Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Velký čtvrteční souhrn: Česká sbírka se rozšíří na šest medailí, beachvolejbalisté prožili premiéru

Česká výprava získala na olympiádě v Tokiu další dvě medaile díky sportovním střelcům a na další dvě se mohou po čtvrtku těšit také tenistky. Zatímco zlato a stříbro si rozdělili Jiří Lipták s Davidem Kosteleckým ve finále trapu, tenistky budou o nejcennější kov teprve hrát po úspěšném semifinále Markéty Vondroušové ve dvouhře a Kateřiny Siniakové a Barbory Krejčíkové ve čtyřhře.

Sportovní střelci David Kostelecký (vlevo) a Jiří Lipták
zdroj: Reuters autor: Mandi Wright

SPORTOVNÍ STŘELBA

Lipták s Kosteleckým postupně vyřadili ve finále všechny čtyři soupeře a po 50 střelách a 43 trefách svedli rozhodující souboj v rozstřelu. V něm si nakonec vedl lépe devětatřicetiletý Lipták, jenž svého o sedm let staršího kolegu porazil díky zásahu na sedmé ráně.

Zatímco Lipták získal první olympijskou medaili v kariéře, Kostelecký navázal na triumf z Her v Pekingu v roce 2008. Třetí místo obsadil Brit Matthew Coward Holley.

"Jsem rád, že po tom, co se českému střelectví nepodařilo v Riu získat žádnou medaili, jsme tady s Davidem rozjeli novou sérii," řekl Lipták se zlatou medailí na krku. "Ještě mi to nedochází. Těším se domů, až si v klidu pustím celý záznam. Strašně rychle to uteklo," prohlásil.

"Chtěl jsem udělat ještě jednu medaili, ale nevěřil jsem, že se to povede takhle pozdě. V Riu jsem měl čtyřicet dva, takže tam by se to hodilo víc. Bylo to pro mě překvapení," řekl Kostelecký. Brokoví střelci navázali na stříbrného vodního slalomáře Lukáše Rohana a bronzového šermíře Alexandera Choupenitche.

TENIS

Jistotu dalších dvou minimálně stříbrných medailí navíc ve čtvrtek české výpravě zajistily tenistky. Vondroušová si v semifinále poradila 6:3, 6:1 s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou. V boji o zlato ji čeká Belinda Bencicová ze Švýcarska, která se v Tokiu spolu s Viktorijí Golubicovou probojovala také do finále čtyřhry a i v něm narazí na české soupeřky.

"Hlavně jsem nechtěla hrát o třetí místo, protože brambora z olympiády je podle mě hrozná. Jsem moc ráda, že se mi to povedlo. Ať už to bude zlato nebo stříbro, tak jenom to, že už budu na stupních vítězů, je fakt krásný," řekla Vondroušová.

Krejčíková se Siniakovou potvrdily roli nejvýše nasazeného páru a v semifinále porazily 6:3, 3:6, 10:6 Rusky Jelenu Vesninovou a Veroniku Kuděrmětovovou. Při své premiéře pod pěti kruhy zvládly třetí super tie-break za sebou a oplatily soupeřkám vyřazení ve čtvrtfinále Wimbledonu.

VESLOVÁNÍ

Těsně pod stupni vítězů skončili veslaři Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek. V závodě dvojskifu lehkých vah obsadili čtvrté místo a od medaile je dělilo 2,12 sekundy. Z vítězství se radovali favorizovaní Fintan McCarthy a Paul O'Donovan z Irska, úřadující mistři světa a Evropy.

Skifař Jan Fleissner obsadil v takzvaném semifinále C/D třetí pozici a postoupil do finále C. Třiadvacetiletý veslař, jenž v Tokiu nahradil zdravotně indisponovaného Ondřeje Synka, tak pojede v pátek o 13. místo.

