Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Box ČR 2024

Hradec sebral Sigmě výhru v nastavení, Řezníček spasil Duklu a Plzeň vyhrála v Ostravě

Po repre pauze se vrátil na stadiony ligový fotbal. V úvodním zápase 12. kola vedla Sigma Olomouc v Hradci gólem Mikulenky z prvního poločasu, ale i když hradecký Kodeš neproměnil penaltu, nakonec v nastaveném čase nápor domácího týmu zhodnotil Griger. V Praze na Julisce prohrávala Dukla s Pardubicemi, ale pak Mešanovič a Řezníček, který tak vstoupil do Klubu ligových kanonýrů, otočili výsledek. V boji o třetí místo nezaváhala Plzeň, která veze tři body za výhru 3:1 z Ostravy, kde se trefil dvakrát Adu a jednou Jirka.

Hradec Králové – Olomouc, Petrášek a Muritala
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Hradec v závěru Olomouc zatlačil a získal aspoň bod

Olomouci kvůli trestu za červenou kartu chyběl nejlepší ligový střelec Kliment, hosté přesto brzy udeřili. Ve 13. minutě doletěl Slámův přetažený rohový kop na zadní tyč k Mikulenkovi a ten i s pomocí odrazu od bránícího Kodeše dostal míč do sítě.

Rychle mohl odpovědět Mihálik, hlavou ale těsně minul. Neuspěl ani ve 32. minutě Čmelík, jehož pokus na přední tyč vytáhl brankář Stoppen.

Domácí vstoupili do druhé půle náporem a v 56. minutě dostali příležitost k vyrovnání. Muritala trefil ve vápně loktem do obličeje Čiháka a sudí Radina po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace nařídil pokutový kop. K penaltě se postavil kapitán Kodeš, ale Stoppen jeho nepovedený pokus vyrazil. Votroci neproměnili ani třetí pokutový kop v ročníku, pokaždé neuspěl jiný střelec.

Královéhradečtí se hnali za vyrovnáním, jejich aktivita ale dlouho nevedla ke gólovým šancím. Vyrovnali až ve třetí minutě nastavení, když Griger po Krejčího centru nejprve hlavou zblízka zamířil do břevna, odražený míč Stoppen nedokázal zachytit a jeho chyby už slovenský útočník využil ke své druhé brance v české lize.

Hradecký kouč David Horejš byl i po vyrovnání zklamaný. "Byli jsme ve všem jednoznačně lepším týmem. Olomouc neměla vůbec nic. Jeden z jejích nákopů za obranu jsme špatně vyřešili a pak jsme dostali z rohu nepochopitelný gól."

Radost neměl ani jeho protějšek Tomáš Janotka. "Odjíždíme zklamaní. Byli jsme blízko vítězství, přestože byl Hradec lepším týmem. Nepředvedli jsme dobrý výkon, zápas nám celkově nesedl."

FC Hradec Králové – Sigma Olomouc 1:1 (0:1)

Branky: 90.+3 Griger – 13. Mikulenka. Rozhodčí: Radina – Leška, Pospíšil – Zelinka (video). ŽK: Vlkanova, Petrášek – Pokorný, Breite, Muritala, J. Spáčil, Vodháněl. Diváci: 6285.

Hradec: Zadražil – Čihák (62. Kučera), Petrášek, K. Spáčil – Harazim (62. Griger), Kodeš, Samek (46. Dancák), Horák – Čmelík (70. Krejčí), Vlkanova – Mihálik (70. P. Juliš). Trenér: Horejš.

Olomouc: Stoppen – Hadaš, Pokorný, Král (77. Vraštil), Sláma – Breite, J. Spáčil (77. Langer) – Mikulenka (61. Vodháněl), Zorvan, Fiala (61. Dele) – Muritala. Trenér: Janotka.

Viktoria v Ostravě nezaváhala

Plzeň má střelce – je jím jednadvacetiletá letní posila Princ Adu. Ten se v Ostravě trefil do branky Baníku dvakrát a třetí gól přidal Jirka, který právě ghanského fotbalistu v závěru vystřídal. Odpověděl tak na snahu domácích o vyrovnání, když Šín v 87. minutě snížil na 1:2.

