Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tour 2014 byla naše skvělá premiéra. Teprve jsme začínali, vzpomíná Bárta

Jan Bárta už dal profesionální cyklistice sbohem, ale závodění stále sleduje. Na místa z úvodní etapy letošní Tour de France pamatuje v dobrém – před jedenácti lety ve Florencii bojoval v úniku na MS. Od Bártovy premiéry na žlutém závodě pak letos uplynulo deset let. Vzpomínky na třetí místo v tehdejší časovce jsou stále čerstvé.

Jan Bárta
zdroj: ČTK / Profimedia

Pro Jana Bártu mělo sledování startu letošní Tour de France zvláštní příchuť. Silnice v okolí slavného města, které světu kromě mnoha uměleckých děl a památek dalo například také zmrzlinu, totiž dobře zná. Před jedenácti lety tu totiž bojoval na mistrovství světa, kde se zúčastnil jak silničního závodu, tak své oblíbené časovky.

Český závodník, který svou dlouhou a úspěšnou kariéru ukončil vloni na podzim, tehdy strávil v úniku 220 kilometrů. Jeho pokus nevyšel a z vítězství se radovali jiní – přesněji řečeno Portugalec Rui Costa, který v závěru porazil španělskou přesilu ve formě Alejandra Valverdeho a Joaquíma Rodrígueze. Mimochodem, Costa je i v pelotonu letošní Tour.

"Musel jsem si to připomenout. Celý týden tehdy bylo krásně, až v neděli mělo pršet, a to vyšlo do puntíku. Lilo a lilo," vzpomínal Bárta během přenosu z Tour de France. V úniku tehdy byl se svým týmovým kolegou ze stáje Net-App, polským domestikem Bartoszem Huzarskim. "Podařilo se nám tam naskočit, zůstali jsem pak až jako poslední dva," dodal.

O rok později si pak poprvé vyzkoušel i Tour de France, kde zaujal dalším únikem. Ve třetí etapě nescházelo mnoho, aby jako první dorazil před pelotonem až do cílového Londýna. A blýskl se ještě v předposlední etapě – své parádní časovce. V ní tehdy nestačil pouze na dvě velké tehdejší hvězdy Tonyho Martina a Toma Dumoulina. 

"Byla to skvělá premiéra, podařily se nám výborné výsledky. Na to, že jsme začínali jako malý tým a nakonec jsme měli člověka v nejlepší desítce, navíc já byl třetí v časovce... Celkově to bylo velmi zdárné a vynikající vystoupení," míní Bárta, který na Tour nechyběl ani v následujících dvou letech. Jeho poslední Grand Tour bylo Giro 2017.

Velkou část své kariéry strávil v dresu týmu Net-App, tedy nynější Red Bull-Bora-hansgrohe. V něm se potkal i s dalšími českými cyklisty Leopoldem Königem a Františkem Paďourem. Současná sestava ale s tou tehdejší už mnoho společného nemá. "Tým se úplně změnil. Ralph Denk už většinu svého podílu prodal, je to už úplně jiný tým. Jezdí tam top závodníci a snaží se přiblížit nejlepším," uzavírá Bárta.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články