Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
MS v dráhové cyklistice 2024

Čekání skončilo. Matelová bude bojovat o zlato na ME

První evropská medaile od roku 1988. Stolní tenistka Hana Matelová s Barborou Balážovou si poradily s Tatianou Kukuľkovou a Natalií Bajorovou 3:2. Ve finále nastoupí čtyřiatřicetiletá Matelová a o dva roky mladší Balážová proti evropským šampionkám v deblu z roku 2022 Sofii Polcanové z Rakouska a Bernadette Szöcsové z Rumunska. 

Hana Matelová s Barborou Balážovou
zdroj: Český stolní tenis

Matelová s Balážovou do semifinále nevstoupily dobře a první dva sety ztratily 8:11 a 5:11. Pak ale turnajové dvojky zabraly a po sadách 14:12 a 11:5 si vynutily rozhodující pátý set. Jeho průběh byl dlouho vyrovnaný, ale nakonec česko-slovenský pár uspěl v poměru 13:11.

V dopoledním čtvrtfinále Matelová s Balážovou porazily 11:8, 11:7 a 12:10 Švédky Lindu Bergströmovou a Christinu Källbergovou. Postupem do semifinále si zajistily minimálně bronzovou medaili. Jejich dosavadním společným maximem byla pátá místa z ME v letech 2015, 2016 a 2022.

Čtyřiatřicetiletá Matelová se s o dva roky mladší Balážovou dočkaly prvního společného medailového úspěchu. Třikrát už skončily těsně pod stupni vítězek – pátou příčku obsadily na šampionátech v letech 2015, 2016 a 2022.

Matelová navíc pro český stolní tenis zajistila první evropskou medaili v ženské čtyřhře od roku 1988. Tehdy ještě v barvách Československa obsadily Marie Hrachová s Renatou Kasalovou třetí místo na šampionátu v Paříži.

"Strašně jsme ji chtěly. Několikrát jsme to už chtěly zabalit, ale jsem ráda, že jsme vydržely, a o to je to sladší," řekla Matelová pro svazový web. Jedna výhra ji s Balážovou dělila od cenného kovu i loni na světovém šampionátu. Na pátý pokus se dočkaly.

"Bylo důležité, že jsme ustály vedení ve druhém setu. V důležitých momentech jsme zahrály výborně," dodala Matelová. "Jsem neskutečně ráda, že nám to vyšlo. Možná je to naše poslední Evropa. Už pětkrát jsme měly čtvrtfinále, ale včera jsme měly obě pocit, že by to mohlo vyjít," doplnila Balážová.

Mistrovství Evropy ve stolním tenisu v Linci:

Ženy:
Čtyřhra – čtvrtfinále:

Matelová, Balážová (ČR/SR) – Bergströmová, Källbergová (Švéd.) 3:0 (8, 7, 10).

Semifinále:
Matelová, Balážová - Kukuľková, Bajorová (SR/Pol.) 3:2 (-8, -5, 12, 5, 11).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články