Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
SP ve vodním slalomu 2024

Pultar Musilová ovládla paralympijskou kvalifikaci lukostřelkyň světovým rekordem, Koupilová doplavala pátá

Během prvního paralympijské dne v Paříži se pustili do akce i první čeští reprezentanti. Úspěšnou kvalifikační část za sebou mají lukostřelci, Šárka Pultar Musilová svoji cestu za obhajobou paralympijského stříbra načala dokonce světovým rekordem. Páté místo ve finále a vylepšení nejlepšího českého času na 200 metrů volným způsobem v kategorii S5 předvedla Agáta Koupilová. Nedařilo se naopak boccistům a stolním tenistům. Přímé přenosy z paralympijských her sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Lukostřelkyně Šárka Pultar Musilová na paralympiádě v Paříži
zdroj: Český paralympijský tým

Třiatřicetiletá vozíčkářka vyhrála v Paříži rozřazovací soutěž výkonem 659 bodů a o dva vylepšila sedm let staré maximum Britky Jessicy Strettonové. Kvalifikaci ovládla s náskokem devíti bodů před Číňankou Čchen Min-i, s níž před třemi lety v Tokiu prohrála až ve finále. "Podařilo se, ale není to, proč jsme sem přijeli. Já se teď chci hlavně soustředit na eliminace, ty budou pro mě důležité," prohlásila Pultar Musilová. 

"Střílelo se mi pěkně, hlavně v první půlce, to foukalo méně. Pak byl vítr docela nevyzpytatelný, takže jsem za ten výsledek moc ráda. Měla jsem v průběhu soutěže vypnutý mozek, abych nevnímala, takže že to je světový rekord, to mi ukázal až po posledním šípu trenér," uvedla Pultar Musilová, které přímo na sportovišti blahopřál i prezident Petr Pavel.

Ze čtvrtého místa postoupila v jedenáctičlenném startovním poli kategorie W1 také přímo do sobotního čtvrtfinále Tereza Brandtlová.

V mužské soutěži s 13 lukostřelci byl třetí obhájce zlata David Drahonínský. "Závod se bude rozhodovat na finálové střelnici a já se tam strašně moc těším," přiznal český lukostřelec.

Kvalifikaci na nedělní vyřazovací část suverénně vyhrál Číňan Čang Tchien-sin, jenž výkonem 674 zaostal o šest bodů za světovým rekordem českého reprezentanta.

Právě za jmenovanými Číňany skončili Drahonínský s Pultar Musilovou druzí v součtu výkonů pro soutěž smíšených dvojic, v níž čeští vozíčkáři budou v pondělí obhajovat stříbro z Tokia.

Stolní tenisté Petr Svatoš a Filip Nacházel měli ve čtyřhře těžký úkol, už v prvním duelu jim los přihrál druhou nasazenou dvojici z Německa. K překvapení nakonec nedošlo a favorizovaná německá dvojice porazila české duo 3:0 na sety, a to tak v turnaji končí.

"My jsme hráli tak nějak svůj standard, ale když budeme hrát jen svůj standard, tak to na takovéhle soupeře nestačí. Museli bychom předvést výkon na sto padesát procent, abychom s nimi mohli uhrát dobrý výsledek," podotkl Nacházel.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Stolní tenisté Svatoš s Nacházelem nestačili na favority

Základní skupinu paralympijského turnaje rozehrál Adam Peška, který obhajuje zlato z Tokia. V prvním zápase nastoupil český boccista proti argentinskému reprezentantovi Rodrigu Romerovi, který hrál velmi přesně a zvítězil 8:0.

"Moc mi to nešlo, s hřištěm jsem se nedokázal srovnat. Příště to snad bude lepší," uvedl Peška, kterého čekají ve skupinové fázi ještě další dvě utkání. Do vyřazovacích bojů pak postoupí dva nejlepší.

Turnaj začal prohrou 1:6 pro Marcelu Čermákovou, která nestačila na domácí boccistku Soniu Heckelovou. "Bojovala jsem s podlahou i svým vybavením více než se samotnou soupeřkou. Třetí a čtvrtá směna se mi podařila lépe," hodnotila česká reprezentantka. 

Plavkyně Agáta Koupilová se probojovala do finále závodu na 200 metrů volný způsob a dohmátla v něm na pátém místě. "Ve výsledku z toho mám radost, protože se mi podařilo udělat si nový osobní rekord a zároveň myslím, že je to i nový český rekord v třídě S5," hodnotila česká plavkyně.

"Po těch dopoledních rozplavbách jsem byla taková trošku smutná, protože jsem plavala hodně za osobákem. Ve finále jsem si spravila náladu a myslím, že při premiéře na paralympijských hrách je páté místo krásné," řekla. "Holky na první třech místech jsou hodně rychlé, takže to chce ještě víc potrénovat. Ale můj výsledek mě potěšil, konečně prolomená hranice tří minut," dodala Koupilová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články