VODNÍ SLALOM

Medailové ambice nenaplnila vodní slalomářka Tereza Fišerová, která mezi kanoistkami obsadila šesté místo. Třiadvacetiletá Češka byla v kvalifikaci třetí, v semifinále druhá, ale finálová jízda se jí nevydařila. Z vítězství se radovala Australanka Jessica Foxová, která už získala v úterý bronzovou medaili na kajaku. Sedminásobná světová šampionka se dočkala premiérového triumfu pod pěti kruhy.

PLÁŽOVÝ VOLEJBAL

Odloženou olympijskou premiéru za sebou mají plážoví volejbalisté Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. Po desetidenní karanténě kvůli koronaviru a po jediném tréninku na písku porazili ve třech setech mexickou dvojici Josué Gaxiola, José Rubio a udrželi si naději na postup ze skupiny.

Vítězství udrželo českou dvojici ve hře o postup, protože kvůli nákaze nenastoupili k úvodnímu zápasu s lotyšským párem Martins Plavinš, Edgars Točs a duel byl kontumován. Skupinu Perušič se Schweinerem zakončí zápasem s úřadujícími mistry světa Olegem Stojanovským a Vjačeslavem Krasilnikovem z Ruska. Z každé ze šesti skupin do osmifinále přímo postoupí dva týmy a dva nejlepší ze třetích míst. Zbývající čtyři páry ze třetích míst se utkají v předkole o zbylá dvě místa.

GOLF

Golfista Ondřej Lieser je po prvním kole olympijského turnaje na 48. místě. První kolo bylo na víc než dvě hodiny přerušeno kvůli bouřce a hrozilo, že zhruba polovina startujících ho bude dohrávat v pátek. Nakonec se však podařilo kolo dokončit a Lieser ho zvládl na 72 úderů, jednu ránu nad par. Překvapivého vedení se ujal 161. hráč žebříčku Straka, jenž díky osmi birdie zaznamenal skóre -8. Na druhé příčce je se ztrátou jedné rány Džazz Džanevattananond z Thajska.

JACHTING

S Tokiem se už rozloučil windsurfer Karel Lavický, jenž po dvanácti rozjížďkách obsadil 22. místo a do bojů o medaile neprošel. Český jachtař vylepší své dosud nejlepší olympijské umístění, 31. pozici z Ria de Janeiro, neboť v Tokiu startuje jen 25 závodníků. V průběžném vedení je stále trojnásobný mistr světa Kiran Badloe z Nizozemska, jenž vyhrál třetinu rozjížděk a má 26 bodů.

PLAVÁNÍ

Při posledním startu na olympiádě neuspěla ani plavkyně Simona Kubová, která z rozplavby na 200 metrů znak do semifinále neprošla a obsadila 25. místo. Jan Šefl na motýlkářské stovce skončil na 37. příčce.

Medailovou bilanci si vylepšily Spojené státy. Na prestižní trati 100 m volný způsob získal zlato Caeleb Dressel, na kraulařské osmistovce ho napodobil krajan Robert Finke. Kraulařskou štafetu 4x200 m vyhrály v novém světovém rekordu Číňanky.

SPORTOVNÍ GYMNASTIKA

Olympijskou vítězkou ve víceboji se stala americká sportovní gymnastka Sunisa Leeová. Na trůnu nahradila hvězdnou krajanku Simone Bilesovou, která po vítězství v kvalifikaci kvůli ochraně duševního zdraví nakonec ve finále nestartovala.

DALŠÍ SPORTY

Tokijský svatostánek judistů Budokan je nadále nakloněn hlavně domácím zápasníkům. Další dvě zlata pro Japonsko přidali Šori Hamadaová a Aaron Wolf. Finále ženské dvouhry ve stolním tenise vyhrála Číňanka Čchen Meng, která porazila krajanku Sun Jing-ša 4:2 na sety, bronz brala japonská vítězka smíšené čtyřhry Mima Itóová po vítězství 4:1 nad singapurskou reprezentantkou Mengyu Yu. Ruské fleretistky získaly zlato v soutěži družstev. Ve finále porazily 45:34 Francii, která v této disciplíně vybojovala první medaili od roku 1984.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články