Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Další medaile? S jídlem roste chuť, říká před blížící se paralympiádou Suchánek

Hned pět českých stolních tenistů bude reprezentovat Česko na paralympijských hrách v Paříži. Už svůj čtvrtý start – a jak sám doufá, také třetí medaili – si na nich připíše Jiří Suchánek. Jak se na pařížský turnaj připravuje? A co ještě zbývá stihnout šest týdnů před startem paralympiády?

Jiří Suchánek
zdroj: ČT sport

Suchánek byl před třemi lety bronzový v družstvech, kde uspěl vedle kolegy Petra Svatoše. Kvůli změněným pravidlům týkajícím se zařazování do kategorií ale musel spolupráci ukončit – a dvojici vytvoří s Martinem Zvolánkem, který získal dvě medaile už na paralympiádě v Sydney v roce 2000. "Není to pro mě neznámý spoluhráč, jsme na sebe zvyklí, říká.

Co cítí necelý měsíc a půl před startem paralympiády? "V tuhle chvíli je to hlavně napětí. Ale to bylo, už když probíhala nominace. Věřím ale, že se to povede a odjedeme v co nejlepší formě," doufá. Výprava stolních tenistů bude hned pětičlenná, což je druhé nejvyšší číslo po českých paraplavcích. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Jiří Suchánek a Denisa Macurová o kvalifikaci na paralympiádu

"Máme teď ještě drobné kempy a přípravy, ale věřím, že hlavní soustředění se povedlo. Zkoušeli jsme i stoly, které budou v Paříži a které jsou trochu jiné – mají jiný odskok a barvu. I na to je potřeba si zvyknout," popisuje Suchánek. "Velké plus je, když si na to může zvykat proti hráčům, které pak na té paralympiádě potká. Je to velký přínos, dodává.

Svou hru občas piluje i proti zdravým stolním tenistům. "Taktika hry je trochu jiná. S vozíčkáři hrajeme do stran, házíme vysoké balony, které se vrací zpátky. To proti zdravým hráčům nemůžu. Člověk musí jinak přemýšlet a hrát," říká dvojnásobně bronzový paralympijský medailista, který se připravuje pětkrát týdně a jako mnoho paralympioniků kombinuje sport s běžným zaměstnáním.

A jaké jsou plány brzy již čtyřnásobného účastníka paralympijských her? "S jídlem roste chuť. Po medaili toužím, ale vidím, jaká je světová úroveň. Pro mě bude důležité odehrát všechny zápasy na maximum a mít jistotu toho, že jsem hrál to, co jsem mohl," říká Suchánek, který nastoupí v kategorii TT2. 

Paralympijské hry startují 28. srpna a sledovat je budete moci na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články