Baník v pátém domácím utkání ligové sezony poprvé nevyhrál a nevyužil šanci ze čtvrtého místa tabulky Plzeň bodově dotáhnout. 

Baník sice utkání zahájil aktivně, ale rychlá úvodní branka padla na druhé straně. Plzeň udeřila z první vážné situace. Sojka, jenž v sestavě nahradil distancovaného reprezentanta Červa, v páté minutě povedenou přihrávkou poslal do úniku Adua, ten přetlačil ostravské stopery a pak už jen technicky obstřelil brankáře Markoviče.

Nebezpečný kontr po půlhodině předvedl i Baník. Ewerton zatáhl míč po křídle, oslovil na ose hřiště Prekopa, jenž však mířil přesně do Jedličkovy náruče. Západočeši byli ve finální fázi mnohem nebezpečnější. Ve 37. minutě Kalvach vybídl průnikovou přihrávkou Vydru, který však trefil jen břevno a proti svému bývalému klubu neskóroval.

Ve 43. minutě už hosté zvýšili náskok. Na Havlův povedený jemný centr z pravé strany si na malém vápně naskočil Adu a hlavou překonal Markoviče. Jednadvacetiletý ghanský útočník si připsal čtvrtý soutěžní a třetí ligový gól po nedávném příchodu z Kryvbasu Kryvyj Rih.

Plzeň byla ve finální fázi nebezpečnější i po změně stran. Vydra v 54. minutě vypálil po přistrčení od Adua pohotově z voleje, ale Markovič jeho pokus vyškrábl na roh. Ostrava po hodině hry přešla na rozestavení se třemi obránci, ale vývoj na trávníku to zásadně neovlivnilo.

Domácím se dlouho nedařilo otevřít defenzivu Viktorie, až v 87. minutě unikl vlevo Tanko a Šín zblízka nasměroval míč do sítě. Jakékoliv drama ale hned za dvě minuty utnul další střídající hráč Jirka, který po přečíslení zavěsil potřetí.

Baník v dlouhém nastavení ještě mohutně Plzeň zatlačil, ale brankář Jedlička kryl i gólovou hlavičku Holzera. Slezané prohráli po šesti ligových zápasech. Viktoria bodovala v Ostravě počtrnácté z posledních 15 duelů nejvyšší soutěže.

Ostravský trenér Pavel Hapal byl zklamaný, ale uznal, že prohráli s kvalitním soupeřem. "Udělali jsme moc chyb v defenzivní činnosti a soupeře jsme pouštěli do zakončení. Ve statistikách jsme možná byli lepší, ale rozhoduje se v šestnáctkách, tam jsme si nedokázali nic vypracovat."

Miroslav Koubek na lavičce Plzně byl spokojený. "Hráli jsme dobře, dostali jsme se pod tlak až v závěru. Možná zaúřadoval pocit jistoty dvoubrankového vedení. Baník byl těžkým soupeřem, jsme rádi, že jsme to zvládli."

Baník Ostrava – Viktoria Plzeň 1:3 (0:2)

Branky: 87. Šín – 5. a 43. Adu, 89. Jirka. Rozhodčí: Berka – Kříž, Vlček – Petřík (video). ŽK: Chaluš – Havel. Diváci: 10 888.

Ostrava: J. Markovič – Juroška (61. Pojezný), Frydrych, Chaluš, Kpozo (76. Holzer) – Boula (85. Grygar), Rigo (61. Šín) – Buchta, Kubala (61. Tanko), Ewerton – Prekop. Trenér: Hapal.

Plzeň: Jedlička – Dweh, S. Markovič, Jemelka – Havel, Sojka (78. Panoš), Kalvach, Cadu – Šulc (90.+4 Hejda) – Vydra (82. Vašulín), Adu (82. Jirka). Trenér: Koubek.

