Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Petráček doplaval pro bronz, česká výprava získala v Paříži celkem osm medailí

Arnošt Petráček získal ve finále 50 metrů znak S4 bronzovou medaili. Česká výprava tak odjede z paralympiády v Paříži s bilancí jedné zlaté, čtyř stříbrných a tří bronzových medailí. Osm cenných kovů získala i před třemi roky v Tokiu, kde měla dvě zlata. Tadeáš Strašík na dvousetmetrové polohovce SM10 do finále nepostoupil. Tricyklistka Pavlína Vejvodová v hromadném závodu obsadila pátou příčku, její kolega Jindřich Mašín dojel sedmý. Sprinterka Tereza Jakschová do finále dvoustovky nepostoupila.

Teprve až předposlední den paralympiády otestoval vodu i atmosféru pařížského bazénu paraplavec Arnošt Petráček, který závodil v kategorii S4 na padesát metrů znak. Ve své rozplavbě dohmátl jako druhý a celkově se kvalifikoval ze čtvrtého místa do večerního finále.

V něm skončil dvojnásobný mistr světa Petráček na třetí příčce se ztrátou 1,66 sekundy na prvního Rusa Romana Ždanova, za druhým Ángelem Camachem z Mexika zaostal o 1,3 sekundy. Třiatřicetiletý český plavec navázal na zlato z Ria de Janeiro a stříbro z Tokia.

"Je to krásný pocit. Závod byl super a jsem strašně rád, že jsem nevytuhl a že jsme medaili urvali. Stojí za tím neskutečná práce nejen moje, ale i trenéra, celého našeho bezvadného týmu, rodiny a nejbližších přátel," řekl Petráček.

Do Paříže se kvalifikoval v jediné disciplíně a na start čekal přes dva týdny. "Bylo to náročné fyzicky i psychicky. Býval jsem zvyklý, že plavu dva tři závody, tohle byla novinka a musel jsem se s tím vypořádat. Ale myslím, že se to docela povedlo," prohlásil.

Plavci se postarali o polovinu z osmi českých medailí, Petráčkův bronz doplnil hattrick šestnáctiletého Davida Kratochvíla. "Jsem na Davida hrdý a moc mu gratuluju. V dnešní době není lehké vyhrát jednu medaili, natož tři, bylo nádherné ho sledovat. Těší mě i všechny finálové účasti ostatních a myslím, že náš tým má pro paralympiádu v Los Angeles obří potenciál," uzavřel medailový večer Petráček.

Před Petráčkem v Paříži slavil Kratochvíl, jenž má kompletní sadu, stříbro přidali stolní tenista Jiří Suchánek a lukostřelci David Drahonínský a Šárka Pultar Musilová v soutěži smíšených týmů. Pultar Musilová byla druhá i v individuální soutěži před Terezou Brandtlovou.

Tereze Jakschové se start na dvouset metrové trati kategorie T47 vydařil a dobře zvládla i zatáčkou. Ve finiši už jí ale síly ubývaly a cílovou čáru přeběhla na páté pozici, celkově skončila šestnáctá. "Jsem ráda, že se mé letošní maximum nezhoršilo, že výkon je konstatní. Opravdu jsem si to užila, protože tuhle atmosféru jen tak někdo nezažije," pochvalovala si Jakschová.

V silničním závodě tricyklistů s handicapem T1-2 na české reprezentanty opět čekaly nástrahy. Jindřich Mašín se musel potýkat s vadným brzdovým systémem, jehož oprava vytvořila časovou ztrátu, kterou už nedohnal, a dojel sedmý. "Byl jsem úplně v křeči, nevěděl jsem co dělat. Potom jsem to aspoň nějak rozjel, ale od té chvíle jsem se už nevzpamatoval," popsal Mašín. 

Pavlínu Vejvodovou stejně jako v časovce potrápila vypnutá bota ze šlapky, a i tato událost zapříčinila to, že Vejvodová na 28 kilometrové trati skončila pátá. "V první nerovné části závodu mi opět vypla noha a ztratila jsem tam nějakou dobu. Na paralympiádu ale budu vzpomínat, byla to paráda," shrnula Vejvodová. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články