Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Finové na turnaji poprvé inkasovali ze hry, zápas proti Norům si ale pohlídali

Hokejisté Finska zvítězili ve svém třetím utkání mistrovství světa v Praze nad Norskem 4:1 a poprvé inkasovali gól ze hry, pod který se podepsal Max Krogdahl. Jedinou norskou brankou ale pouze upravoval finální skóre, Finové do té chvíle nastříleli do branky Jonase Arntzena čtyři góly. Vítězství řídili Oliver Kapanen a Arttu Hyry oba shodně dvěma brankami. Kapanen tak na šampionátu vstřelil pět branek ve dvou zápasech.

Norové nastoupili bez své největší hvězdy útočníka Matse Zuccarella z Minnesoty. V úvodu se ubránili při vyloučení Sandera Volda Engebratena, ale při trestu Markuse Vikingstada v čase 6:49 otevřeli Finové skóre. Střelu Oliwera Kaskiho od modré čáry tečoval před Jonasem Arntzenem Kapanen. V 18. minutě favorit zvýšil po další střele Kaskiho, kterou tečoval Hyry a ve svém třetím zápase na šampionátu poprvé skóroval.

Poslední minuta první třetiny se dohrávala až po pauze. Christianu Kaasastulovi uhnul u mantinelu Valtteri Puustinen a norský bek po nárazu obličejem na hranu mantinelu musel s krvavým zraněním do šatny. Následovali jej i ostatní, aby se upravila skvrna na ledě.

Po 27 sekundách rozehrané druhé třetiny se opět radovali Finové. Po střele Jereho Innaly se puk od brusle Jääskäho odrazil k Hyrymu, který jej bekhendem poslal do odkryté části branky. V 31. minutě chyboval v rozehrávce za brankou Arntzen, trefil brusli Ahtiho Oksanena, od které se dostal kotouč ke Kapanovi a ten snadno skóroval. Vstřelil už svůj pátý gól na turnaji, který je pro něj stejně jako pro Hyryho první velkou mezinárodní akcí v kariéře.

"Je fantastický. Hraje opravdu výborný všestranný hokej. Vyhrává vhazování, hraje dobře a tvrdě do obrany a jeho ofenzivní síla je opravdu veliká," chválil Kapanena finský útočník Hannes Björninen. Dvacetiletý hráč KalPy Kuopio, jehož v roce 2021 draftoval ve 2. kole Montreal, už se za tři zápasy přiblížil bilanci svého bratrance Kasperiho Kapanena ze St. Louis, který za 16 duelů na šampionátech v roce 2018 a loni skóroval šestkrát.

Finové inkasovali na šampionátu ze hry až po 163 minutách a 47 sekundách. Po návratu z trestné lavice se dostal po přihrávce Johannese Johannesena do úniku Max Krogdahl a střelou na lapačku překonal Harriho Säteriho. V závěrečné části už se skóre nezměnilo ani po sérii finských šancí. Pekka Jormakka ve 45. minutě trefil tyčku.

"Dovolili jsme jim na začátku dvakrát skórovat a pak je těžké dát Finům góly. Oni na turnaji moc neinkasují. Když chcete vyhrát, nebo získat body, je nutné moc gólů nedostat," uvedl norský kapitán Patrick Thoresen.

Norsko - Finsko 1:4 (0:2, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 39. Krogdahl (Johannesen) - 7. O. Kapanen (Kaski), 18. Hyry (Kaski, Innala), 21. Hyry (Jääskä, Innala), 31. Kapanen (Oksanen). Rozhodčí: Ch. Holm (Švéd.), Hronský (SR) - Hynek (ČR), Lundgren (Švéd.). Vyloučení: 5:2. Využití: 0:1. Diváci: 16.127.

Norsko: Arntzen - Johannesen, Solberg, Engebraten, Krogdahl, I. Hansen, Kaasastul, Hurröd - Trettenes, E. Ö. Salsten, P. Thoresen - Olsen, Berg Paulsen, Vikingstad - N. Steen, Vesterheim, Brandsegg-Nygard - H. Ö. Salsten, Rönnild, Martinsen. Trenér: T. Johansson.

Finsko: Säteri - M. Lehtonen, O. Määttä, Kaski, Vittasmäki, Saarijärvi, Riikola, Jesper Mattila - Pakarinen, Björninen, Mäenalanen - V. Puustinen, Mikael Granlund, Helenius - Puljujärvi, O. Kapanen, A. Oksanen - Jääskä, Hyry, Innala - Jormakka. Trenér: J. Jalonen.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články