Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Snové střelecké finále. Duel kamarádů vyhrál zlatý Lipták, Kostelecký bere stříbro

Svět se klaní českým brokařům. Z olympijského finále si udělali Jiří Lipták a David Kostelecký v nadsázce mistrovství republiky. Neuvěřitelný kousek se povedl brněnským střelcům, když bojovali o zlato ve finálovém rozstřelu a šťastnější byl nakonec Lipták. Mezi ženami slaví zlato a první medaili pro Slovensko suverénní Zuzana Rehák Štefečeková.

Oba čeští střelci postupně vyřadili ve finále všechny čtyři soupeře a po 50 střelách a 43 trefách svedli rozhodující souboj v rozstřelu. V něm si nakonec vedl lépe devětatřicetiletý Lipták, jenž svého o sedm let staršího kolegu porazil díky zásahu na sedmé ráně. Tu Kostelecký minul a mohl svému krajanovi jen pogratulovat.

"Jsem rád, že jsme po tom, co se v Riu českému střelectví nepodařilo získat žádnou medaili, tady s Davidem rozjeli novou sérii," řekl Lipták se zlatou medailí na krku. "Ještě mi to nedochází. Těším se domů, až si v klidu pustím celý záznam. Strašně rychle to uteklo."

"Chtěl jsem udělat ještě jednu medaili, ale nevěřil jsem, že se to povede takhle pozdě. V Riu jsem měl 42, takže tam by se to hodilo víc. Bylo to pro mě překvapení," řekl Kostelecký.

Brněnští rodáci dosáhli v Tokiu historického úspěchu pro českou střelbu. Naposledy byli dva Češi ve finále olympijského trapu v roce 1992 v Barceloně, kde získal medaili jen vítězný Petr Hrdlička, Pavel Kubec skončil pátý. "Tady se to klukům podařilo a dotáhlo se to do krásného konce, do medailového umístění první a druhý. K tomu už není co dodat," řekl Hrdlička, nynější reprezentační trenér.

Pod pěti kruhy dosud z českých a československých sportovců získali zlato a stříbro ve stejné disciplíně na jedněch Hrách pouze vzpěrači Jaroslav Skobla s Václavem Pšeničkou v supertěžké váze v roce 1932 v Los Angeles. "Je neuvěřitelný, že jsme napsali historii české střelby," uvedl Kostelecký.

Češi mají na letošních Hrách již kompletní sadu medailí po stříbru vodního slalomáře Lukáše Rohana a bronzu šermíře Alexandera Choupenitche.

Lipták, který vyhrál kvalifikaci poté, co trefil 124 ze 125 ran, neměl příliš vydařený vstup do finále. Ve větrných podmínkách minul hned první ranou. "Nečekal jsem, že rozhodčí řekne tak brzo start a nebyl jsem připravený," řekl. Následně chyboval i při sedmém a osmém pokusu.

V tu chvíli měl z finálové šestice nejhorší bilanci ze všech. Přiznal, že se s medailí trošku loučil. "Dá se říct, že jo. Neměl jsem sebejistotu, nevěřil jsem si," sdělil. Naopak Kostelecký v úvodu jako jediný naháněl bezchybného Mexičana Jorge Orozca Diaze.

Vicemistr Evropy Lipták však postupně svou střelbu stabilizoval, zatímco ostatní začali míjet. "Všechno se prohodilo. Vidíte, jak je ta střelba zajímavá. Z outsidera může být vítěz," povídal Lipták.

První z elitní šestky vypadl Abdulrahman Faihan z Kuvajtu, po něm následoval Číňan Jü Chaj-čcheng. Z boje o medaile vypadl i Orozco Diaz, jenž sice trefil prvních 19 ran, z posledních šesti však čtyřikrát minul. V tu chvíli se už s náskokem tří ran držel v čele Kostelecký a Lipták následně předstihl v přímém souboji i Cowarda Holleyho.

Soutěž dospěla k úsměvu obou reprezentantů do českého finále, kde měl Kostelecký na Liptáka náskok dvou ran. V superfinále o deseti terčích však hned na začátku třikrát minul. "V momentě, kdy jsem měl bronz na krku, tak jsem měl problém se nahodit," uvedl Kostelecký.

