech": Kauza FIFA se prý týká i MS 2010 či Blattera

Curych/Washington - Korupční kauza FIFA se netýká pouze pochybného prodeje televizních práv ohledně turnajů CONCACAF. Američtí a švýcarští vyšetřovatelé se zabývají také přidělováním šampionátů Jihoafrické republice v roce 2010 a nadcházejících MS v Rusku a v Kataru v letech 2018 a 2022. Úřady v souvislosti s případem zmiňují také volbu předsedy FIFA Seppa Blattera v roce 2011 a šampionát Copa America Centenario v USA v příštím roce.

Šéf FIFA Sepp Blatter
zdroj: REUTERS/Christian Hartmann/Files

FIFA, která jen v letech 2011-14 zaznamenala obrat 5,7 miliardy dolarů, často rozhoduje netransparentně a exekutivní jádro - výkonný výbor - má rozsáhlé pravomoci. Dlouhá léta organizace pracovala bez dozoru a neprůhledně. Poměry uvnitř FIFA se dostaly do pozornosti zvláště při volbě pořadatelů MS v letech 2018 a 2022, které byly přiděleny Kataru a v Rusku. Podle mnoha pozorovatelů byly volby nečisté od samého počátku.

Americké úřady v této souvislosti odhalily komplexní systém praní špinavých peněz, nezdaněných milionů a bankovních účtů funkcionářů FIFA. Dohromady mělo jít o desítky milionů dolarů. Podle amerického ministerstva například viceprezident FIFA Jack Warner žádal od vlády JAR úplatek ve výši deset milionů dolarů (přes 250 milionů korun) za přidělení pořadatelství světového šampionátu.

Úředníci zatčení v Curychu podle americké minystryně spravedlnosti Lynchové korumpovali světový fotbal s cílem "sloužit vlastním zájmům a osobně se obohatit". "Čtrnáct obviněných mělo různé role, ale společnou měli nenasytnost, která je hnala ke zneužívání postavení za peníze," přidal prokurátor Currie, který má kauzu na starosti.

"Dělali to znovu a znovu, rok co rok, turnaj za turnajem," prohlásila Lynchová. Sedmačtyřicet bodů obžaloby prý zahrnuje obvinění z vydírání, podvodu a praní špinavých peněz, což se dělo "po dvě generace", konkrétně od roku 1991, tedy už za předchůdců nynějšího šéfa FIFA Seppa Blattera, který je ve funkci od roku 1998. "Je to mistrovství světa v podvodech," doplnil Lynchovou šéf kriminálního vyšetřování amerického daňového úřadu IRS Richard Weber.

Deset osob bude vyšetřováno ohledně volby MS 2018 a 2022

Švýcarští vyšetřovatelé již před prohlášením americké strany oznámili, že předmětem jejich zájmu je i hlasování o pořadatelství MS 2018 a 2022, které se konalo v prosinci roku 2010. Práva tehdy získaly Rusko a Katar. Ruský ministr sportu Vitalij Mutko řekl, že aféra ve vedení FIFA se ruského šampionátu v roce 2018 nijak netýká.

Vyslechnuto bude nicméně deset lidí, kteří v roce 2010 jako členové výkonného výboru pro Rusko a Katar hlasovali. Blatter ani šéf Evropské fotbalové unie (UEFA) Michel Platini mezi nimi nejsou, prokuratura ale nevylučuje, že s nimi později bude chtít hovořit. V centrále FIFA v Curychu byly zabaveny příslušné dokumenty a datové nosiče. Podle švýcarského ministra spravedlnosti budou tyto osoby vyslýchány kvůli "zneužívání pravomocí a praní peněz".

FIFA v roce 2012 zahájila ínterní vyšetřování, jeho výsledky ale nebyly nikdy plně zveřejněny. Předsedou interní auditové komise FIFA byl mimochodem jeden z obviněných Jeffrey Webb. Dílčí zpráva připustila nedostatky, které ale údajně výsledky hlasování neovlivnily. Předseda vyšetřovací komory etické komise Michael García, který několikasetstránkovou zprávu zpracoval, na svou funkci v důsledku nezveřejnění zprávy rezignoval.

Deset osob, které budou vyslýchány v souvislosti s MS 2018 a 2022

Issa Hayatou (prezident Africké fotbalové konfederace CAF), Angel Maria Villar Llona (Španělsko), Michel D'Hooghe (Belgie), Senes Erzik (Turecko), Worawi Makudi (Thajsko), Marios Lefkaritis (Kypr), Jacques Anouma (Pobřeži Slonoviny), Rafael Salguedo (Guatemala), Hany Abo Rida (Egypt) a Vitalij Mutko (Rusko).

Ruští představitelé: Ilegální uplatňování amerických zákonů na cizím území

Velkou nervozitu již skandál stačil vyvolat v Rusku, které má pořádat šampionát v roce 2018. "Toto je další případ ilegálního uplatňování amerických zákonů na cizím území," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. "Ještě jednou vyzýváme Washington, aby zanechal snah stavět se do role soudce daleko za svými hranicemi a aby se držel všeobecně přijímaných mezinárodněprávních procedur," uvedlo ministerstvo.

Zpochybnění volby by pro ruský fotbal bylo mimořádně těžkou ranou, mimo jiné i proto, že do výstavby stadionů a celkové infrastruktury už Moskva investovala stamiliony rublů. Člen sportovního výboru dolní komory ruského parlamentu Vasilij Šestakov má za to, že záležitost má politické pozadí. "Nelze pochybovat o tom, že kdyby se šampionát v roce 2018 konal v USA, nikoli v Rusku, k žádným zatčením by nedošlo," řekl poslanec. 

Americká strana je ve věci zainteresována proto, že finanční transakce měly být dojednány na území USA a zprostředkovaly je americké banky. Záležitost se rovněž týká mistrovství Ameriky (Copa America) v roce 2016, které se koná na území Spojených států. Vyšetřovatelé podle Lynchové našli 110 milionů dolarů na úplatcích v souvislosti s plánováním turnaje, který se má poprvé uskutečnit v USA. Šampionát zde má slavit své stoleté výročí.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články