Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Blatter se zříká odpovědnosti, Platini věří ve změnu

Curych – V atmosféře policejní akce proti nejvyšším bývalým i současným představitelům FIFA obviněným z korupce začal volební kongres FIFA. Dosavadní prezident Joseph Blatter odmítl v úvodní řeči jakoukoli odpovědnost za korupční skandál. Prohlásil, že šlo o činy jednotlivců a v jeho moci není všechny hlídat. Vedení světového fotbalu čelí tlaku ze strany netrpělivých sponzorů, k situaci se vyjadřují špičky světové politiky. Předseda UEFA Michel Platini je přesvědčený, že Blatter může být v pátečních volbách poražen a po 17 letech přijít o pozici nejvlivnějšího muže světového fotbalu.

Sepp Blatter
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Vím, že mě hodně lidí tlačí k odpovědnosti za to, co se stalo. Ale já nemohu hlídat každého 24 hodin denně, jestli se nesnaží dělat něco špatného a skrývat to," řekl Blatter v úvodním projevu na kongresu v Curychu.

Šlo o jeho první veřejné vystoupení od středečního rána, kdy švýcarští vyšetřovatelé na žádost amerických úřadů zadrželi sedm funkcionářů FIFA, mezi nimi i dva místopředsedy Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovů a Eugenia Figuereda z Uruguaye. Důvodem je podezření z uplácení při udělování pořadatelství mistrovství světa a prodeji televizních práv.

"Ve fotbale není místo pro korupci jakéhokoli druhu. Byly to ale činy jednotlivců. Kvůli nim jsme ztratili důvěru, kterou se od zítřka musíme snažit získat zpět. Nesmíme dovolit, aby jméno FIFA bylo nadále vláčeno bahnem," prohlásil Blatter, který se uchází o pátý čtyřletý mandát v čele federace. "Příští měsíce budou těžké, protože další špatné zprávy budou následovat," připustil, že mohou přijít další obvinění.

Platini věří, že se podaří Blattera sesadit

Ačkoli tomu ještě na začátku týdne nevěřil, po středečním zatčení vysokých funkcionářů FIFA vidí Platini možnost Blatterovy porážky ve volbách předsedy FIFA nadějně. "Myslím, že může být poražen. Před středou jsem si to nemyslel, ale potom, co se stalo, tomu věřím. Už toho bylo dost. Nastává doba změn," řekl Platini po jednání členských svazů UEFA, na které se rozhodlo, že Evropa bude ve volbě prezidenta FIFA podporovat jordánského prince Alího bin Husajna.

"Velká většina členů UEFA bude volit prince Alího. Mělo by to být 45 či 46 asociací z 53. Ještě se pokusím přesvědčit ty nerozhodné," řekl Platini. Záměr volit Husajna potvrdila i Fotbalová asociace ČR. "Princ Alí má všechny potřebné předpoklady. Je mladý, ambiciózní a může věci změnit. Navíc nepotřebuje peníze, protože je to princ," uvedl Platini, proč se rozhodl podpořit devětatřicetiletého Jordánce.

Platini nevyloučil bojkot soutěží FIFA

Pokud by byl v pátek do čela FIFA znovu zvolen Blatter, UEFA svůj další postup projedná 6. června v Berlíně v rámci finále Ligy mistrů. Platini nevyloučil ani možnost bojkotu soutěží FIFA včetně mistrovství světa. Zvláště pokud by Blatter sáhl k dříve avizovanému kroku a chtěl by Evropě snížit počet účastnických míst na MS.

"Současných 13 míst je z naší strany jasně vytyčená hranice, kterou nelze překročit. Prezident Blatter hraje svou hru na základě postupových míst na MS, proto jsou všichni nervózní. My nedovolíme, aby Evropa pro šampionáty 2018 a 2022 přišla o jediné ze 13 míst. To nepřichází v úvahu," řekl Platini.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články