Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Sparta dotáhla příchod levonohého stopera. Na Letnou míří Cobbaut

Levý kraj stoperského tria už má Sparta obsazený. Posílil ji belgický obránce Elias Cobbaut. Má zkušenosti z Anderlechtu či Parmy, oblékl už také dres národního týmu. Český mistr uvedl na svém webu, že šestadvacetiletý hráč na Letné podepsal víceletý kontrakt.

Elias Cobbaut v dresu Mechelenu
zdroj: ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO autor: David Catry

Pražané potřebovali po postupu do Ligy mistrů doplnit kádr a zareagovat na absenci letní posily Imanola Garcíi. "Vzhledem k dlouhodobému zranění Imanola jsme cítili potřebu do obrany přivést ještě jednoho levonohého hráče," uvedl sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Volba padla na dalšího cizince, rodáka z Mechelenu. "Elias Cobbaut je už zkušeným stoperem se starty v zahraničních soutěžích. Je zvyklý hrát pod tlakem a loni absolvoval velmi dobrou sezonu v Mechelenu. Svou herní typologií a fyzickými parametry by měl dobře zapadnout do našeho stylu," dodal Rosický.

Fotbal fokus podcast: Rosa masterclass, heroická Slavia. Co odchod Kuchty a Kinský v U21?

Cobbaut se během kariéry posunul z Mechelenu do bruselského Anderlechtu. V sezoně 2018/19 měl dlouhodobé zranění, ale stihl si zahrát na mistrovství Evropy do 21 let. V listopadu 2019 debutoval v dospělé belgické reprezentaci. Při výhře 6:1 nad Kyprem odehrál vedle Tobyho Alderweirelda a Jasona Denayera celých 90 minut.

Kompanyho škola pro Cobbauta

V Anderlechtu strávil ještě další dvě sezony, během kterých ho vedl Vincent Kompany, nynější trenér Bayernu Mnichov. V průběhu ročníku 2020/21 měl další vážné zranění a v létě 2021 se stěhoval do italské Serie B. V Parmě patřil do základní sestavy. Přišlo další zranění, ale v předminulé sezoně v dresu Parmy bojoval proti Cagliari v neúspěšné baráži o postup do Serie A.

Minulou sezonu strávil na hostování v rodném Mechelenu, s nímž zakončil základní část ligy na osmém místě. Letos v létě se sice vrátil zpět do Parmy, místo dalších startů v italské lize ale zamířil do Sparty.

García, posila z Bilbaa, vypadl kvůli zranění prakticky na celou sezonu. Proto letenští potřebovali dalšího hráče na levou stranu, kde měli na dva posty Jaroslava Zeleného, Matěje Ryneše a Asgera Sörensena, případně jako záskok Tomáše Wiesnera.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články