Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Krejčíková vyzve na úvod OH Sorribesovou, Muchová nasazenou Fernandezovou

Wimbledonská vítězka Barbora Krejčíková se na úvod olympijského tenisového turnaje utká se Španělkou Sarou Sorribesovou. Karolínu Muchovou čeká šestnáctá nasazená Leylah Fernandezová z Kanady. Linda Nosková v 1. kole narazí na Číňanku Wang Si-jü. Kateřina Siniaková, která ve dvouhře nahradila zraněnou obhájkyni stříbra Markétu Vondroušovou, si zahraje s domácí Francouzkou Clarou Burelovou. Prestižní duel může přijít na řadu ve druhém kole, kde by nasazená jednička Novak Djokovič případně vyzval Rafaela Nadala.

Barbora Krejčíková
zdroj: Reuters autor: Edgar Su

Vítězka tamního antukového grandslamu z roku 2021 Krejčíková na olympiádě narazí jako devátá nasazená na 71. hráčku světa Sorribesovou, kterou zatím v obou vzájemných duelech porazila. Utkaly se letos v únoru v Abú Dhabí, kde Španělka vzdala. Ve čtyřhře Krejčíková po boku Siniakové zahájí obhajobu zlata z Tokia proti tchajwanskému páru Čchan Chao-Ling, Latisha Chan.

Muchová bude jako jediná z českých hráček ve dvouhře čelit nasazené tenistce. S finalistkou US Open z roku 2021 Fernandezovou se zatím utkala jen předloni v Miami a zvítězila.

Nenasazené soupeře mají v 1. kole i oba čeští zástupci v mužské dvouhře. Tomáše Macháče čeká Číňan Čang Č'-čen, který je na okruhu ATP aktuálně jeho deblovým partnerem a ve světovém žebříčku dvouhry mu patří 31. příčka. Jakub Menšík vstoupí do olympijského turnaje proti Alexanderu Ševčenkovi z Kazachstánu.

Těžkou roli budou mít Macháč se Siniakovou ve smíšené čtyřhře, v jejímž prvním kole narazí na nasazené jedničky Alexandera Zvereva a Lauru Siegemundovou z Německa. V mužském deblu, do něhož na olympiádě Macháč nastoupí s Adamem Pavláskem, čeká českou dvojici pátý nasazený pár Joe Salisbury, Neal Skupski z Británie.

V ženské čtyřhře budou Česko reprezentovat ještě Muchová s Noskovou, kterým los pro první kolo přisoudil ruské tenistky v neutrálních barvách Jekatěrinu Alexandrovou a Jelenu Vesninovou. Pokud by uspěly, mohly by vyzvat nasazené jedničky Coco Gauffovou a Jessicu Pegulaovou z USA.

Djokovič proti Nadalovi?

Nejvýše nasazeným hráčem je po odstoupení nemocného Jannika Sinnera čtyřiadvacetinásobný grandslamový šampion Novak Djokovič. Ten se utká v prvním kole s Australanem Matthewem Ebdenem a ve druhém může narazit na někdejšího krále pařížské antuky Rafaela Nadala. Letošního vítěze Roland Garros i Wimbledonu Carlose Alcaraze ze Španělska v 1. kole čeká libanonský outsider Hady Habíb.

Světová jednička Iga Šwiateková, která je po triumfu na Roland Garros největší favoritkou ženské dvouhry, bude mít jako první překážku Rumunku Irinu-Camelii Beguovou. Pokud by Nosková zvládla první dvě kola, mohlo by dojít na reprízu jejího souboje se Šwiatekovou z lednového Australian Open, kde Češka překvapivě zvítězila.

Ze dvouhry se na poslední chvíli odhlásil olympijský šampion z Londýna 2012 a Ria de Janeiro 2016 Andy Murray. Sedmatřicetiletý britský tenista podobně jako na nedávném Wimbledonu nastoupí jen do čtyřhry, olympijský turnaj odehraje s Danem Evansem. Po Hrách v Paříži dvojnásobný wimbledonský šampion ukončí po 19 letech profesionální kariéru.

Dva dny před startem turnaje se odhlásila světová čtyřka Jelena Rybakinová z Kazachstánu, důvod bývalá wimbledonská šampionka neuvedla. Jen pár hodin po losu ji nahradila Daria Savilleová z Austrálie.

Tenisový turnaj začne v areálu Roland Garros v sobotu. Na pařížské antuce se bude bojovat o olympijské medaile devět dní. Turnaj skončí 4. srpna.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články