Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Extraliga na startu: Pardubice vyhrály přestupové léto, úřadující mistr z Třince v prvním přenosu na ČT sport

Šestý titul Ocelářů v řadě, první Pardubic po jedenácti sezonách, Sparty po osmnácti letech, nebo vystoupí z řady někdo jiný? U rozluštění tajenky hokejové extraligy bude i Česká televize. V nadcházející sezoně nabídne nedělní Buly hokej živě s přímým přenosem a pravidelné sestřihy utkání s debatou expertů. Na jaké hvězdy se těšit na obrazovkách na ČT sport? První pořad Buly – debata expertů sledujte ve středu od 21:15 a první přímý přenos Třinec – Brno v neděli na ČT sport a ČT sport Plus.

Každý den, kdy se hraje extraliga, vysílá ČT sport. Je to pro sportovní program České televize koneckonců i povinností po loňském výběrovém řízení na vysílací práva na extraligu v kategorii free-to-air.

V neděli ČT sport v rámci Buly hokej živě odvysílá vždy přímý přenos a v ostatní hrací dny Buly debatu expertů či Buly souhrn. Reportáž z prvního utkání sezony Sparta – Třinec nabídne program k přímému přenosu z první ligy Chomutov – Třebíč dnes od 17:00.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Hokejová extraliga startuje

"Smlouva je podepsána na pět let. Česká televize mohla soutěžit pouze v balíčku free-to-air. Nabídneme 21 utkání v základní části, která budeme vysílat v neděli. Nemáme úplně volné ruce ve výběru. Naší povinností je vysílat každý tým alespoň jednou doma. Letos se to podařilo nastřádat, že třináct prvních zápasů, třináct různých stadionů. Vyjma Kladna, které si prohodilo v lednu pořadatelství s Třincem. U Rytířů ještě budeme hledat cestu k domácímu zápasu. Možná bychom se pokusili o pravděpodobně poslední zápas Jaromíra Jágra v kariéře, ale uvidíme, jak bude vyhrocená situace ohledně postupu play-off," nastínil v podcastu Hokej bez červené šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba.

V play-off má Česká televize podle stejného principu za povinnost odvysílat každý tým jednou doma. "V předkole jsou to tři zápasy, tam na domácím duel jednoho týmu nedosáhneme. Ve čtvrtfinále je to osm živých přenosů, v semifinále čtyři a ve finále první a třetí zápas. Plus dva zápasy baráže," připomněl Záruba.

Prvních třináct televizních utkání na ČT

Známé nedělní přenosy ČT s podmínkou odvysílání domácího duelu z každého stadionu:

22. září, 17:30: Oceláři Třinec – Kometa Brno (ČT sport a ČT sport Plus)
29. září, 16:30: Dynamo Pardubice – Sparta Praha (ČT 2 a ČT sport Plus)
6. října, 17:00: Hradec Králové – Pardubice (ČT sport a ČT sport Plus)
10. října, 17:00: Litvínov – Vítkovice (ČT sport a ČT sport Plus)
20. října, 16:30: Kometa Brno – Sparta Praha (ČT sport a ČT sport Plus)
27. října, 14:30: Sparta Praha – Rytíři Kladno (ČT sport a ČT sport Plus)
3. listopadu, 17:00: Olomouc – Kometa Brno (ČT sport a ČT sport Plus)
17. listopadu, 15:30: Energie Karlovy Vary – Bílí Tygři Liberec (ČT sport a ČT sport Plus)
24. listopadu, 17:00: Vítkovice – Sparta (ČT sport a ČT sport Plus)
1. prosince, 16:30: České Budějovice – Hradec Králové (ČT sport a ČT sport Plus)
8. prosince, 16:30: Mladá Boleslav – Rytíři Kladno (ČT 2 a ČT sport Plus)
22. prosince, 16:30: Plzeň – Litvínov (ČT sport a ČT sport Plus)
28. prosince, 16:30: Liberec – Litvínov (ČT sport a ČT sport Plus)

Oceláři budou útočit na šestý titul v řadě. Třinec může v případě dalšího úspěchu překonat rekord samostatné české soutěže, o který se dělí se Vsetínem. Ve federální lize uspěli sedmkrát za sebou LTC Praha a RH/ZKL Brno (současná Kometa) a šestkrát Dukla Jihlava. Vítěz základní části opět získá Pohár Jaroslava Pouzara, který obhajují Pardubice.

