Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
BBV po 25 letech

PŘIPOMEŇTE SI: Jaké to bylo, když Sparta hrála naposledy Ligu mistrů

Dnes už je to opravdu historie. Dvě dekády. Sparta čekala na Ligu mistrů dlouhých devatenáct let. Když ji hrála naposledy, prezidentem České republiky byl v prvním období Václav Klaus a premiérem Jiří Paroubek. Stanice ČT sport tehdy ještě ani nevysílala. Než ve středu fotbalisté současného mistra ligy vstoupí na Letné k prvnímu utkání LM proti Salcburku, připomeňte si, jaké bylo to jejich dosud poslední.

Lukáš Zelenka ze Sparty v utkání s Thunem
zdroj: ČTK

Psalo se 7. prosince 2005, Sparta byla tehdy pod šéfem Danielem Křetínským v ligové tabulce až jedenáctá a za sebou už měla v sezoně pět zápasů v Lize mistrů.

Na úvod (ještě pod trenérem Jaroslavem Hřebíkem, kterého později nahradil Stanislav Griga) remizovala s Ajaxem Amsterdam 1:1, když se nejdříve trefil Miroslav Matušovič, tehdejší akvizice z Baníku, aby ve druhé půli srovnal v 90. minutě Wesley Sneijder.

Od outsidera skupiny Thunu si Pražané přivezli prohru 0:1, následně doma nestačili na Arsenal (0:2) a padli také v odvetě (3:0). Když nedokázali bodovat na Ajaxu (2:1), zbývala jediná šance, jak se dostat do jarní fáze Poháru UEFA: zvítězit ve druhém zápase proti švýcarskému Thunu.

A nutno říct, že hodně slabému Thunu, jemuž stačila ke třetímu místu ve skupině právě remíza. Griga vsadil na ofenzivní skladbu sestavy s věkovým průměrem 27,1, kam dal překvapivě Jana Šimáka, který předtím nehrál v základu dlouhých sedm měsíců.

Zklamaní hráči Sparty Jaromír Blažek (vlevo) a Miroslav Matušovič
zdroj: ČTK

Thun, mimochodem celek s tehdy nejnižším rozpočtem v celé Lize mistrů, působil zcela neškodně, za půli se prakticky nedostával. Hru provázela řada nepřesností, minel se kupilo víc a víc. 

Víceméně neškodná byla ale i Sparta, její drajv dramaticky uvadal a dvanáct minut před koncem dokonal domácí mizérii Petráš. Sérii vlastních nepřesností zakončil faulem na unikajícího Bernardiniho a pakoval se ze hřiště. V 81. minutě byl blízko rozhodnutí Petrouš, jenže nastřelil pouze břevno.

Závěr byl hektický, Spartě teklo do bot, hosté dohrávali po vyloučení Goncalvese v deseti, ale Letenští již neměli na rozhodující akci dostatek klidu. Sparta tedy tehdejší sérii bez vítězství v LM protáhla na čtrnáct utkání.

"Samozřejmě, že porovnávat Thun s Arsenalem nebo Ajaxem nejde. My jsme měli přes něj jít dále, ale bohužel se to nepodařilo," řekl Griga.

Blažek: Tohle nemá obdoby

Brankář Jaromír Blažek si za dva body ve skupině LM servítky nebral vůbec. "Za to, co jsme v poslední době předváděli, si ten postup do Poháru UEFA ani nezasloužíme. Poslední kalendářní rok byl hrozný a já bych jej nejraději vymazal z hlavy. Co se tady dělo, to nemá obdoby," zlobil se s tím, že duel byl jen odrazem šedivé sparťanské reality.

Od té doby ale uběhlo spoustu času.

Píše se rok 2024, Sparta s Brianem Priskem obhájila mistrovský titul a pod novým trenérem Larsem Friisem a sportovním ředitelem Tomášem Rosickým dokázala postoupit do Ligy mistrů.

Až se ve středu večer na Letné rozezní její nádherná hymna, třeba u ní budou osobně i někteří aktéři právě onoho dosud posledního utkání s Thunem...

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články