Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Španělská basketbalová liga 2024/2025

Derby v Edenu patřilo Slavii, statečný vzdor Pardubic v Plzni nestačil

Největší zápas fotbalové ligy vyhrála Slavia. Ta v derby na svém stadionu porazila Spartu 2:1. Nyní vede tabulku o šest bodů před druhou Spartou a o sedm před Plzní, která ustála roli favorita, ale řádně se s Pardubicemi zapotila. Výhru 2:0 rozhodla brankami ve druhém poločase a po třech remízách v soutěžních zápasech vyhrála. Olomoucká Sigma přišla zkraje zápasu s Bohemians o vyloučeného kanonýra Klimenta a pak i o body – podlehla Bohemians 1:3. V Mladé Boleslavi se diváci v zápase s Baníkem Ostrava gólu nedočkali.

Slavia – Sparta, Oscar a Laci
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Body v derby zůstaly v Edenu

Slavia byla považována za mírného favorita derby, které se hrálo na jejím stadionu. Domácí nastoupili v očekávané sestavě, zato dánský trenér Sparty Friis nechal v úvodu jen na lavičce Haraslína a do zahajovací jedenáctky nasadil Krasniqiho. Po čtyřzápasové absenci ze zdravotních důvodů se vrátil do hry stoper Sörensen. 

Vršovičtí začali náporem a hned z první akce otevřeli skóre. Diouf si narazil s Bořilem, prokličkoval se do vápna a jeho střílený centr z levé strany v úvodu druhé minuty zblízka usměrnil do sítě důrazný Chytil. Pětadvacetiletý útočník se v souboji pražských rivalů trefil poprvé a po 65 sekundách se postaral o nejrychlejší gól v derby v samostatné ligové historii.

"Na každého soupeře tady chceme vlítnout, zase se to povedlo. Malick Diouf to tam pěkně vykombinoval, přešel přes dva hráče a poslal to před branku. Já jsem se snažit najít si volný prostor, to se povedlo," řekl Chytil. "Asi je mi jedno, že to byl nejrychlejší gól derby. Hlavně jsem hrozně rád, že je to moje první vyhrané derby," dodal.

Sparta se zpočátku nemohla dostat do tempa. V 19. minutě po Dioufově chybě postupovali hosté do brejku, Krasniqiho přihrávka prošla až k Birmančevičovi, ale jeho nedůraznou přízemní střelu odvrátila obrana. O chvíli později červenobílí zvýšili. Zafeiris potáhl balon středem pole, kousek za vápnem napřáhl a Vindahl na pokus k tyči nedosáhl. Také řecký reprezentant skóroval v derby poprvé, navíc stylově oslavil 50. start v české lize.

Po změně stran stáhl trenér Friis Olantujiho a nasadil Haraslína. Domácí zpočátku poměrně s přehledem kontrolovali dvoubrankové vedení, v 65. minutě ale inkasovali. Haraslín při protiútoku přenesl balon na pravou stranu na nabíhajícího Rrahmaniho a ten z hranice vápna zpoza obránce překvapil gólmana Kinského přízemní střelou na přední tyč. Kosovský reprezentant si připsal třetí soutěžní trefu za Spartu po nedávném letním příchodu.

Vzápětí mohl dokonce vyrovnat Haraslín, Kinský však jeho technický pokus na konci 67. minuty vyrazil. Čerstvý reprezentační gólman pak výrazně podržel Slavii i v 81. minutě, kdy vychytal Birmančeviče, který se jej pokusil obejít z úhlu.

Na opačné straně se po závaru ve velké šanci neprosadil střídající Lingr. Ve třetí minutě nastavení Kinský zkrotil Rrahmaniho střelu a sudí Szikszay po následné strkanici udělil Vitíkovi k jeho překvapení přísnou druhou žlutou kartu.

Vyloučen pak byl i domácí hráč, když hlavní arbitr po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu poslal předčasně do šaten za hlavičku směrem k soupeři Oscara. Slavia potvrdila příznivou bilanci v Edenu, kde v lize prohrála jediný z posledních 42 zápasů.

Trenér Jindřich Trpišovský si pochvaloval vstup svého týmu do zápasu. "Pomohl nám rychlý gól, to je jasné. Pomohlo to celkově i fotbalu," řekl.

A jeho protějšek Lars Fiis to jen potvrdil, ale z opačného pohledu. "Na začátku jsme nebyli dostatečně dobří, ale nedokážu teď přesně říci, proč tomu tak bylo. Každopádně ten nepovedený začátek byl důvod, proč utkání skončilo," řekl dánský kouč Sparty.