"Pardubice si mohou, zdá se, dovolit úplně cokoliv. To, že získali Romana Červenku a udělali z něj bezpochyby nejlépe placeného hráče extraligy, ukazuje na opravdu velkou sílu a odhodlání udělat úplně vše do detailů. Mně se zdálo, že to před dvěma lety začalo. Petr Dědek se rozhodl zařadit turbo už loni v létě a letos k tomu přidal ještě další trysky. Jednoznačně získaly Pardubice největší jména na trhu. Na záda si namalovaly velký terč," uvedl Záruba k největšímu favoritovi extraligy. 

Top pět nových jmen v extralize

1. Roman Červenka (Pardubice)
Kapitán mistrů světa z Prahy. V květnu pozvedl nad hlavu pohár na domácím ledě v O2 areně a s jídlem roste chuť. Nyní chce i Pohár T. G. Masaryka s Pardubicemi. Ve Švýcarsku by s jedním z outsiderů soutěže Rapperswilem trofej nejspíš nepřidal. S Dynamem podepsal Hráč roku podle IIHF lukrativní smlouvu na dva roky. "Co si budeme povídat – těch týmů s úplně největšími ambicemi není až zase tolik. Také tu znám řadu kluků z nároďáku, což mi vše usnadní."

V minulém ročníku samostatná česká extraliga zaznamenala v základní části druhou nejvyšší návštěvnost v historii. Celkových 364 zápasů navštívilo 2 024 469 diváků, což je v průměru 5562 na utkání. Podruhé překročil zájem hranici dvou milionů fanoušků. Rekordem je 2 083 674 příznivců v ročníku 2019/2020, což bylo v průměru 5724 na utkání. A diváci budou i letos chodit na několik zajímavých hráčů.

"Pro mě je to nejlepší zpráva, že se vrací tihle hráči jako Radim Šimek, Petr Kváča, ale také kluci, kteří prošli mládežnickými reprezentacemi, jako Dominik Mašín nebo Matěj Pekař. Mně vlastně před sezonou vůbec nezajímá sledovat, že tady jsme zalátali díru v sestavě skvělým Švédem. Kolik těchto hráčů se loučilo po měsíci, pod dvou. Čeští navrátilci okysličují extraligu víc než téměř kdokoliv, kdo sem přijde s cizím pasem. Tohle není Premier League, kde vám cizinci opravdu zvednou úroveň soutěže. V extralize jsou jako záplata do týmu," prohlásil komentátor ČT.

Top pět nových jmen v extralize

2. Radim Šimek (Liberec)
Ukončil po sedmi letech boj o NHL. Pět sezon v San Jose byl členem Sharks, poslední rok už strávil na farmě v Barracudě, kde byl kapitánem. Dostával prostor, hrál kolem 25 minut na zápas a rozehrál se tak, že může klidně aspirovat na nejlepšího beka v extralize. Však byl také o něj enormní zájem. "Rozhodlo srdce. Musím říci, že to nebylo lehké jednání, nabídka ze Sparty byla hodně dobrá a měl jsem už na stole návrh smlouvy, ale stejně jsem měl v hlavě Liberec."

Extraliga pak hlásí dvě novinky v disciplinárním řádu. "Jedna se týká přestupku nafilmovaný pád/přihrávání, kdy disciplinární komise může uložit trest zastavení činnosti na jedno až tři utkání. V loňském ročníku byla možnost uložit pouze finanční pokutu deset procent ze základní odměny," řekl ředitel extraligy Martin Loukota. "Druhou novinkou je, že zastavení činnosti v případě nějakého opravdu mimořádného zákroku je až na 26 utkání," přiblížil.

