Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kratochvíl si na paralympiádě doplaval pro zlato

Šestnáctiletý plavec David Kratochvíl získal pro českou paralympijskou výpravu první medaili, a to hned zlatou. Na trati 400 metrů volným způsobem v kategorii S11 se držel celý závod v první trojce, nejlépe mu vyšla poslední stovka a vyhrál v evropském rekordu 4:26,34 minuty přesně s pětisekundovým náskokem. Agáta Koupilová obsadila v závodě 100 metrů volným způsobem sedmé místo. To získal také oštěpař Petr Vrátil. 

Kratochvíl svým triumfem při paralympijském debutu navázal na titul mistra světa, který na stejné trati vybojoval vloni v Manchesteru. Na letošním mistrovství Evropy ve Funchalu získal na kraulařské čtyřstovce stříbro za Nizozemcem Rogierem Dorsmanem, kterému dnes díky drtivému finiši na závěrečné stovce porážku s přehledem oplatil. O 23 setin připravil obhájce prvenství o kontinentální rekord a vystřídal ho na paralympijském trůnu.

"Já si říkal, že kdybych byl na první paralympiádě do pátého místa, bude to super a teď mám z prvního závodu zlato. Splnil jsem si všechno, o čem jsem kdy snil, a fakt to přeju každému, aby to taky zažil. Splnění životního snu je úplně fantastický pocit," rozplýval se Kratochvíl v tiskové zprávě českého paralympijského týmu.

Na předposlední obrátce byl ještě o dvě desetiny druhý, ale pak se poprvé v závodě ujal vedení a závěrečný bazén zvládl o více než tři sekundy rychleji než nizozemský soupeř, trojnásobný zlatý medailista z předchozích her v Tokiu. "Je to úplně super, totálně úžasný pocit. Když mi táta řekl, že jsem paralympijský vítěz, byla to brutální euforie," radoval se Kratochvíl, jenž si osobní maximum zlepšil o více než sedm sekund. Třetí skončil Japonec Uču Tomita se ztrátou 5,99 sekundy na českého vítěze.

Kratochvíl, jenž v šesti letech přišel kvůli nemoci oční sítnice o zrak, má v Paříži před sebou ještě pět startů. Bude se pokoušet napodobit medailové tažení z letošního ME, kde sedm závodů proměnil v pět cenných kovů včetně zlata ze znakařské stovky.

Finále dnes v Paříži plavala i Agáta Koupilová a v závodě na 100 metrů volný způsob kategorie S5 obsadila čtyřiadvacetiletá vozíčkářka sedmé místo.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Světový i paralympijský rekord Agripina dos Santose v běhu na 5 km

Vrátil skončil v oštěpu sedmý

Vrátil poslal oštěp k hranici 38 metrů, za svým sezonním maximem 41,60 metru tak zaostal o téměř čtyři metry. Vítězství si suverénním výkonem vysloužil Kolumbijec Jose Gregorio Lemos Rivas. Držitel světového rekordu potvrdil svoji dominanci čtvrtým hodem dlouhým 63,81 metru, čímž překonal svoje světové maximum o více než dva metry.

O nejrychlejší čas paralympiády i světa se postaral na pětikilometrové trati třiatřicetiletý Brazilec Julio Cesar Agripino dos Santos. Miroslava Obrová svým výkonem 17,41 metru z kvalifikace diskařek nepostoupila. Kvalifikaci měli na programu také sportovní střelci. Tomáš Pešek s 553 body skončil ve vzduchové pistoli devatenáctý, Jakub Kosek zaznamenal o tři body méně a umístil se o 2 příčky níže.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články