Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Slováci měli USA na lopatkách, o výhře však rozhodl až Kelemen v prodloužení

Po zdařilém reparátu s Kazachstánem si hokejisté Slovenska smlsli i na výběru USA. Americký celek bez gólmanské jedničky Alexe Lyona sice dokázal ve třetí třetině zázračně srovnat na 4:4, v prodloužení však rozhodl tečí autor úvodní branky Miloš Kelemen. 

Tomáš Tatar mluvil po zápase o infakrtových stavech. "Některé věci musíme zlepšit. Za stavu 4:1 se nám toto nemůže stát. Jsou tam chyby, které musíme napravit," řekl.

Z vítězství proti papírovému favoritovi byl však velmi potěšen. "Samozřejmě s pokorou. Jsme strašně šťastní za dva body, byl to neuvěřitelně náročný soupeř. Jsou to velké body a opět velká hokejová škola pro naše mužstvo, takže z tohoto si musíme vzít důležité věci a doufám, že se ta hra bude stále zlepšovat," přiznal.

Oba týmy do utkání nasadily nové brankáře. Slováci nechali odpočívat Škorvánka a šanci dostal Hlavaj. Američané již nemohou počítat se zraněným Lyonem, místo kterého chytal Nedeljkovic.

Hned v úvodu mohl otevřít skóre Cehlárik, neuspěl však stejně jako na druhé straně Boldy. Ve 4. minutě se dostalo Slovensko do vedení. Kudrna našel volného Kelemena, jenž uspěl s bekhendovým zakončením.

Vyrovnat mohl Gaudreau, více šancí však měli Slováci. Z brejku se mohl prosadit Kudrna, nebezpečně zakončovali Faško-Rudáš nebo Cehlárik. O druhý gól se nakonec po přečíslení dva na jednoho postaral Hudáček, který zakončil Tatarovu akci.

Na ledě se místy jiskřilo a nechyběly drobné šarvátky, nebezpečnější byli i nadále Slováci. Poté, co na začátku druhé třetiny z dobré pozice přestřelil Kudrna, ale snížil pohotovou dorážkou Boldy.

Hned po buly fauloval Kunin a místo možného náporu Američanů útočili Slováci. Přesilovku sice nevyužili, ale krátce po návratu útočníka San Jose se prosadil Nemec. O dvě minuty později navíc prostřelil Nedeljkovice obránce Koch a pro gólmana Pittsburghu utkání skončilo. Nahradil jej Augustine.

Utkání USA – Slovensko
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Slováci se i díky pozorně chytajícímu Hlavajovi ubránili ve dvou oslabeních, ve třetí části bývalý gólman extraligové Plzně zastavil i Pintovu šanci. Útočník Ottawy jej ale o pár sekund později přece jen překonal a snížil na 2:4. Američané byli dál aktivnější a Tkachuk v 54. minutě přidal třetí gól.

"Staly se chyby, na které se musíme podívat. Možná se ztratila koncentrace. Chtěli jsme to silou moci udržet, ale tak se hokej nehraje. Musíme držet systém a dělat věci dobře, pokud chceme mít šanci uspět," dodal Tatar.

Ani dvě inkasované branky slovenský výběr nevyburcovaly ke zvýšené útočné aktivitě a Hughes po samostatné akci v 57. minutě vyrovnal. V prodloužení se z výhry radovali Slováci, když v 64. minutě tečoval Nemcovu střelu Kelemen.

USA – Slovensko 4:5 v prodl. (0:2, 1:2, 3:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Boldy (L. Hughes, Gaudreau), 45. Pinto (Farabee, Zegras), 54. B. Tkachuk (Pinto), 57. L. Hughes (Sanderson) – 4. Kelemen (Sukeľ, Kudrna), 12. Hudáček (Tatar), 28. Nemec (Fehérváry, Pospíšil), 29. Koch (Pospíšil, Kelemen), 64. Kelemen (Nemec, Pospišil). Rozhodčí: Campbell, Pearce (oba Kan.) – Špůr (ČR), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 9109.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články