Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Na start v papučích. Bettiol začne Tour v ulicích své zamilované Florencie

Ve Florencii se již všechno chystá na start Tour de France. Asi nikdo se na začátek závodu netěší tolik jako Alberto Bettiol – toskánský rodák a novopečený mistr Itálie, který zná slavné historické město lépe než kdokoliv jiný z cyklistického pelotonu. Právě Bettiol by také měl být jednou z hvězd úvodního víkendu.

Alberto Bettiol
zdroj: ČTK / Profimedia

Třicetiletý Ital se narodil v městečku Poggibonsi, na něž má skvělé vzpomínky junior Kryštof Král, který tu před rokem vyhrál etapu Nations Cupu zvaného Eroica Juniores, a vyrůstal taktéž nedaleko – v Castelfiorentinu. To leží zhruba třicet kilometrů od Florencie. Pokud tak někdo zná místní silnice jako své boty, tak právě cyklista s přezdívkou Mamma di pasta.

Ta vznikla ve zřejmé narážce na jeho apetit, neměla by ale nikoho přivést k dojmu, že snad Bettiol není proklatě dobrý cyklista. Vždyť mezi jeho palmares najdeme průlomový (a tehdy velmi překvapivý) triumf na slavných Flandrách nebo vítězství v etapě domácího Gira d'Italia. Jeho jméno je také mezi vítězi domácí klasiky Milán–Turín a o posledním víkendu se dostalo též na seznam těch, kteří dokázali vyhrát italský šampionát.

Poslední zmíněný úspěch se přitom nerodil vůbec lehce – a nešlo jen o situaci na trati, kde byl Bettiol jediným zástupcem týmu EF Education-Easy Post. Startovat měl původně i Andrea Piccolo, avšak z toho sešlo z důvodů, které v cyklistice nikdo nevidí rád. Bettiolův krajan byl v pátek, tedy dva dny před startem na mistrovství, svým zaměstnavatelem propuštěn.

Důvod? Po příletu z Kolumbie, kde byl na vysokohorském soustředění, byl na italském letišti zadržen s balením růstového hormonu (hGH) ve svém kufru. Piccolo byl součástí delšího vyšetřování, které vede italská policie, a kromě mnoha dalších nepříjemností se zřejmě dočká minimálně čtyřletého zákazu startu.

Není jiné město jako Florencie

Nebylo by tak divu, kdyby byl Bettiol posledním děním rozhozen. Ale opak byl pravdou. V cíli mistrovství, které odstartovalo ve Florencii na Piazzale Michelangelo (Tour tu bude v úvodu první etapy také projíždět), byl o sedmnáct vteřin dříve než Lorenzo Rota, který si mimochodem připsal již třetí druhé místo v řadě. Vítězství mu opravdu není přáno.

"Popravdě jsem to nečekal, protože jsem měl poměrně komplikovaný týden, kdy jsem se dával dohromady po pádu na Tour de Suisse," připomněl svůj karambol ze závěrečné generálky před Tour. Ve Švýcarsku dokonce vezl žlutý dres, ale po pádu dojel etapu s odřeným pozadím a nakonec ze závodu odstoupil.

A jak se těší na domácí start? "Není tolik podobných měst, které má tolik krásných památek na tak malém prostoru. Nejkrásnější věci jsou ty nejjednodušší. A ve Florencii to platí," svěřil se už před lety ve videu, v němž s ním jeho tým EF Education projíždí některá ze slavných míst historického města. Tehdy ještě nevěděl, že se na ně za pět let podívá znovu – a na startu nejslavnějšího světového závodu.

"Je to pro mě opravdu krásný dárek. Letošní rok je krásný, ale i náročný s Tour, olympiádou a mistrovstvím světa," říká třicetiletý Mamma di Pasta, který zároveň přiznává, že pokud jej jeho tým nechá se doma stravovat pod taktovkou své matky, můžou se s jeho váhou začít dít (velké) věci. 

Alberto Bettiol
zdroj: Twitter.com / EF Pro Cycling

"Pokud chcete Florencii prozkoumat, tak nejlépe na kole," dodává, zatímco projíždí slavná místa jako Piazza del Duomo či Palazzo Vecchio – renesanční palác, který je jedním ze symbolů Florencie. "Kdo že jsem já? Jen cyklista," odpovídá i na dotaz kolemjdoucích. Kdyby jen věděli, že před sebou mají jednu z hvězd pelotonu Tour de France.

Projede Ponte Vecchio, rozloučí se a mizí z dohledu. Již v sobotu se i přes tento ikonický most přes řeku Arno přežene slavný žlutý závod. Jak si Bettiol, který je jedním ze širšího okruhu favoritů na úvodní vítězství, v první etapě letošní Tour de France povede, sledujte v sobotu od 13:45 v přímém přenosu na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články