Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sokolská historie

Florencie uvítala týmy před Tour. Po zranění nescházel Vingegaard, Pogačar přiznal covid

V ulicích Florencie se uskutečnila týmová prezentace před startem Tour de France. Nechyběli dva největší favorité. Jonas Vingegaard pojede "Starou dámu" tři měsíce po vážném pádu. Na tiskové konferenci pak Tadej Pogačar přiznal, že před deseti dny prodělal nákazu koronavirem. Nescházel ani jediný český zástupce Jan Hirt. Přímý přenos první etapy startuje v sobotu od 13:45. O den dříve pak vychází tradiční Průvodce Tour de France.

Jonas Vingegaard při týmové prezentaci
zdroj: Reuters autor: Stephane Mahe

Po třech letech si slavnostní představovací večer před startem Tour de France opět užil i český cyklista. Po Petru Vakočovi v roce 2021 pojede "Starou dámu" Jan Hirt. Na pódium ve Florencii vyjel jako jeden z hlavních pomocníků do kopců pro Remca Evenepoela, lídra Soudal Quick-Step. "Jsem tady jen pro Remca, takže cíl je snažit se s ním vydržet co nejdéle v důležitých etapách," řekl Hirt po týmové prezentaci České televizi.

Je nám líto, video expirovalo.
Hirt: Pokusím se s Remcem vydržet co nejdéle v důležitých etapách

"Očekávání jsou vysoká, máme tým, který se bude snažit o co nejlepší celkové pořadí, plus i nějaké etapy může Remco vyhrát. Je to všechno pro Remca a v záloze je Mikel Landa, který se bude snažit neztrácet v etapách, aby kdyžtak také mohl zaskočit do celkového pořadí," přidal Hirt.

Před čtyřmi lety jel Tour de France v dresu polského CCC Teamu. "Teď je to příjemnější. V roce 2020 náš tým i končil, takže atmosféra ani nebyla moc dobrá. Je to příjemnější být na normální Tour, ne na covidové, a za normálních podmínek s týmem," uvedl třiatřicetiletý závodník.

Poslechněte si nejnovější Velo fokus podcast s komentátorem Tomášem Jílkem:

Dvojnásobný vítěz Tour de France Pogačar krátce před startem a týmovou prezentací přiznal, že před deseti dny prodělal nákazu koronavirem. Slovinský cyklista ale na tiskové konferenci ve Florencii ujistil, že je nyní zdravotně naprosto v pořádku.

"Byl jsem nemocný, ale rychle jsem se zotavil. Onemocněl jsem před deseti dny, měl jsem koronavirus," řekl Pogačar. Nemoc ho zasáhla během soustředění a nepustila ho na kolo pouze jeden den. "Bylo to jako nachlazení. Už jsem to měl dřív, takže tělo ten virus zná. Je mi dobře a příprava jinak proběhla bez problémů," řekl Pogačar.

Lídr týmu UAE Emirates před měsícem triumfoval suverénním způsobem na Giru d'Italia a cílí na prestižní vítězný double Giro-Tour, na který naposledy dosáhl v roce 1998 Ital Marco Pantani.

Vingegaardova forma s otazníkem

Pogačar je pro Tour velkým favoritem, zvlášť když forma jeho přemožitele z loňských dvou ročníků Jonase Vingegaarda je po dubnovém vážném pádu v Baskicku velkou neznámou. Zlomil si klíční kost a několik žeber. Utrpěl také pneumotorax a měl pohmožděné plíce.

Naposledy tak seděl na kole při závodě 4. dubna při čtvrté etapě španělského závodu. Sám dánský cyklistika ale řekl, že by "nejel na Tour, kdyby měl být pouze do počtu."

"Jsem vůbec rád, že tady můžu být. Moje první vítězství je, že budu na startovní čáře," prohlásil lídr Visma-Lease a Bike, jehož jezdce už neuvidíme v klasické žluto-černé kombinaci, ale netradičně v tmavé kombinaci s modrými a zelenými prvky na dresu.

Nové trikoty představily i týmy Jayco Alula, kromě modré s výraznou červenou, a také Red Bull BORA – hansgrohe se slovinským lídrem Primožem Rogličem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články