Boj o zlato se následně musel za stavu 43:43 vyřešit rozstřelem. V něm Lipták trefil všech sedm ran, zatímco jeho reprezentační kolega při posledním pokusu minul. "Byl férový boj, často spolu v tomhle tempu trénujeme," řekl Kostelecký. "Pro diváky to mohlo být dobrý," dodal Lipták.

"Vyhrál lepší, ten který neminul. Ať to byl ten nebo ten, dvě medaile máme. Přál jsem oběma. Nejdou udělat dvě zlaté medaile," prohlásil Hrdlička.

Lipták získal první olympijskou medaili při druhé účasti na Hrách. Před devíti lety byl v Londýně osmnáctý.

Rehák Štefečeková neměla konkurenci a bere zlato

Světovou rekordmankou se už v kvalifikaci stala Slovenka Zuzana Rehák Štefečeková, která jako první trefila všech 125 ran. Sedmatřicetiletá slovenská vlajkonoška pak porazila v souboji o zlato Američanku Kayle Browningovou a po stříbrech z Pekingu a Londýna se dočkala nejcennější medaile.

"Cítím se skvěle, protože jsem měla 125 ze 125 v kvalifikaci, ale hodně lidí ví, že mám buď dobrá, nebo úplně špatná finále. Tohle bylo jedno z těch lepších a jsem ráda, že to skončilo zlatou medailí," radovala se Rehák Štefečeková.

Rehák Štefečeková v kvalifikaci trefila všech 125 ran a vytvořila nový světový rekord. Bezchybným nástřelem překonala o dvě rány dosavadní maximum Finky Satu Mäkeläové-Nummelaové z roku 2019. Ve finále sice dvojnásobná mistryně světa minula z 50 pokusů hned sedmkrát a na chvíli přepustila průběžnou první příčku Browningové, nakonec se ale dokázala vrátit do čela.

Rodačka z Nitry se do elitní společnosti vrátila poté, co poslední olympiádu v Riu de Janeiro vynechala kvůli mateřské pauze.

"Mám doma dvě děti, takže nejtěžší na tom všem bylo od nich odjet. Nemám navíc ani tolik možností trénovat na střelnici," uvedla. "Když se vám ale narodí dětí, poznáte, co je ve vašem životě nejdůležitější. Jsem za tuhle medaili velmi šťastná, nicméně už před finále jsem manželovi psala: Mám radost, že jsem ve finále, ale zlato mám ve vás doma. Když máte děti, je pak i život na střelnici mnohem snazší," prohlásila Rehák Štefečeková.

Třetí skončila Alessandra Perilliová ze San Marina, která pro svou zemi vybojovala premiérovou olympijskou medaili. Jihoevropský stát, kde žije zhruba 34 tisíc lidí, se tak stal zemí s nejmenším počtem obyvatel, která kdy získala zlato na letních OH. Tento primát San Marino po pár dnech uzmulo Bermudám, které jsou téměř dvakrát lidnatější.

"Je to má první medaile a první pro mou zemi. Jsme sice malá země, ale velmi hrdá," uvedla Perilliová. "Je mi jasné, že teď v San Marinu všichni šílí a pláčou. Teď už určitě ano. Necítila jsem však na sebe od nikoho žádný tlak. Všichni mě podporovali. Jediné, co mohu vzkázat, je: Sportujte a sněte," dodala střelkyně.

Sportovní střelba:

Trap:

Muži: 1. Lipták 43+7 v rozstřelu, 2. Kostelecký (oba ČR) 43+6, 3. Coward Holley (Brit.), 4. Orozco Díaz (Mex.), 5. Jü Chaj-čcheng (Čína), 6. Faihan (Kuv).

Ženy: 1. Rehák Štefečeková (SR) 43, 2. Browningová (USA) 42, 3. Perilliová (San Mar.), 4. Scanlanová (Austr.), 5. Stancová (It.), 6. Smithová (Austr.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články