Slavia Praha – Sparta Praha 2:1 (2:0)

Branky: 2. Chytil, 22. Zafeiris – 65. Rrahmani. Rozhodčí: Szikszay – Paták, Volf – Petřík (video). ŽK: Douděra, Chorý, Diouf, Wallem, Provod, Zmrzlý, Bořil – Ryneš, Vitík, Kairinen, Preciado, Solbakken, Vindahl, Rrahmani. ČK: 90.+8 Oscar – 90.+3 Vitík. Diváci: 19 308.

Slavia: Kinský – Holeš, Zima, Bořil – Douděra (83. Wallem), Zafeiris, Oscar, Diouf (90. Zmrzlý) – Provod, Chytil (60. Lingr) – Chorý. Trenér: Trpišovský.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Sörensen – Preciado, Laci (84. Solbakken), Kairinen, Ryneš (74. Zelený) – Krasniqi (63. Rrahmani), Birmančevič (84. Daněk) – Olatunji (46. Haraslín). Trenér: Friis.

Plzeň se na výhru nadřela

Plzeň se do tempa dostávala pozvolna a úvodní šanci si vypracovala až v dlouhém sedmiminutovém nastavení první půle. Na centr Cadua z levé strany si naběhl Šulc, ale hlavičkou jen trefil gólmana Stejskala.

Po změně stran Západočeši přidali a brzy otevřeli skóre. V 56. minutě vrátil míč na zadní tyči před branku bývalý pardubický hráč Cadu a Slončík zblízka zamířil pod břevno. Téměř vzápětí mohl odpovědět Patrák, jenže z levé strany těsně přestřelil.

Fotbalisté Plzně se radují z gólu v síti Pardubic
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Na opačné straně vytáhl Havlovi přízemní pokus Stejskal, ale střídající halfbek se nakonec přesného zásahu dočkal. Ve třetí minutě nastaveného času doklepl míč z metru do sítě po narážečce Adua s Šulcem a připsal si 20. ligovou trefu v kariéře.

Plzeňský kouč Miroslav Koubek přiznal, že to pro jeho tým nebylo nic snadného. "Bylo to vítězství vůle, nebylo to o kráse fotbalu. Důležité bylo získat tři body. Museli jsme to vydřít, uhrát morálkou, silou, protože teď nejsme v optimálním herním rozpoložení," konstatoval po zápase.

Viktoria Plzeň – FK Pardubice 2:0 (0:0)

Branky: 56. Slončík, 90.+3 Havel. Rozhodčí: Radina – Hájek, Líkař – Berka (video). ŽK: Sojka, Cadu – Sychra, Zlatohlávek. Diváci: 7224.

Plzeň: Jedlička – Dweh, Markovič, Jemelka - Kopic (72. Havel), Kalvach, Sojka, Cadu – Šulc, Slončík (63. Adu) – Vašulín (87. Hejda). Trenér: Koubek.
Pardubice: Stejskal – Jindra (84. Surzyn), Noslin, Lurvink, Šehič – Vacek, Polyák (67. Halda) – Sychra (76. Pandula), Míšek (67. Yahaya), Patrák (76. Leipold) – Zlatohlávek. Trenér: Kulič.

V deseti to Olomouc proti Bohemians neustála

Rozhodujícím okamžikem zápasu bylo vyloučení kanonýra Klimenta už v deváté minutě. Sigma se sice po přestávce tlačila do útoku, vypracovala si i šance, ale proměnila jen jednu. A střídající Drchal poté v závěru třetím gólem pojistil pražskému celku tři body.  

Olomouc dostala červenou kartu už ve třetím ligovém zápase po sobě. Proti Bohemians musela hrát v početní nevýhodě už od deváté minuty, kdy se hlavní sudí Hocek na podnět videorozhodčího vrátil k zákroku Klimenta na Křapku a aktuálně nejlepšího střelce soutěže za úder loktem vyloučil.

I přes Klimentovo vyloučení měla první půle vyrovnaný průběh. Zatímco domácí své šance nevyužili, tak hosté obě, které si do přestávky vytvořili, proměnili v góly. Nejdříve Klokany poslal do vedení v 37. minutě Matoušek, k němuž se odrazil míč po nákopu na Hilála a šestadvacetiletý záložník jej z první poslal nechytatelně k levé tyči. V sezoně nejvyšší soutěže se trefil poprvé.

Druhou branku přidali hosté z rohového kopu. Nejvýše na Matouškův centr si vyskočil Hilál a hlavou poslal míč přesně k zadní tyči Stoppenovy branky. Jednalo se o jeho čtvrtou branku v probíhajícím ročníku první ligy, čímž potvrdil pozici nejlepšího týmového střelce.

Ve druhém poločase se domácí snažili vyrovnat, ale aktivní Mikulenka se prosadil až v 69. minutě. Spáčil po odraženém míči místo střely přeloboval bránící řadu hráčů a Mikulenka tvrdou střelou zblízka překonal brankáře Frühwalda. V ročníku zaznamenal druhý zásah.