Formát soutěže zůstává neměnný. První čtyři celky postoupí přímo do čtvrtfinále, týmy na 5. až 12. místě čeká předkolo na tři vítězné zápasy. Čtvrtfinále, semifinále i finále už se budou hrát na čtyři výhry. Nový mistr bude korunován nejdříve v úterý 22. dubna a nejpozději týden nato.

Top pět nových jmen v extralize

3. Jiří Smejkal (Pardubice)
Bronzový medailista z Helsinek si udělal jméno ve Spartě a na severu Evropy. Všimli si jej v zámoří, ovšem v kádru Ottawy dostal šanci jen ve 20 zápasech, v nichž zapsal bod a asistenci. V Evropě si mohl agilní forvard vybrat zřejmě jakoukoliv adresu, ale zvolil ambiciózní Pardubice, což na Spartě úplně nadšení nevyvolalo. "Od prvního momentu tu byl obrovský zájem pana Dědka i celého Dynama. Bavili jsme se o mých a pardubických cílech. Chceme toho co nejvíce vyhrát a být úspěšní, na to se moc těším," uvedl Smejkal po podpisu.

Celek z posledního místa bude hrát baráž na čtyři vítězné duely s vítězem druhé nejvyšší soutěže. Prvoligové kluby vyjádřily před startem sezony opět snahu systém změnit a extraliga se jednáním nebrání.

"Deklarovali jsme už na jaře, že se chceme bavit jak se svazem, tak s první ligou, jak by systém mohl případně fungovat v dalších letech. Není to tak jednoduché, že za dva dny budeme hotoví a systém se změní na přímý sestup. Vycházíme z toho, že když přebírala extraliga řízení, tak to byl požadavek svazu, aby byla baráž jeden na jednoho. Teď najednou se situace změnila. Uvidíme, kam na jednáních dojdeme," řekl prezident Asociace profesionálních klubů ledního hokeje Jan Tůma.

Top pět nových jmen v extralize

4. Petr Kváča (Liberec)
Odcházel jako top brankář extraligy. V základní části předloňské sezony měl úspěšnost zákroků 92,53 procenta a jen drobně v této statistice zaostal za Dominikem Furchem. Držel Liberec v několika zápasech včetně play-off a vysloužil si angažmá ve švédském Rögle. "Je to asi takový krok zpátky do komfortní zóny, abych se mohl zase odrazit. Přicházím o rok starší a zkušenější," prohlásil po návratu.

Česká televize nabídne i širokou nabídku utkání z druhé nejvyšší soutěže. Bude v ní měsíčně pět utkání z první hokejové ligy, z toho jeden na programu ČT sport, zbylé na ČT sport Plus. Vítězství obhajuje Vsetín, který následně neuspěl v baráži o extraligu proti Kladnu (0:4 na zápasy).

Kromě domácích profesionálních soutěží budou na ČT sport a ČT sport Plus k vidění zápasy z univerzitní ligy, Spengler Cupu nebo šampionátu juniorů a žen. Hokejistky čeká domácí mistrovství světa v dubnu v Českých Budějovicích. V rámci seniorské reprezentace nadále zůstává bohatá nabídka – nebudou chybět utkání Euro Hockey Tour či Euro Hockey Challenge a vrcholem sezony bude květnové mistrovství světa ve Stockholmu a Herningu.

Top pět nových jmen v extralize

5. Hynek Zohorna (Kometa Brno)
Další bronzový medailista z roku 2022 zvolil cestu domů. Kam jinam než do Brna, odkud se odpíchl na šestileté působení v zahraničí, při němž vystřídal Lahti, Chabarovsk a Oskarshamn. Ve většině sezon si připsal přes 25 kanadských bodů až na tu poslední. Po návratu ze Švédska má být jedním z tahounů Komety. "Nejhezčí vzpomínky jsou na roky 2016 a 2017, kdy jsme získali titul. Ale i moje první sezona za Kometu v roce 2011, kdy jsme se dostali do finále," řekl Zohorna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články