Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Začala "nejkrásnější revoluce". Paříž je paralympijská

V Paříži začínají paralympijské hry, kterých se účastní i 32 českých sportovců. Na zahajovacím ceremoniálu na náměstí Svornosti pronesl tradiční formuli francouzský prezident Emmanuel Macron. Českou výpravu dovedli po Champs-Elysées na plochu největšího pařížského náměstí vlajkonoši Anna Luxová a Aleš Kisý, bronzoví medailisté v atletice z minulých Her v Tokiu, kde získali čeští handicapovaní reprezentanti osm medailí, z toho dvě zlaté. Všichni tehdejší medailisté budou soutěžit i ve Francii. Přímé přenosy z paralympijských her můžete sledovat na ČT sport i ČT sport Plus.

Ceremoniál, kterému na rozdíl od deštivého zahájení nedávných olympijských her přálo počasí, sledovalo odhadem 50 000 diváků a mezi čestnými hosty byl i prezident České republiky Petr Pavel. V pořadí XVII. paralympijské hry potrvají do 8. září.

Česko bude v Paříži zastupovat 32 sportovců. Při slavnostním defilé výprav dorazil tým na náměstí Svornosti tradičně v závěru s ohledem na pořadí sestavené podle francouzské abecedy. Sportovci se představili v obdobné kolekci jako před nedávnem olympionici, ale s výrazně zkrácenými svrchními plášti.

Celkem 168 výprav přivítali předseda organizačního výboru olympijských i paralympijských her Tony Estanguet a šéf Mezinárodního paralympijského výboru Andrew Parsons.

"Vítejte v zemi lásky a zemi revoluce. Nebojte se, dnes večer nedojde k útoku na Bastilu ani tu nebude gilotina, dnes večer začíná nejkrásnější ze všech revolucí, ta paralympijská," prohlásil Estanguet.

Macron poté prohlásil Hry za zahájené. Na závěr více než tříapůlhodinového programu zažehla oheň pod létajícím balonem pětice paralympijských vítězů z předchozích let – atleti Charles-Antoine Kouakou a Nantenin Keitaová, stolní tenista Fabien Lamirault, triatlonista Alexis Hanquinquant a plavkyně Élodie Lorandiová.

Před třemi lety v Tokiu získali čeští handicapovaní reprezentanti osm medailí, z toho dvě zlaté zásluhou boccisty Adama Pešky a lukostřelce Davida Drahonínského. Oba budou stejně jako další tehdejší medailisté soutěžit i ve Francii. Česko bude mít zastoupení v celkem osmi sportech. Nejpočetnější skupinou je osmička atletů, jen o jednoho účastníka méně mají na paralympiádě plavci.

Na paralympijských hrách se bude soutěžit ve 22 sportovních odvětvích. Rozdělí se 549 sad medailí a utká se o ně 4400 sportovců se všemi druhy handicapu, tedy s tělesným, zrakovým a mentálním. Na rozdíl od Tokia si budu moci užít diváckou atmosféru, týden před zahájením Her francouzští pořadatelé hlásili téměř dva miliony prodaných vstupenek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články