Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

SESTŘIH: Jednadvacítka otočila utkání v Litvě. O triumfu rozhodl Sejk

Česká fotbalová reprezentace do 21 let zvládla těžké utkání v Litvě a připisuje si cenné tři body za vítězství 2:1. Lvíčata prohrávala, ale stav utkání dokázala otočit. Rozhodující branku utkání kvalifikace ME 2025 vstřelil v 87. minutě kapitán Václav Sejk. Češi jsou aktuálně třetí v tabulce skupiny. 

Lvíčata už na vedoucí Dány, s nimiž se utkají v úterý, ztrácejí jen tři body, navíc mají utkání k dobru. Seveřané totiž prohráli na Islandu 2:4. O tři body více než Češi mají i druzí Velšané, také ti však sehráli o duel víc. Islanďané jsou před svěřenci trenéra Jana Suchopárka o bod.

Čeští mladíci nezačali v Litvě dobře. Outsidera, který je ve skupině I bez bodu beznadějně poslední, poslal do vedení v 19. minutě Romualdas Jansonas. Po změně stran vyrovnal střídající Denis Alijagič a kýžené tři body zařídil lvíčatům v 87. minutě kapitán Václav Sejk. Výběr Jana Suchopárka bodoval v kvalifikaci počtvrté za sebou, v pátém utkání však zvítězil teprve podruhé.

Suchopárkův výběr bodoval v kvalifikaci počtvrté za sebou, v pátém utkání však zvítězil teprve podruhé. "Čekali jsme těžké utkání, hrozně jsme si to zkomplikovali přístupem v prvním poločase. Hráči se nechali unést určitým zatažením soupeře. V poločase jsme na to zareagovali nejen střídáním, ale i pokáráním hráčů. Přineslo to efekt a v závěru i vítěznou branku. Je asi zasloužená, ale chtěli jsme lepší předvedenou hru," řekl Suchopárek.

Češi inkasovali z první vážnější akce. Vydrovi na vlastní polovině utekl míč od nohy, Gudelevičius nahrál před branku a Jansonas bez problémů zblízka zakončil. Vzápětí mohl odpovědět Sejk, který běžel sám na brankáře Virvilase, ten mu ale včasným výběhem zamezil ve srovnání. Další příležitost si už hosté do konce úvodního dějství nevypracovali.

"Museli jsme si k tomu něco říct po první půli, protože z naší strany nebyla dobrá. Věřil jsem týmu, že máme sílu na to, to otočit, protože ty kluky znám. Ukázali jsme správný charakter a doufám, že se od výsledku odpíchneme," mínil Sejk.

Suchopárek na nepovedený první poločas zareagoval dvojím střídáním. Ihned po změně stran málem vyrovnal Daněk, jenže trefil tyč. Ichovu prudkou ránu mířící do "šibenice" zneškodnil Virvilas. Po necelé hodině hry se lvíčata dočkala zásluhou Alijagiče. Domácí gólman pouze před sebe vyrazil Vydrovu střelu a útočník Žiliny se z dorážky nemýlil.

Další šanci se ale hostům dlouho nedařilo vypracovat. Až tři minuty před koncem základní hrací doby propadl po rohovém kopu balon k Sejkovi a ten pohotově zakončil. Jeho zásluhou se tak Češi přiblížili Dánům a Velšanům.

Na šampionát na Slovensku přímo postoupí vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do baráže, v níž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast na mistrovství jistou.

Litva – Česko 1:2 (1:0)

Branky: 19. Jansonas – 58. Alijagič, 87. Sejk. Rozhodčí: Milanovič – Banovič, Bogičevič. ŽK: Gudelevičius, Virvilas – Kinský, Vydra.

Litva: Virvilas – Slendzoka, N. Žebrauskas, N. Stankevičius, Jurjonas – Džiugas, Gudelevičius, K. Žebrauskas (46. D. Stankevičius) – Burba (85. Dovydaitis), Steponavičius, Jansonas (67. Kaušinis). Trenér: Ražanauskas.

Česko: Kinský – Koželuh, Prebsl, Spáčil, Suchomel – Vydra, Icha (75. Langhamer) – Daněk, Ševčík (46. Alijagič), Višinský (46. Kričfaluši) – Sejk (90.+1 Ševínský). Trenér: Suchopárek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články