Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Diamantový vrchol začíná. V Bruselu poběží Ingebrigtsen nebo Wanyonyi

Největší atletické hvězdy se představí ve dvoudenním finále Diamantové ligy v Bruselu. Česká atletika bude bez zastoupení. Jakub Vadlejch, který měl obhajovat vítězství, ukončil již začátkem měsíce kvůli únavě sezonu. Přímý přenos sledujte od 20:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Jakob Ingebrigtsen na mítinku v Monaku
zdroj: Reuters autor: Manon Cruz

V soutěži oštěpařek bude plnit roli favoritky svěřenkyně trenéra Davida Sekeráka Japonka Haruka Kitagučiová. Mistryně světa a olympijská vítězka může zopakovat loňský triumf z Eugene.

Svou dokonalou sezonu bude chtít v pátek korunovat švédský tyčkař Armand Duplantis, který letos obhájil olympijské zlato, třikrát překonal světový rekord a nenašel ani jednou přemožitele. Loni v Eugene se stal potřetí za sebou celkovým vítězem Diamantové ligy díky tehdejšímu historickému maximu 623 cm. Na konci srpna v Chořově ho posunul už na 626 cm.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Diamantová liga jde do finále, připraveno je 25 olympijských vítězů

V soutěži se objeví všichni olympijští medailisté z Paříže, stejně jako ve výšce žen, v níž bude favoritkou letos pod širým nebem neporažená Ukrajinka Jaroslava Mahučichová. V červenci na Diamantové lize v Paříži překonala výkonem 210 centimetrů 37 let starý světový rekord Bulharky Stefky Kostadinovové a nyní může potřetí ovládnout finále prestižního seriálu.

V běhu na 400 metrů zkusí prodloužit už déle než rok trvající neporazitelnost Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky. Pouze v doprovodném závodu čtvrtkařek nastoupí americká hvězda Sydney McLaughlinová-Levroneová, která letos v Diamantové lize nestartovala, takže ve finále běžet nemůže. Cílem světové rekordmanky na čtvrtce překážek je vylepšit si osobní rekord 48,74 sekundy. V ohrožení tak může být americký rekord Sanyi Richardsové-Rossové 48,70.

Světová rekordmanka Faith Kipyegonová z Keni pouze vítězí na patnáctistovce dokonce už přes tři roky. Závod mílařů bude pro norskou hvězdu Jakoba Ingebrigtsena další příležitostí oplatit porážku z Paříže překvapivému olympijskému vítězi Coleu Hockerovi z USA a bronzovému Američanovi Yaredu Nugusemu, který ho předběhl i nedávno v Curychu.

Další skvělé představení se dá očekávat v běhu na 800 metrů, v němž se dvacetiletý Keňan Emmanuel Wanyonyi dokázal v Lausanne časem 1:41,11 přiblížit na dvě desetiny světovému rekordu svého krajana Davida Rudishy. Na startu budou v sobotu i tři další půlkaři s letošními výkony pod 1:42.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články