Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AMUNDI Czech Ladies Challenge

SESTŘIH: První porážka národního týmu. Češi podlehli Švýcarům po nájezdech

Až ve třetím duelu na domácím mistrovství světa narazili. Čeští reprezentanti prohráli se Švýcary 1:2 po samostatných nájezdech, které rozhodl Philipp Kurashev. Výběr helvétského kříže díky tomu poskočil se ziskem osmi bodů do čela pražské skupiny o bod před Finsko, národní tým má šest bodů. Přímý přenos příštího utkání Česko – Dánsko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve středu od 15:45.

Bojovné utkání bez vyššího počtu velkých gólových šancí musely za stavu 1:1 rozhodnout až nájezdy. Za Švýcary se prosadili Kevin Fiala s Philippem Kurashevem, na druhé straně se radoval jen Matěj Stránský.

"Proti Finům jsem měl jet jako šestý, tentokrát mě tam trenéři dali dřív. Nic jsem nevymýšlel a spadlo to tam. Takže škoda, že nám to nevyšlo," uvedl k nájezdům Stránský. Stejný hráč také skóroval v základní hrací době poté, co ve 36. minutě zužitkoval přesilovou hru tvrdou ranou. Skóre zápasu otevřel Fiala už ve 14. minutě také v početní výhodě.

"S Finy to byl také kvalitní zápas. Švýcaři byli výborní v defenzivě u nich v pásmu a oni nás tam přečíslovali, takže bylo těžké dostat se z rohů. O to to bylo těžší," srovnával Ondřej Beránek duel s utkáním proti Finsku.

Švýcaři po nepovedeném utkání s Rakouskem, které rozhodli až v poslední minutě (6:5), zabrali hned od začátku na vyšší kvalitativní stupeň. "Vlétli na nás. Nějak jsme se s tím popasovali. Dali nám jeden gól, věděli jsme, že je to furt hratelné, takže jsme v tom zápase furt byli," hodnotil začátek souboje Beránek.

A velkou roli v utkání sehrála poslední posila Švýcarů z NHL. Fiala z Los Angeles Kings se hned zařadil do elitního útoku k Nicovi Hischierovi a Christophovi Bertschymu. A byl hodně vidět.

Přivítání na šampionátu mu zařídil Radko Gudas tvrdým hitem nedlouho po začátku utkání. Fiala se však pomstil úvodním gólem zápasu, když dostal v přesilové hře až moc prostoru nedaleko Dostálovy branky, najel si až k němu a z úhlu trefil horní růžek. Byl to už sedmý přesilovkový gól Švýcarů na turnaji.

Před polovinou utkání byl Fiala ještě vyloučen, ale z tlaku byla nejnebezpečnějším pokusem střela kapitána Romana Červenky ze strany. Koncem druhé třetiny se Fiala prodral až před Dostála a znovu pořádně zahrozil, tentokrát však český gólman obstál.

Naproti tomu Češi se propracovávali do velkých šancí jen ztěžka. Švýcaři byli dominantní na puku a takticky ovládli první třetinu, i když na střely na bránu to bylo 5:5. První lepší střelecká pozice národního týmu nastala až ve 23. minutě, když Červenka vybídl k zakončení Ondřeje Kašeho a Češi postupem času vyrovnali hru.

V prostřední části ještě zaujala potyčka Beránka s Kurashevem. "Vždycky se musíte dostat soupeři nějak pod kůži. Zrovna to vyplynulo na mě," nehledal Beránek v šarvátce něco zvláštního.

Právě Kurashev si na začátku třetí třetiny zajel za českou obranu, ale sám před Dostálem přestřelil. Na druhé straně zkoušel trefit odkrytou bránu Jakub Flek po špatném vyjetí a rozehrávce brankáře Leonarda Genoniho. Koncem poslední třetiny se ještě prokličkoval k dobrému zakončení při chuti hrající Stránský, ale z mezikruží minul. V prodloužení se žádná akce gólově neujala a Češi přežili i vyloučení Michala Kempného.

Mistrovství světa v hokeji – skupina A (Praha):

Česko – Švýcarsko 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 36. M. Stránský (D. Špaček, Červenka) – 14. Fiala (Hischier, Josi), rozhodující sam. nájezd Kurashev. Proměněné nájezdy: M. Stránský – Fiala, Kurashev. Neproměněné nájezdy: O. Kaše, Tomášek, Červenka, Flek – Andrighetto, Loeffel, Josi. Rozhodčí: Ansons (Lot.), Schrader (Něm.) – Durmis (SR), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. Diváci: 17 413.

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – D. Kubalík, Tomášek, Palát – M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek – Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Švýcarsko: Genoni – Glauser, Josi, Kukan, Siegenthaler, Loeffel, Marti, Fora – Ch. Bertschy, Hischier, Fiala – Andrighetto, Jäger, Niederreiter – Simion, Senteler, Herzog – Ambühl, Thürkauf, Kurashev. Trenér: Fischer.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články