Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

V krasobruslařské Grand Prix se představí dva české taneční páry

Česko budou reprezentovat na krasobruslařské Grand Prix, která tradičně zaplňuje první polovinu sezony, hned dva taneční páry. Zatímco juniorští mistři světa z roku 2023 Kateřina a Daniel Mrázkovi se představí už na Americké brusli, zkušenější Natálie a Filip Taschlerovi budou poprvé závodit až za týden na Kanadské brusli. Přímé přenosy závodů úvodní akce sledujte od soboty do pondělí na ČT sport a ČT sport Plus, program odstartuje v noci z pátku na sobotu od 01:00.

Kateřina a Daniel Mrázkovi při svém rytmickém tanci na MS v Montrealu
zdroj: REUTERS/USA Today Sports autor: Eric Bolte

Mrázkovi loni v seniorské Grand Prix debutovali a bylo z toho osmé a sedmé místo. První start absolvovali před rokem rovněž na Americké brusli. "Byl to tehdy pro nás první závod, ani jsme moc nevěděli, co od toho čekat. S výsledkem jsme tehdy spokojeni nebyli, ale nakonec si myslím, že nás to posunulo dopředu," vzpomínala Mrázková. Společně s bratrem se tentokrát vedle soutěže v americkém Allenu představí ještě za dva týdny ve francouzském Angers.

Rytmický tanec, který má pro tuto sezonu předepsanou hudbu 50. až 70. let, se rodil komplikovaně. "Když jsme přijeli po pauze do Itálie a začali se bavit s trenéry, na co budeme jezdit, chtěli jsme Elvise Presleyho. Ale náš trenér říkal, že to spíš vidí na nějaké disco, takže jsme se pak dlouho snažili najít nějakou vhodnou hudbu," uvedla Mrázková.

Tanec na diskotékovou hudbu sestavili a asi tři týdny jezdili. Jenže rozhodčí, kteří v červenci navštívili kemp v České Lípě, k němu měli výhrady. "Tak se trenér nakonec rozhodl, že program změníme. Opět jsme hledali a padla volba na Beatles," doplnil Mrázek. Oba sourozenci jsou z programu nakonec nadšení. "Myslím, že vyšel moc hezký rytmický tanec, moc nás baví a cítíme se v něm dobře. Jeho úkolem je diváky pobavit," shodli se.

Šestý pár mistrovství Evropy 2023 Taschlerovi v seniorské Grand Prix debutoval na podzim 2022. Tehdy skončil dvakrát pátý a páté místo bral i loni na Americké brusli. Pak měl v minulé sezoně závodit ještě v Číně, ale kvůli partnerově únavové zlomenině obratle se museli odhlásit. Letos by se měli představit příští týden v kanadském Halifaxu a pak 15. až 17. listopadu na Finlandia Trophy.

Aktuální ročník Grand Prix slibuje velmi silné obsazení. Ve startovních listinách jsou mimo jiné všichni úřadující mistři světa – Američan Ilja Malinin, Japonka Kaori Sakamotová, kanadská sportovní dvojice Deanna Stellatová-Dudeková, Maxime Deschamps i američtí tanečníci Madison Chocková a Evan Bates.

Kalendář závodů krasobruslařské Grand Prix v sezoně 2024/2025:

18.–20. října: Americká brusle (Allen),
25.–27. října: Kanadská brusle (Halifax),
1.–3. listopadu: Grand Prix Francie (Angers),
8.–10. listopadu: NHK Trophy (Tokio),
15.–17. listopadu: Finlandia Trophy (Helsinky),
22.–24. listopadu: Čínský pohár (Čchung-čching),
5.–8. prosince: finále Grand Prix (Grenoble).

Malinin a Chocková s Batesem budou závodit hned v úvodu Grand Prix před domácím publikem v Allenu. Tam se do Grand Prix vrátí vicemistři světa v kategorii sportovních dvojic Riku Miuraová a Rjuiči Kihara, kteří minulý ročník museli vynechat kvůli zranění. Favoritkou ženské kategorie bude vicemistryně světa Isabeau Levitová z USA.

Pravidla Grand Prix zůstávají stejná jako v minulých sezonách. Každý krasobruslař nebo dvojice dostali pozvánku na maximálně dva ze šesti závodů. Na nich budou sbírat body za umístění a nejlepších šest v každé kategorii postoupí do finále Grand Prix, které bude od 5. do 8. prosince hostit francouzský Grenoble.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články