Třetí branku Bohemians mohl krátce před vypršením základní hrací doby vstřelit Hilál, jenže střela mu nesedla a zamířil mimo. Úspěšnější byl o chvíli později Drchal, který si navedl míč z levé strany a střelou na vzdálenější tyč překonal gólmana Stoppena. Pro pětadvacetiletého útočníka Bohemians to byla první trefa v této ligové sezoně.

Olomoucký kouč Tomáš Janotka poděkoval hráčům za statečný výkon. "Věřil jsem, že jsme schopni minimálně vyrovnat. To, co hráči předváděli ve druhém poločase, bylo neuvěřitelné," řekl. A trenér Bohemians Jaroslav Veselý k tomu dodal: "Tři body jsme potřebovali, upřímně je skoro jedno jak, hlavně že je máme."

Sigma Olomouc – Bohemians Praha 1905 1:3 (0:2)

Branky: 69. Mikulenka – 37. J. Matoušek, 42. Hilál, 90. Drchal. Rozhodčí: Hocek – L. Matoušek, Žurovec – Kocourek (video). ŽK: Breite – J. Matoušek. ČK: 9. Kliment (Olomouc). Diváci: 4435.

Olomouc: Stoppen – Hadaš (90.+2 Chvátal), Pokorný, Král, Sláma – Breite, Spáčil (84. Langer) – Vodháněl (46. Fiala), Zorvan (46. Muritala), Mikulenka (90.+2 Šíp) – Kliment. Trenér: Janotka.

Bohemians: Frühwald – Kadlec, Křapka, Vondra, Hybš (62. Hrubý) – Smrž (77. Kovařík), Hůlka – Pleštil (77. Drchal), Ristovski (90.+7 Petrák), J. Matoušek (62. Shejbal) – Hilál. Trenér: Veselý.

Marné čekání na gól

V Mladé Boleslavi se střelci nevytáhli, a tak zápas skončil zaslouženou remízou. Středočeši nezvítězili v nejvyšší soutěži počtvrté za sebou a v tabulce jsou devátí. Baník bodoval pošesté v řadě a vrátil se na čtvrtou příčku.

Baník měl v prvním poločase více ze hry, skórovat ale mohly oba celky. Už ve druhé minutě si Holzerův přízemní centr našel ve vápně Prekop a trefil tyč domácí brány. O chvíli později se na druhé straně Kušej zbavil Chaluše a šel sám na Markoviče, ostravský brankář ho ale vychytal.

Aktivní byl tradičně hostující kapitán a bývalý hráč Mladé Boleslavi Ewerton, který ve 12. minutě nevyužil dobré střelecké pozice po narážečce s Prekopem. V 22. minutě zakončil pohlednou kombinaci domácích Mašek, stál ale v těsném ofsajdu.

Následně se hra přece jen uklidnila a ubylo i šancí. Mezi tři tyče se nevešel ani Ewertonův obstřel ze závěru úvodního dějství a podobně dopadl i na druhé straně Ladra.

Slezané vstoupili lépe také do druhého poločasu a po několika menších šancích měli v 57. minutě jednu vyloženou. Ewerton po svižné kombinaci unikl všem obráncům a běžel sám na Trmala, ten ale jeho střelu vykopl.

V 74. minutě znovu zahrozili i domácí, když Kušej našel na zadní tyči Maška a jeho zakončení zlikvidoval i díky včasnému vyběhnutí Markovič. O chvíli později si brankář hostů připsal dobrý zákrok i po Ladrově skryté křižné střele. Závěr duelu už se pak obešel bez větších příležitostí. 

Oba trenéři hovořili o zasloužené remíze. "Bod toho pro nás v tabulce tolik nemění, ale v kontextu posledních dní, menšího odpočinku a velkého zklamání po utkání v Arménii jsme odvedli dobrou práci," řekl boleslavský Andreas Brännström. A ostravský Pavel Hapal dodal: "Je to zasloužená remíza." 

FK Mladá Boleslav – Baník Ostrava 0:0

Rozhodčí: Starý – Caletka, Antoníček – Rouček (video). ŽK: Matějovský, Jawo, Kušej – Aririerisim, Pojezný, Boula, Kubala. Diváci: 2791.

M. Boleslav: Trmal – Vydra, Suchý, Králik – Kostka, Mareček (69. Langhamer), Sakala, Fulnek – Kušej, Ladra (80. Matějovský) – Mašek (90. Jawo). Trenér: Brännström.

Ostrava: Markovič – Aririerisim, Chaluš, Pojezný – Buchta (86. Rusnák), Rigo, Boula, Holzer – Šín (65. Klíma), Ewerton – Prekop (65. Kubala). Trenér: Hapal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články