Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Vícebojařské zlato zůstává ve Spojených státech, Bilesovou zastoupila Sunisa Leeová

Olympijskou vítězkou ve víceboji se stala americká sportovní gymnastka Sunisa Leeová. Na trůnu nahradila hvězdnou krajanku Simone Bilesovou, která po vítězství v kvalifikaci kvůli ochraně duševního zdraví nakonec ve finále nestartovala.

Sunisa Leeová
zdroj: Reuters autor: Lindsey Wasson

Osmnáctiletá Leeová získala 57,433 bodu a po triumfu v soutěži družstev vybojovala na letošních Hrách druhou medaili.

Druhá skončila Brazilka Rebeca Andradeová a stala se první olympijskou medailistkou ve víceboji z Jižní Ameriky. Bronz získala Ruska Angelina Melnikovová.

Leeová prodloužila nadvládu amerických gymnastek ve víceboji, který reprezentantky USA ovládly na pátých Hrách za sebou.

Je nám líto, video expirovalo.
Víceboj gymnastek ovládla Američanka Leeová

Její triumf z tribuny sledovala i čtyřnásobná olympijská šampionka Bilesová, jenž kvůli psychickým problémům odstoupila z úterní soutěže družstev.

"Byla škoda, že tu nemohla být se mnou na ploše, ale už jen to, že byla v hale, mi pomohlo. Vždycky byla mojí inspirací a někým, koho si vážím," řekla Leeová.

Přiznala, že se zlatou medailí před olympiádou nepočítala. "Šla jsem do soutěže s tím, že budu bojovat o stříbro. Cítila jsem pak na sebe velký tlak. Celou sezonu jsem za ní (Bilesovou) byla druhá, tak jsem věděla, že lidé budou tak trochu na mě spoléhat," konstatovala.

Leeová přitom chtěla s gymnastikou nedávno skončit

Nejmladší členka amerického týmu si prožila složité období, protože před dvěma lety její otec částečně ochrnul po pádu ze žebříku.

Během pandemie koronaviru ztratila dva členy rodiny a vloni si navíc zlomila nohu. "Takže když teď řeknu, že jsem zlatá olympijská medailistka, zní to šíleně. Jak z jiného světa," řekla.

O životní úspěch se bezprostředně po soutěži podělila prostřednictvím moderní technologie s rodiči, kteří sledovali její snažení v Minnesotě. Oba jsou uprchlíky z Laosu a příslušníky etnické skupiny Hmongů.

"Poplakali jsme si do telefonu. Řekla jsem jen: 'Dokázala jsem to' a začali jsme brečet. Otec mi před závodem řekl, ať tam nechám maximum a nekoukám se na body, protože už tehdy jsem byla v jejich srdcích vítěz," dodala.

Výsledky sportovní gymnastiky na OH v Tokiu:

Ženy - víceboj: 1. Leeová (USA) 57,433 b., 2. Andradeová (Braz.) 57,298, 3. Melnikovová 57,199, 4. Urazovová (obě Rus.) 56,966, 5. Murakamiová (Jap.) 56,032, 6. Derwaelová (Belg.) 55,965, 7. Tchang Si-ťing (Čína) 54,498, 8. Careyová (USA) 54,199, ...v kvalifikaci 73. Holasová 47,132.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články