Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Suverénní výkon s příchutí medaile. Vondroušová si zahraje finále dvouhry

Český tenis si z Tokia odveze dvě medaile. Po páru Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková (více zde) se do finále probojovala také Markéta Vondroušová. Česká hráčka si jistotu zlaté, nebo stříbrné "placky" zajistila suverénní výhrou nad Ukrajinkou Elinou Svitolinovovou 6:3 a 6:1 a v závěrečném střetnutí ji čeká Švýcarka Belinda Bencicová.

Obě hráčky na úvod ztratily podání, ale pak už se brejky dařily jen dvaadvacetileté Vondroušové. V prvním setu získala díky chytré a pestré hře, na kterou nasazená čtyřka nenašla protizbraň, tři, ve druhém přidala dva. Od stavu 2:2 v první sadě získala šestá hráčka světového žebříčku Svitolinová jen dva gamy. Na kurtu strávila česká finalistka Roland Garros 2019 jen něco málo přes hodinu.

"Hlavně jsem nechtěla hrát o třetí místo, protože brambora z olympiády je podle mě hrozná. Jsem moc ráda, že se mi to povedlo. Ať už to bude zlato nebo stříbro, tak jenom to, že už budu na stupních vítězů, je fakt krásný," řekla Vondroušová.

Před zápasem se inspirovala úspěšně zvládnutým semifinále deblistek Krejčíkové se Siniakovou. "Když jsem odpoledne viděla holky, říkala jsem si, že nesmím zaostávat a musím vyhrát taky. Motivovaly mě," uvedla Vondroušová s úsměvem.

Její finálovou soupeřkou bude Bencicová, která je na žebříčku o 30 příček výš na 12. místě a v osmifinále vyřadila Krejčíkovou. "Je hodně útočná. Bude to těžké," řekla Vondroušová. Jediný vzájemný zápas vyhrála v březnu v Miami sokolovská rodačka, jež se do Tokia kvalifikovala díky takzvanému zmraženému žebříčku. V době uzávěrky byla až pátou nejlepší Češkou za Karolínou Muchovou, na kterou letenka nezbyla.

Pod pěti kruhy dosud čeští či čs. tenisté získali jednu zlatou, tři stříbrné a osm bronzových medailí. Vondroušová může navázat na Miloslava Mečíře, vítěze dvouhry při návratu tenisu do olympijského programu v Soulu 1988.

Bencicová s Rybakinovou prohrávala v prvním setu už 2:5, ale dokázala odvrátit pět setbolů a v tie-breaku jednoznačně dominovala. Kazaška vyrovnala a v rozhodující sadě jako první získala brejk, nakonec se však po dvou a tři čtvrtě hodinách radovala po výhře 7:6, 4:6, 6:3 turnajová devítka Bencicová. Tu dnes ještě čeká semifinále čtyřhry.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články