Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
BBV po 25 letech

Sparta má dva kapitány a nové asistenty trenéra. Cíle jsou ty nejvyšší, říká Gross

Druhá sezona na střídačce hokejistů Sparty a opět nejvyšším cílem, extraligovým titulem. Tato výzva stojí před trenérem Pavlem Grossem. Na jaře proklouzla Pražanům finálová účast mezi prsty a podobný scénář nechtějí opakovat. Šestapadesátiletý kouč v rozhovoru s ČTK uvedl, že role favorita se sparťané rozhodně nezříkají. Gross povede tým do boje s novými asistenty Antonínem Stavjaňou a Otakarem Vejvodou.

Trenér Pavel Gross ze Sparty (vpravo) a jeho asistent Antonín Stavjaňa
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Z posledních čtyř sezon mají Pražané tři medaile, ale ani jediný titul. Dosáhli "jen" na stříbro a dva bronzy. I tentokrát se řadí k hlavním favoritům. "Chceme se zlepšovat zápas od zápasu, měsíc od měsíce, chceme si vybudovat dobrou pozici do play-off a tam jsou pak tři čtyři mančafty, které mají ty nejvyšší cíle. A já myslím, že i my mezi ně patříme a budeme se o to prát," prohlásil Gross.

Za úspěchem chce jít s podobným stylem hokeje jako v minulém ročníku. "Pracujeme ještě na detailech, ať je to práce před brankou, jednoduchost v některých ohledech. Chtěli bychom zapracovat hlavně na přesilovce. Jinak jsme měli solidní defenzivu, což pro nás bude základ i nyní. To je cesta, kterou chceme jít dál," řekl bývalý útočník.

Změnila se pozice kapitána. Místo Michala Řepíka zastanou tuto roli Miroslav Forman s dalším zkušeným útočníkem Vladimírem Sobotkou. Forman bude mít "céčko" v domácích zápasech, Sobotka v arénách soupeřů. Řepík se zařadil mezi kvarteto asistentů obou kapitánů.

"Chtěli jsme roztáhnout takové to vůdcovství na více ramen. Máme nejen dva kapitány, ale i dva asistenty a další dva takové náhradníky. I v tomto směru bychom se chtěli zlepšit. Chtěli bychom být lepší i v té kabině, abychom tam říkali správné věci," vysvětlil Gross.

"Máme třináct hráčů starších třiceti let. Je tam tedy velká zkušenost, hodně odehraných zápasů. Jde o to, že když se zavřou dveře kabiny, aby se mužstvo vedlo dobře tím správným směrem," dodal.

Nové je i složení trenérského týmu. Na místo Miloslava Hořavy přišel Antonín Stavjaňa, později je pak doplnil ještě Otakar Vejvoda. "Spolupráce je dobrá. Všechno se musí tak nějak sehrát dohromady, aby vše dobře fungovalo, ale myslím, že ta filozofie je hodně podobná. Samozřejmě nějaké maličkosti se změnily, ale největší část toho systému zůstává stejná," konstatoval Gross.

Vítaná posila Mašín

Z odchodů byl nejvýznamnějším konec útočníka Jana Buchteleho, jehož dalším působištěm se stala Mladá Boleslav. Přišli finský obránce Valtteri Kemiläinen, do útoku jeho krajan Miikka Salomäki s Tomášem Hykou a zkraje týdne se Spartě upsal ještě bek Dominik Mašín.

Mašínův příchod krátce před startem extraligy trenér uvítal. "Je to obránce nejen na rozšíření kádru, ale také na jeho zkvalitnění. Jsme teď bez tří obránců a nevíme, jak dlouho ještě bude tento stav trvat. Na jednu stranu je to dobré, že mladí hráči dostanou šanci, ale zároveň víme, že nás čeká strašně moc kvalitních zápasů. Dominik nám určitě pomůže," prohlásil Gross.

Očekává, že extraliga bude s návraty některých hvězd opět o něco kvalitnější a ještě zajímavější pro diváky. "Je jen dobře, když se vracejí do extraligy velká jména. Někteří třeba nadávají, že se tihle hráči těžko přeplácejí. To je možná jedna strana mince, ale pak je tu ta druhá, že to celou ligu hrozně zkvalitní. A přijde více lidí na hokej, protože tihle hráči jsou pro diváky jako magnet, což je jen dobře," řekl Gross.

V extralize čeká Pražany hned na úvod zajímavý souboj. V úterý přivítají Třinec, s nímž vypadli v semifinále minulého ročníku, přestože vedli v sérii 3:0. Oceláři se ale stali prvním celkem, který dokázal v extraligovém play-off tento stav otočit a nakonec si došli pro pátý titul po sobě. Příprava mužstvu výsledkově vyšla. Ze šesti přípravných utkání jich Sparta pět vyhrála. Ze dvou dosavadních startů v Lize mistrů má čtyři body. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články