Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Triatlon ČR 2024

SESTŘIH: Ukrajina otočila utkání proti Slovensku a zaplétá situaci ve skupině E

Slováci musejí postupové oslavy odložit. Ukrajina vyhrála 2:1. Skóre otevřel v 17. minutě Ivan Schranz, jenže v 54. minutě odpověděl Mykola Šaparenko a deset minut před koncem otočil vývoj Roman Jaremčuk. Oba týmy mají po třech bodech, Slováci o dva góly lepší skóre a rozhodnutí padne až v posledním kole. V dalším zápase skupiny E se utkají v sobotu v Kolíně nad Rýnem Rumunsko a Belgie. Přímé přenosy vysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Radost ukrajinských fotbalistů
zdroj: Reuters autor: Thilo Schmuelgen

Schranz se stal prvním slovenským fotbalistou, který dal na evropských šampionátech dva góly a v čele tabulky střelců dostihl Němce Musialu. Brankář Dúbravka zneškodnil už v prvním poločase několik velkých šancí a jednou mu pomohla tyč.

Na Šaparenkovu střelu v 54. minutě nedosáhl a deset minut před koncem střídající Jaremčuk vrátil Ukrajinu do hry o postup.

Během prvních deseti minut měli dvě velké šance slovenští hráči z české ligy. Nejprve sparťan Haraslín zleva prokličkoval do šestnáctky a vypálil k tyči, vzápětí střílel slávista Schranz zblízka z voleje. Trubin první střelu vykopl, druhá ho trefila do hrudníku.

V 17. minutě spolupráce dvou Pražanů už přinesla gól. Po rychle zahraném autu přetáhl Haraslín centr ke vzdálenější tyči a Schranz hlavičkoval do sítě. Byl to jeho pátý gól v reprezentačním týmu.

Až na konci první půlhodiny o sobě dal poprvé vědět soupeř. Král střelců španělské ligy Dovbyk se prodral až před brankáře, ale obránce Pekarík jeho střelu skluzem zblokoval. Jeden z nových hráčů v ukrajinské sestavě Tymčyk trefil z rohu šestnáctky křížnou střelou tyč. Brankář Dúbravka svůj tým podržel, když zneškodnil Mudrykův nájezd i Zinčenkův přímý kop.

Druhý poločas patřil Ukrajině

Po změně stran se Ukrajinci začali stále víc prosazovat. Po Mudrykově úniku ještě Dovbyk hlavou nedokázal přesně zakončit, ale Šaparenko využil zaváhání slovenské obrany a vyrovnal. Slováci po třech zápasech s čistým kontem poprvé inkasovali a vyrovnávací gól zcela změnil obraz hry.

Ukrajinci si vynutili výraznou převahu, zvláště poté, co pro zranění třísel odstoupil obránce Hancko. Střídající Jaremčuk deset minut před koncem podstřelil slovenského brankáře, kapitán Škriniar už na míč mířící do sítě nedosáhl.

Aspoň nějaká radost

"První poločas byl v pořádku, ale tak jako ve druhém hrát nemůžeme. Neplnili jsme pokyny a dovolili soupeři otočit zápas. Je škoda promeškat takovou šanci na výhru, ale musíme držet hlavy vzhůru a zlepšit to, co nám ve druhém poločase nešlo," řekl Škriniar webu UEFA.

"Zápas s Rumunskem byl pro nás velkou lekcí a pomohl nám dnes uspět. Vyrovnávací gól nám dodal sebevědomí a inspiraci k tomu, abychom utkání otočili. Mužstvo ukázalo velkou mentální sílu," uvedl Šaparenko.

Střelec vítězné branky Roman Jaremčuk přiblížil atmosféru v týmu. "Dnes jsme hovořili s naším prezidentem a dal nám neuvěřitelnou motivaci. Víte, jak těžká je situace v naší zemi, a my musíme dát našim lidem nějakou radost," řekl Jaremčuk.

Slovensko – Ukrajina 1:2 (1:0)

Branky: 17. Schranz – 54. Šaparenko, 80. Jaremčuk. Rozhodčí: Oliver – Burt, Cook (všichni Angl.) – Dankert (video, Něm.). ŽK: Jaremčuk (Ukr.). Diváci: 46 425.

Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko (67. Obert) – Kucka, Lobotka, Duda (60. Bénes) – Schranz (86. Sauer), Boženík (60. Strelec), Haraslín (67. Suslov). Trenér: Calzona.

Ukrajina: Trubin – Tymčyk, Zabarnyj, Matvijenko, Zinčenko – Šaparenko (90.+2 Talovjerov), Bražko (85. Sydorčuk), Sudakov – Jarmolenko (67. Zubkov), Dovbyk (67. Jaremčuk), Mudryk (86. Malinovskyj). Trenér: Rebrov.

Zdroj
ČT sport, ČTK, UEFA.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články