Duklu zachránili výhrou veteráni Mešanovič a Řezníček

Zápas o zlaté body u dna tabulky rozhodli zkušení útočníci Mešanovič a Řezníček. Ti otočili výsledek zápasu, v němž na Julisce po poločase vedly Pardubice. Jenže pak se trefil bosenský útočník, který chvíli poté nahrál na vítězný gól šestřicetiletému Řezníčkovi. Ten se tak prostřílel do Klubu ligových kanonýrů pro fotbalisty, kteří nastříleli v ligových soutěžích minimálně stovku gólů.

Dukla je v neúplné tabulce třináctá a předposledním Východočechům odskočila na rozdíl čtyř bodů. Ligový nováček z Julisky vyhrál teprve podruhé z posledních devíti kol a ukončil sérii bez vítězství, která v nejvyšší soutěži trvala čtyři duely. Pardubice pět ligových zápasů za sebou naplno nebodovaly, z toho počtvrté utrpěly porážku.

Východočeši byli v úvodu nebezpečnější. Po rohu se dostal k zakončení hlavou Zlatohlávek, bránící val před sebou ale neprostřelil. Růžky začal vystrkovat Simon, jehož první trefa ještě kvůli ofsajdu neplatila. Ve 38. minutě už ovšem francouzský záložník svou první brankou v české lize otevřel skóre. Zlatohlávek ho uvolnil do křídla, Simon si míč připravil a střelou přesně k zadní tyči překonal Hrušku.

Po přestávce začali hosté ztrácet půdu pod nohama, když musel v 58. minutě odstoupit zraněný Simon. Domácí toho díky oběma útočníkům využili. Nejprve v 64. minutě Zeronik našel povedeným centrem úplně volného Mešanoviče, který hlavou poslal míč do pravého horního rohu branky. Bosenský útočník si třetím gólem v ligové sezoně upevnil pozici nejlepšího týmového střelce.

Autor vyrovnávací trefy si hned za tři minuty připsal také asistenci. Na druhý pokus našel před brankou zcela neobsazeného Řezníčka, jenž z bezprostřední blízkosti přízemní střelou překonal Stejskala.

Šestatřicetiletý útočník zaznamenal v české lize 98. branku ve 342. utkání. Po jednom gólu si připsal ještě na Slovensku za Ružomberok a v Belgii za Lokeren. Dukla si pak už vítězství v prvním vzájemném duelu v nejvyšší soutěži s Pardubicemi pohlídala.

Spokojený byl trenér Dukly Petr Rada: "Před přestávkou jsme šli do kolen, ale vyříkali jsme si to. Viděl jsem na hráčích, že jsou nabuzení. Uklidnilo mě to, že jsou schopni zápas otočit. Jsem rád, že jsme vyhráli a že Řezníček dal stý gól. Ale on není hráč, že by ho čekání na jubilejní trefu nějak trápilo i když trochu to v hlavě měl."

Pardubický kouč Jiří Saňák hovořil o zápase dvou rozdílných poločasů. "V prvním se nám dařila hra, dali jsme i gól. Druhý byl smutný a hodně na zamyšlení."

Dukla Praha – FK Pardubice 2:1 (0:1)

Branky: 64. Mešanovič, 67. Řezníček – 38. Simon. Rozhodčí: Všetečka – Kubr, Novák – Orel (video). ŽK: P. Rada (trenér) – Noslin, Pandula. Diváci: 3148.

Dukla: Hruška – Vondrášek, Hašek, Peterka, Ambler (71. Ludvíček) – Zeronik (83. Ullman), Kozma (46. Lichý), Pech, Šebrle (90.+5 Holiš) – Řezníček (90.+1 Špatenka), Mešanovič (83. Matějka). Trenér: P. Rada.

Pardubice: Stejskal – Surzyn, Noslin, Lurvink, Šehič – Vacek (70. Krobot), Polyák (83. Darmovzal) – Sychra (70. Leipold), Simon (58. Míšek), Patrák (76. Yahaya) – Zlatohlávek (83. Pandula). Trenér: Saňák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články