Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

V Paříži se kvůli dešti hrálo jen na krytých kurtech. Alcaraz, Šwiateková i Djokovič jsou ve druhém kole

Letošní šampioni Roland Garros zahájili vítězně i olympijský turnaj v Paříži. Španěl Carlos Alcaraz porazil v 1. kole Libanonce Hadyho Habíba 6:3, 6:1, Polka Iga Šwiateková si poradila s Rumunkou Irinou-Cameliou Beguovou 6:2, 7:5. Čeští tenisté se na kurty kvůli dešti nedostali.

Iga Šwiateková v olympijském turnaji
zdroj: Reuters autor: Aleksandra Szmigiel

Alcaraz zahájil úspěšně také působení ve čtyřhře po boku čtrnáctinásobného šampiona Roland Garros Rafaela Nadala. Španělská dvojice porazila v úvodním kole Argentince a nasazené šestky Maxima Gonzaleze a Andrese Molteniho za hodinu a 49 minut 7:6, 6:4. Pár, který se nazval "Nadalcaraz", sklidil ovace ve stoje.

Úspěšný start na pařížské antuce má za sebou také Srb Novak Djokovič, který deklasoval Australana Matthewa Ebdena 6:0, 6:1.

Finalistka letošního Roland Garros a Wimbledonu Italka Jasmine Paoliniová zdolala Rumunku Anu Bogdanovou 7:5, 6:3.

Všechny zápasy se kvůli dešti odehrály pod zataženou střechou kurtů Philippea Chatriera a Suzanne Lenglenové.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čeští tenisté se vinou deště na kurty nedostali, favorité na úvod nezaváhali
Dostupnost videa skončí: 31.07.2024 09:05

Program na ostatních kurtech pořadatelé po opakovaných odkladech nakonec zrušili. Neodehrála se tak utkání Karolíny Muchové a Tomáše Macháče ani obě ženské čtyřhry s českou účastí.

Sedmatřicetiletý Djokovič, který při absenci nemocného Itala Jannika Sinnera plní roli nasazené jedničky, zvládl duel s úspěšným deblistou Ebdenem za 54 minut.

V prvním setu dovolil soupeři jen osm fiftýnů a nadělil mu "kanára". Také ve druhém setu vedl vítěz 24 grandslamových turnajů 4:0. Když Ebden získal v pátém gamu první bod v zápase, přetáhl si na oslavu tričko přes hlavu.

Djokovič ale poté dovedl zápas k postupu. Příště může narazit na Španěla Rafaela Nadala, kterého čeká duel s Maďarem Mártonem Fucsovicsem.

Bez výrazných potíží postoupil také Alcaraz, 275. hráče světa Habíba přehrál za hodinu a 12 minut. V počtu vítězných míčků ho předčil 26:5. První set získal Španěl díky brejku ve druhé hře, ve druhé sadě prolomil Habíbův servis třikrát.

Třiadvacetiletá Šwiateková vyhrála na pařížské antuce 22. zápas po sobě. Vedle posledních tří ročníků Roland Garros ovládla pařížský grandslam také v roce 2020.

Beguovou porazila i ve druhém vzájemném zápase. Zaznamenala 19 vítězných míčů a nemuselo jí vadit ani 30 nevynucených chyb. Ve druhém setu předvedla obrat z 3:5 na 7:5.

Světová pětka Paoliniová navazuje při olympijské premiéře na dobrou formu z minulých týdnů. Bogdanovou zdolala za hodinu a 41 minut, soupeřku přehrála v poměru vítězných míčů 31:12.

V prvním setu otočila nepříznivý vývoj ze stavu 1:4. Ve druhém setu rozhodla díky brejku ve čtvrté hře a duel doservírovala.

Výsledky olympijského tenisového turnaje:

Dvouhra muži – 1. kolo: Djokovič (1-Srb.) – Ebden (Austr.) 6:0, 6:1, Alcaraz (2-Šp.) – Habíb (Libanon) 6:3, 6:1, Fritz (7-USA) – Bublik (Kaz.) 6:4, 6:4, Medveděv (4-AIN) – Hijikata (Austr.) 6:2, 6:1.

Dvouhra ženy – 1. kolo: Šwiateková (1-Pol.) – Beguová (Rum.) 6:2, 7:5, Paoliniová (4-It.) – Bogdanová (Rum.) 7:5, 6:3, Cristianová (Rum.) – Garciaová (17-Fr.) 5:7, 6:3, 6:4, Kerberová (Něm.)  Ósakaová (Jap.) 7:5, 6:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články