Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Dostihy 2024

Slavia i Jablonec uspěly v derby a poměří si svaly, poražení Sparta i Liberec také

Fotbalová liga je po reprezentační přestávce zpátky. Ve 12. kole se pokusí rozjetou Slavii zastavit v sobotu na svém stadionu Jablonec. Zatímco druhá Sparta, která na celek z pražského Edenu ztrácí šest bodů, nastoupí v sobotu na Letné proti Liberci. Třetí Plzeň pojede do Ostravy, kde ji čeká čtvrtý Baník. Posledního českého zástupce v evropských pohárech čekají ve vršovickém Ďolíčku Bohemians 1905.

Ondřej Lingr
zdroj: Reuters

Slavia minule porazila v derby Spartu 2:1 a odvěkému rivalovi odskočila v tabulce. Vršovičtí jsou jediným neporaženým mužstvem v ligové sezoně a mají nejlepší útok i obranu. Jablonci v nejvyšší soutěži nepodlehli už ve třinácti zápasech po sobě. Ovšem Jablonec bude nabuzený výhrou v podještědském derby nad Libercem 5:0.

"Vítězství v derby pro nás bylo extrémně důležité. Je hezké, že máme nějaký náskok, ale vůbec nechci na tabulku koukat. Po reprezentační přestávce začínáme v Jablonci, který teď hraje skvěle. Minule v Liberci potvrdil své dobré výkony, takže nás čeká velmi těžký venkovní zápas," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský, jehož svěřenci se už ve čtvrtek v Evropské lize představí v Bilbau.

Jablonec v lize bodoval ve čtyřech z posledních pěti kol. Zápas bude pikantní zejména pro trenéra Severočechů Luboše Kozla, jenž za Pražany hrával.

Sparta se chce vrátit na vítěznou vlnu

Sparta v lize podlehla doma Olomouci a poté nestačila na Slavii. V nejvyšší soutěži zdolala Liberec třikrát za sebou a bodovala s ním v osmi z posledních devíti duelů. Po souboji se Slovanem čeká obhájce titulu ve středu zápas Ligy mistrů na hřišti jednoho z největších favoritů soutěže Manchesteru City.

"Proti Liberci se chceme vrátit na vítěznou vlnu. Máme za sebou dva nepovedené výsledky, ze kterých se za pomoci nekompromisního výkonu musíme oklepat," prohlásil dánský asistent trenéra Sparty Jens Askou.

Severočeši vyhráli jediné z pěti kol, na Letné zároveň budou chtít zapomenout na debakl s Jabloncem. Jejich trenér Radoslav Kováč dříve ve Spartě působil jako hráč a asistent.

Baník vs. Plzeň, boj o třetí místo

Plzeň prohrála v lize s Ostravou jediné z posledních jednatřiceti utkání. Západočechy čeká v Evropské lize utkání v Soluni proti tamnímu PAOKu. Kouč Viktorie Miroslav Koubek v minulosti Baník vedl. Slezané doma v tomto ligovém ročníku vyhráli všechny čtyři zápasy.

"Výhrou bychom se na Plzeň bodově dotáhli, ale jako zápas o třetí místo to utkání nevnímáme. Je to jeden v dlouhé řadě zápasů a my chceme uspět v každém z nich," uvedl ostravský trenér Pavel Hapal.

Ml. Boleslav chce zlomit prokletí Ďolíčku

Mladá Boleslav nevyhrála čtyři kola po sobě, v posledních třech ale remizovala. Na stadionu klokanů naplno nebodovala už sedmkrát za sebou. Ve čtvrtek v Konferenční lize vyzve Lugano. Bohemians doma v nejvyšší soutěži prohráli tři poslední zápasy.

V dalším programu kola v sobotu Hradec Králové hostí Olomouc, Sigma kvůli disciplinárnímu trestu bude postrádat nejlepšího střelce ligové sezony Jana Klimenta. Poprvé v samostatné lize na sebe narazí nováček pražská Dukla a Pardubice.

V neděli Slovácko v Uherském Hradišti přivítá Teplice, jimž v nejvyšší soutěži nepodlehlo desetkrát po sobě. Karvinou čekají poslední České Budějovice. Jihočeši venku v lize ve 32 zápasech v řadě nevyhráli a jako jediní v úvodních deseti kolech ještě nezvítězili, z toho devětkrát prohráli. Navíc disponují nejhorší ofenzivou i defenzivou. Trenér Dynama František Straka dříve Slezany vedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články