Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Triatlon ČR 2024

SESTŘIH: Schick svým rekordním šestým gólem zajistil s Gruzií remízu. Postup je nejistý

Klíčový duel pro postupovou matematiku českým fotbalistům podle plánů nevyšel. Přestože měli svěřenci Ivana Haška několik gólových šancí, jedinou branku dal v 59. minutě Patrik Schick. Ten svou již šestou úspěšnou střelou na Euru předčil Milana Baroše v českých historických tabulkách. Na výhru to však českému týmu nestačilo a o jejich postupu tak definitivně rozhodne až utkání s Tureckem. Přímé přenosy z ME sledujte živě na ČT sport a ČT sport Plus.

Klíčový duel skupiny F gólově otevřel ve 23. minutě Adam Hložek. Jeho branku však po přezkoumání VAR odvolal, neboť se míč odrazil od Hložkovy ruky.

A právě ruka se následně stala i osudovou v postupových nadějích českého nároního týmu. I přes skvělý zákrok gólmana Jindřicha Staňka zabránil přihrávku rukou Robin Hranáč a Gruzinci měli tak výhodu penalty. A tu s přehledem proměnil Georges Mikautadze.

Patrick Schick mohl ještě před koncem úvodního poločasu odpovědět. Nakonec se mu však podařilo snížit až dorážkou po rohovém kopu v 59. minutě. Svým šestým gólem na mistrovství Evropy se stal historicky nejlepším českým střelcem, předstihl Milana Baroše.

Utkání však nedohrál, o chvíli později se chytl za pravé lýtko a předčasně musel odstoupit. Jeho další start na Euru je nejistý. Příležitost poslat českou reprezetnaci do vedení měli na dosah Ladislav Krejčí a střídající Mojmír Chytil. Oběma však na úspěšnou koncovku chyběly nepatrné milimetry. 

"Brankář vychytal neskutečné šance, Gruzii podržel. Muže zápasu jsme z něj ale udělali my. Měli jsme tam tutové šance, mělo se rozhodnout v prvním poločase," litoval Ondřej Lingr, který do zápasu naskočil ve druhé půli a tyčkou vlastně ‚nahrál‘ Schickovi na gól.

Haškovi svěřenci vyslali celkem 26 pokusů, z toho 11 mezi tyče, přesto málem s debutantem na velkém turnaji nedosáhli ani na bod. Gruzínci mohli v závěrečném úprku ještě rozhodnout. Přesilovou situaci tři na jednoho však nevyužili, když střídající Lobžanidze zamířil vysoko nad Staňkovu bránu.

Oba týmy si tak v úvodním vzájemném duelu připsaly první bod na šampionátu, Gruzínci premiérový na velké akci. Český celek si nespravil náladu po úterní úvodní porážce 1:2 s Portugalskem, a pokud chce pomýšlet na postup do vyřazovací fáze, bude muset ve středu na závěr skupiny opět v Hamburku porazit Turecko.

"Nevím, s kým jiným už chceme vyhrát než s Gruzií. Bohužel jsme dneska měli pech. Ale aspoň jsme dokázali remizovat a ten bod konec konců může znamenat postup. Nezbývá nám nic jiného než vyhrát s Turkama," dodal Lingr.

Remíza by mu nestačila. Do vyřazovací části projdou první dva týmy z každé skupiny a nejlepší čtveřice z třetích míst.

Hamburk: Gruzie – Česko 1:1 (1:0)

Branky: 45.+4 Mikautadze z pen. – 59. Schick. Rozhodčí: Siebert – Seidel, Foltyn – Fritz (video, všichni Něm.). ŽK: Kašija, Gvelesiani, Mekvabišvili, Kočorašvili – Coufal, Provod, D. Jurásek, Holeš, Souček. Diváci: 46.524.

Gruzie: Mamardašvili – Kvirkvelija (82. Gvelesiani), Kašija, Dvali – Kakabadze, Davitašvili (62. Čakvetadze), Mekvabišvili, Kočorašvili, Citaišvili (62. Ločošvili) – Mikautadze (88. Kvilitaja), Kvaracchelija (82. Lobžanidze). Trenér: Sagnol.

Česko: Staněk – Holeš, Hranáč, Ladislav Krejčí II – Coufal, Provod (82. Barák), Souček, D. Jurásek (82. Ševčík) – Černý (55. M. Jurásek), Hložek (55. Lingr) – Schick (68. Chytil). Trenér: Hašek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články