Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Carsleyho vítězná premiéra, Angličané porazili Irsko 2:0. Ukrajina prohrála v Praze s Albánií

Ukrajinští fotbalisté v úvodním zápase čtvrtého ročníku Ligy národů neudrželi proti Albánii vedení a prohráli 1:2. V dalším zápase se utkají s českou reprezentací, která prohrála v Gruzii 1:4. Anglie v premiéře pod vedením prozatímního trenéra Leeho Carsleyho zvítězila 2:0 v Irsku. Úřadující vicemistři Evropy rozhodli mezi 11. až 26. minutou. Nejprve se trefil Rice, po jehož asistenci stanovil konečný výsledek Grealish. Německo rozstřílelo Maďarsko 5:0, Nizozemsko doma zdolalo Bosnu a Hercegovinu 5:2.

Trenér Anglie Lee Carsley
zdroj: Reuters autor: Damien Eagers

Ukrajinci kvůli ruské invazi nemohou nastupovat k mezistátním utkáním ve své zemi a pro úvodní duel skupiny B1, v níž je i česká reprezentace, našli azyl na stadionu Sparty. Na Letné už vloni v říjnu odehráli zápas evropské kvalifikace, v němž porazili Severní Makedonii 2:0.

Proti Albánii, v jejíž základní sestavě nechyběl sparťanský záložník Laci, se svěřenci trenéra Rebrova ujali vedení krátce po změně stran zásluhou Konopljy. Albánci však duel dvou účastníků letního mistrovství Evropy v rozmezí 54. až 66. minuty po trefách Ismajliho a Asaniho obrátili.

V repríze červnového souboje z Eura mezi Německem a Maďarskem dlouho nic nenasvědčovalo jasnému výsledku. Domácí skórovali v prvním poločase díky Füllkrugovi, na další trefu si diváci v Düsseldorfu museli počkat.

Až po téměř hodině hry se prosadil Musiala. Na něj navázali Wirtz, premiérovým gólem v národním týmu střídající Pavlovic a z penalty Havertz. Maďarům se tak nepovedla odveta za porážku 0:2 z Eura.

Zápas Nizozemců s Bosňany směřoval za stavu 1:1 do přestávky, když v nastavení první půle vrátil domácím vedení Reijnders. Po něm zvýšil ve druhém poločase Gakpo. Hosty ještě vrátil do hry Džeko, jenže v závěru střídající Weghorst a Simons přinesli Oranje uklidnění.

Anglie pod vedením Carsleyho zvítězila

Úřadující vicemistři Evropy Angličané rozhodli mezi 11. až 26. minutou. Nejprve se trefil Rice, po jehož asistenci stanovil konečný výsledek Grealish.

Angličané poprvé startují ve druhé výkonnostní úrovni Ligy národů poté, co opustili elitní společnost. V červenci podlehli ve finále mistrovství Evropy Španělsku a podruhé za sebou získali na Euru stříbro.

Kouč Gareth Southgate následně po osmi letech u reprezentace rezignoval a v srpnu ho nahradil dosavadní trenér jednadvacítky Carsley. Pro rodáka z Birminghamu byl dnešní zápas o to výjimečnější, že za Irsko odehrál 40 zápasů.

Anglie od roku 1988 nepodlehla Irsku posedmé za sebou, pět zápasů skončilo nerozhodně. Dalšími soupeři obou mužstev jsou Řecko a Finsko, Seveřané večer v Aténách prohráli 0:3.

Dvěma góly se o to postaral Ioannidis. Debut za Řeky si připsal slávistický záložník Zafeiris, jenž nastoupil od 65. minuty. Naopak Finům se před výkopem zranil záložník Sparty Kairinen, jenž nebude k dispozici ani na úterní duel s Anglií.

V lize C Faerské ostrovy remizovaly se Severní Makedonií 1:1 a Arménie přehrála Lotyše 4:1.

Výsledky 1. kola fotbalové Ligy národů

Skupina A3:

Německo  Maďarsko 5:0 (1:0)

Branky: 7. Füllkrug, 58. Musiala, 66. Wirtz, 77. Pavlovic, 81. Havertz z pen.

Nizozemsko  Bosna a Hercegovina 5:2 (2:1)

Branky: 13. Zirkzee, 45.+2 Reijnders, 56. Gakpo, 88. Weghorst, 90.+2 Simons  27. Demirovič, 73. Džeko.

Skupina B1:

Ukrajina  Albánie 1:2 (0:0)

Branky: 49. Konoplja  54. Ismajli, 66. Asani.

Skupina B2:

Irsko  Anglie 0:2 (0:2)

Branky: 11. Rice, 26. Grealish.

Řecko  Finsko 3:0 (2:0)

Branky: 23. a 76. Ioannidis, 37. vlastní Källman.

Skupina C4:

Faerské ostrovy   Severní Makedonie 1:1 (1:0)

Branky: 9. Davidsen z pen.  49. Bardhi z pen.

Skupina D2:

Moldavsko  Malta 2:0 (2:0)

Branky: 32. Caimacov, 45.+4 Nicolaescu.

Arménie  Lotyšsko 4:1 (2:1)

Branky: 7. Bičachčjan, 35. vlastní Dubra, 48. Zelarayán, 86. Spercjan  9. vlastní Harutjunjan.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články